Finále 2011 odstartuje Czech Made Man!

Finále 2011 odstartuje Czech Made Man!
Soňa Červená
Zítra se bude...
Mezinárodní porota vedená pětaosmdesátiletou herečkou a zpěvačkou Soňou Červenou (Poslední mohykán, Pupendo, Zítra se bude...) bude hodnotit celkem deset snímků, dalších osm českých novinek bude uvedeno mimo soutěž. O Zlatého ledňáčka se mj. ucházejí snímky Hlava-ruce-srdce, Nevinnost, Největší z Čechů, Kuky se vrací, Přežít svůj život, Kajínek, Občanský průkaz, přičemž pokud by vyhrála Nevinnost, Hřebejk by tím obhájil svoje loňské vítězství s Kawasakiho růží. Double se v historii festivalu zatím povedlo jen Petru Zelenkovi, který v letech 1997 a 1998 vyhrál s filmy Mňága - happy end a Knoflíkáři.
V dokumentární sekci bude tříčlenná porota vedená Drahomírou Vihanovou (Zabitá neděle, Pevnost, Zpráva o putování studentů Petra a Jakuba) hledat nového držitele Zlatého ledňáčka mj. i mezi snímky Tantra, Vše pro dobro světa a Nošovic, Nesvatbov, Nebe peklo a Medvědí ostrovy.
Jan Budař
Esenbák nebo policajt, Čáp (Milan Šteindler) Vránovi (Jan Budař) vždycky pomůže | Jiří Eyberger/Falcon
Slavnostní zahájení letošního Finále obstará novinka Tomáše Řehořka Czech Made Man, o jejímž financování i způsobu natáčení koluje celá řada barvitých historek. Černá komedie, která velmi nelichotivým způsobem bilancuje uplynulých dvacet let, údajně popisuje "drsně vtipné" životní osudy jednoho českého byznysmena. Lidé ze štábu sice tvrdí, že film si objednal a financoval sám předobraz příběhu, Dana Voláková z tiskového servisu něco takového ale popírá: "Na film se složilo víc subjektů včetně reklamních partnetů." Stejně tak nechce, aby se v souvislosti se zmíněným podnikatelem, jehož jméno stále podléhá důslednému utajování, mluvilo v nějakých kontroverzních ekonomických souvislostech. "Nic nevytuneloval, s penězi do zahraničí neutekl a rozhodně sám nechtěl, aby se o něm točil film," říká Voláková. "Jeho příběh filmaře prostě zaujal a přemluvili ho, aby jim ho dovolil zfilmovat."
Slavnostní zakončení Finále proběhne v sobotu 23. dubna v přímém přenosu na ČT2 a moderátor večera Ondřej Havelka slibuje návrat do 30. let.
Podrobnosti o programu na oficiálních stránkách festivalu zde