Papoušek Rio zkusil rozesmát Čertovu nevěstu. Nebo naopak?

Papoušek Rio zkusil rozesmát Čertovu nevěstu. Nebo naopak?
| BontonFilm
Uplynulý velikonoční týden byl v našich kinech ve znamení čtyř novinek, z toho dokonce dvou domácích. Čertově nevěstě (premiéra 28. 4.) stačil jediný den v předpremiéře k osmému místu (2 383 diváků) a lze předpokládat, že v následujících týdnech bude atakovat první příčky, jak známo, české publikum má na pohádky slabost. Osmdesát dopisů, autobiografické pátrání matky a syna po nezvěstném otci během normalizace, se od premiéry nedočkal v TOP 20 záznamu. Vzhledem k jeho netradiční formě nelze výrazný posun v návštěvnosti očekávat, jeho závažný obsah však zaručuje dlouhodobější prezentaci zejména v artových kinech. Sci-fi thriller Zdrojový kód obsadil týden od premiéry třetí místo (7 636 diváků) a pokud diváci, na rozdíl od Coltera Stevense neztratí paměť, mohl by se tento pozitivně přijatý titul nějaký ten týden udržet v kinech. A poslední premiéra, dobrodružné drama Orel Deváté legie, obsadilo sedmé místo (2 524 diváků).
Irina Björklund
| FS Film Oy
Pozornosti diváků by ale určitě neměla ujít aktivita společnosti Film Europe, která minulý týden uvedla do kin celkem šest filmů z evropské produkce, určených vesměs pro minoritní publikum. Francouzské drama Mozartova sestra přibližuje nelehký osud rodiny slavného skladatele, britský Mr. Nice popisuje osudy drogového krále v 60. letech. Po čase se do českých kin vrací ikona nezávislých filmařů Mika Kaurismaki s trpkou komedií Dům košaté lásky. Filmový veterán z bývalé Jugoslávie a též bývalý student FAMU, Rajko Grlič, se v komedii, příznačně nazvané Zůstane to mezi námi, zabývá nevěrou v mezilidských vztazích. A lehké to nemá ani hrdina švédského filmu Snadný prachy, když se v touze po společenském vzestupu stane drogovým dealerem. A poslední v řadě titul, který zřejmě vzbudí nejvíce pozornosti, belgický film s provokativním názvem Hitler v Hollywoodu. Mystifikační dokumentární thriller „odhaluje“ rafinované spiknutí, jehož cílem bylo zničit americkou kinematografii. Nelze asi předpokládat, že by se některý z těchto filmů dočkal masové návštěvnosti, každopádně jde o velmi vítané rozšíření nabídky v domácích kinech. Jen tak dál!
Rio
| BontonFilm
Ze starších titulů během víkendu obhájil první místo papoušek Rio (16 607), po zajíci Hop další animovaný zástupce zvířecí říše, a nutno uvést, že i mnohem sympatičtější. Na druhém místě stále boduje komedie Zkus mě rozesmát (7 966 diváků). A pokud se někdo zdráhal smát s Adamem Sandlerem a Jenifer Aniston, mohl si vyzkoušet opačnou emoci prostřednictvím Vřískotu 4 na čtvrtém místě (3 512 diváků). Koktavá Králova řeč klesá v návštěvnosti velmi pomalu (2 872 diváků), víkend postačil na páté místo, v celkové návštěvnosti (128 716 diváků) je to však druhý nejnavštěvovanější film. První pozici si totiž i po třinácti týdnech drží animovaná pohádka Na vlásku (181 033 diváků). Útěk ze Sibiře po třech týdnech klesl na šesté místo (2 348 diváků), vzhledem k nadcházejímu letnímu počasí to ale bude mít zřejmě stále těžší. Neznámý Liam Neeson, hledající svoji ztracenou identitu, se svezl z druhého místa v minulém týdnu až na devátou pozici. Rango na desátém místě (1 777 diváků) po sedmi týdnech zřejmě brzy atakuje stotisícovou návštěvnost (celkem 97 516). Havlovo Odcházení se i po pěti týdnech stále drží, tentokrát na šestnáctém místě s pouhými 903 diváky (celkem 36 749), nicméně, odcházet déle než měsíc nesvědčí o nějaké závratné rychlosti.
Robert Pattinson
| BontonFilm
Nelétavý papoušek Rio zaujal diváky i za oceánem, v USA vydělal přes 80 milionů $, s o deset miliónu vyšším rozpočtem mohou být producenti z Foxu spokojeni. Komedie Tylera Perryho, režiséra, producenta, scenáristy a herce v jedné osobě, Madea’s Big Happy Family, zacílená stejně jako jeho předchozí filmy zejména na afroamerické publikum, v pokladnách vyčarovala celkem 25 milionů $. Další zvíře v názvu filmu: Voda pro slony sugeruje, že půjde o dokumentární film strádajících tlustokožců, nicméně zástupy fanynek, které utratily celkem 16 milionů $, dobře vědí, že Robert ‚upír‘ Pattinson bude Kristen Stewartové tentokrát nevěrný s Reese Whiterspoonovou, přinejmenším do podzimní premiéry dalšího dílu ságy Twilight. O Hopovi na čtvrtém místě již raději ani slovo a fakt, že ve světě vydělal něco přes 150 milionů $, raději také nebudeme brát na vědomí.  Dlouho očekávaný Vřískot 4 je na pátém místě s 31 miliony $. A nejenom na slony ještě také nakonec došlo, tentokrát v skutečně dokumentárním filmu. African Cats sleduje z šesté příčky osudy jedné lví a jedné tygří rodinky, produkce Walta Disneyho pak zřejmě zaručuje pohodový výlet do africké savany. Zbývající čtyři pozice v první desítce obsadily sportovní snímek Soul Surfer, akční Hanna, komediální horor Insidious a Zdrojový kód.
Oddechové tituly převládaly díky prodlouženému víkendu ve většině evropských a asijských zemích. Zmíněný Rio bodoval na Slovensku, ve Francii, Španělsku, Švédsku aj. Němečtí diváci dali překvapivě přednost nizozemské akční komedii New Kids Turbo. V patrioticky zaměřené Francii se v první dvacítce pohybuje celkem sedm domácích titulů. Zda tuto kvantitu ovšem doprovází i kvalita zatím u nás nemáme šanci zjistit a zřejmě ani mít nebudeme. Tak alespoň Sex a Zen v 3D, kralující v návštěvnosti v Hong Kongu či Taiwanu, by mohl rozšířit naše dosud dvojrozměrné sexuální povědomí a zabloudit do našich kin, což?
Podrobnou statistiku TOP 20 v ČR za 16. týden naleznete zde.
(16. týden, 18.4. – 25.4. 2011)
Zdroj: UFD, IMDb, Box Office Mojo