Slavné propadáky: Pluto Nash - film, který zabil kariéru Eddieho Murphyho

Slavné propadáky: Pluto Nash - film, který zabil kariéru Eddieho Murphyho
Pluto Nash | Warner Bros.
Eddie Murphy, Rosario Dawson
Pluto Nash | Warner Bros.
V osmdesátých letech měl Eddie Murphy naprosto jedinečnou pozici. Bylo v zásadě jedno, v jaké hovadině hraje. Davy milovaly jeho vyřídilku a ochotně se hrnuly na vše, v čem se Murphy objevil (včetně opravdu divných filmů Zlaté dítě a Harlemské noci). Počátkem devadesátých let se štěstí vyčerpalo. Humoru ubylo (Dokonalý džentlmen, Upír v Brooklynu) a hvězda začala klesat. Murphy to vycítil a přeorientoval se na filmy pro celou rodinu (Dr. Dolittle, Zamilovaný profesor). A fungovalo to! Murphy byl komerčně zpátky.
Devadesátá léta se nesla mezi oscilací úspěšného rodinného žánru a marnými snahami o oživení osmdesátkové aury (Svatý muž, Policajt ze San Franciska). Opravdu tvrdý náraz ale přišel až v roce 2002, kdy vstoupila do kin sci-fi komedie Pluto Nash s celkovým rozpočtem 120 milionů dolarů (100 film, 20 propagace), který po celém světě utržil směšných 7 milionů sto tisíc.
Randy Quaid, Lana Underwood
Pluto Nash | Warner Bros.
Co se pokazilo? Tak nějak všechno a těžko říct, proč to vůbec zašlo tak daleko. Koncept komedie Pluto Nash vznikl již v polovině osmdesátých let, kdy se začala sepisovat první verze scénáře. Očividně nefungovala, protože v průběhu devadesátých let se scénář neustále přepisoval. Někdo ale držel projekt při životě (že by samotný Murphy ve snaze o návrat do první ligy?), vznikaly další a další verze scénáře, až se vytvořilo něco, co bylo ochotné studio zafinancovat. Projekt dostal na starost relativně (pokud jde o stomilionovou výši rozpočtu) nezkušený Ron Underwood, autor hitů Chvění a Dobrodruzi z velkoměsta. Aby se pojistila návratnost nákladů, uvrtalo studio do filmu u řadu tehdy známých tváří do vedlejších rolí - Randyho Quaida, Pam Grier, Burta Younga, Johna Cleese, Aleca Baldwina a pár dalších komiků. Katastrofu, rýsující se od počátku, se i tak nepovedlo zachránit.

Trailer:

Pluto Nash
Výsledek prostě nefungoval. Film byl hotový už v roce 2000 a dva roky zůstal trčet v šuplíku. Pak si zřejmě někdo ve studio řekl "ale co už", oprášil propagační slogany a Pluto Nash putoval do kin. A již před premiérou větřili kritici průšvih. Komedie o majiteli nočního klubu na Měsíci, který se dostane do křížku s tamní mafií, se totiž nedočkala novinářské projekce, což v té době nebylo obvyklé (a i dnes to značí, že má studio na krku problém). Pluto Nash je dodnes jednou z nejhůře hodnocených komedií Murphyho kariéry, kritici ji doslova pohřbily, ovšem nijak hanlivě. Důvod propadu byl prostý: Snímek byl absolutně, ale absolutně nudný a to i přes drahé kulisy a hvězdné obsazení.
Eddie Murphy, Illeana Douglas, Rosario Dawson
Pluto Nash | Warner Bros.
Pouze sami tvůrci ví, co se pokazilo. Faktem je, že výsledek působí jako vytunelovaný projekt. Očividně nákladné, ale naprosto nezajímavé kulisy, matní herci a minimum humoru. V kinech převládalo trapné ticho. A ne snad proto, že by Pluto Nash obsahoval fekální humor, či vulgární vtipy. On je zkrátka jen po celou dobu k uzoufání nevtipný a nudný.
Sedmimilionové tržby a nominace na Zlatou malinu za nejhorší film roku, takové jsou "úspěchy" téhle sci-fi komedie. I sám Murphy si nakonec na účet filmu zažertoval prohlášením: „Znám dva tři lidi, jimž se ten film líbí.“
Pluto Nash je příkladem právoplatného propadáku, u něhož zůstává rozum stát nad tím, co koho motivovalo k tomu, aby film prosazoval, financoval ho, či v něm hrál. Nic tu pořádně nefunguje, což je na sci-fi komedii se zkušenými komiky za sto milionů dolarů nejen na pováženou, ale rovnou na palici.