Nejlepší filmy NC-17 aneb kousky, které toho ukazují až moc a nestydí se za to

Nejlepší filmy NC-17 aneb kousky, které toho ukazují až moc a nestydí se za to
Showgirls | MGM
Námi ve Slavných propadácích představený Horizont události unikl jen o vlásek. Horkým adeptem byla jednu dobu i Peckinpahova Divoká banda, ale i ta se nakonec vyškrábala (nebo sešplhala?) na prosté Rko. Faktem ovšem zůstává, že NC-17 představuje nejzazší hranici filmového ratingu: nepustí vás na něj totiž pod 17 ani s doprovodem rodičů. Chcete vědět víc?

10. Henry a June

První film, který si vysloužil označení NC-17. Literáti si zkrátka život užívají o dost vášnivěji než ostatní, obzvlášť pokud je rok 1931, žijí v Paříži, jmenují se Henry Miller, jejich žena je bisexuální, a spí s jejich milenkou. Za zmínku určitě stojí i fakt, že se jedné z hlavních rolí ujmula Uma Thurman. Kromě toho film Henry a June poměrně pregnantně vystihuje, jak ojedinělé jsou pokusy o NC-17ky. Studio Universal, které za ním stálo, si na další ratingovou pohromu počkalo patnáct let - do vydání pornodokumentu V hlubokém hrdle.

9. Touha, opatrnost

Kvalitní dobový špionážní thriller jinak mainstreamového režiséra Anga Leeho. Napětí, intriky... a velice explicitně zobrazený sex - obzvlášť ke konci. Taková je Touha, opatrnost uznávaného režiséra, který si svého času vylámal zuby na komiksovém Hulkovi.

8. This Film Is Not Yet Rated

Navzdory hravému názvu film This Film Is Not Yet Rated ohodnocen byl, a to samozřejmě známkou nejdrsnější - NC-17. Trochu zřejmě napomohl i fakt, že se jedná o dokument, navážející se do amerického ratingového systému asociace MPAA. S účastí jmen jako Kevin Smith, Darren Aronofsky nebo Matt Stone nezbývá, než tvůrcům zatlestkat, že se nerozhodli sestříhat svůj kousek na "smířlivé" R-ko.

7. Štěstí

Bizarní, a rozhodně ne pro všechny. Takový je film Štěstí, ve kterém, zcela v souladu s názvem... není vůbec nikdo šťastný. Utrpení hlavních protagonistů je ale zároveň příšerné i zábavné, a divák s nimi zkrátka musí sympatizovat bez ohledu na otřesnost jejich konání. Pozitivum: je tu sex. Negativum: ne takový, na který by se chtěl kdokoliv normální koukat. Štěstí vás také donutí přemýšlet, a proto byste si jeho zhlédnutí měli určitě dobře rozmyslet.

6. Showgirls

První velké jméno na seznamu smrti. "Cože?", ptá se zkušený divák, "Showgirls na žebříčku čekoholiv nej"?" Ano - minimálně kvůli tomu, že se United Artist nebáli vpustit tuhle pohromu do 1,388 kin. A samozřejmě se zabijáckým ratingem NC-17. Showgirls tak představují jediný NC-17 film s masivní distribucí. Výsledek? Natáčecí společnost Carolco Pictures šla ke dnu rychleji než Luca Brassi, a navěky tak v očích blockbusterové produkce stigmatizovala NC-17. Ironií osudu se Showgirls následně staly nejvýdělečnějším NC-17 filmem na DVD s celkovými tržbami přesahujícími 20 milionů dolarů.

5. Spoutej mě!

Španělsko se v říši filmu stalo synonymem syrové reálnosti, a to jak v oblasti špíny, tak sexu. Někdy obého najednou. Pedro Almodóvar si ve filmu Spoutej mě! splnil mokrý sen o chlápkovi, který unese ženu, aby jí skrz bondáž donutil ke svatbě. Doma to nezkoušejte, děti, nefunguje to.

4. Kika

Další sladký bonbon z Almodóvarovy dílny slasti a perverze je Kika. Znásilnění, incest, sebevražda, i "normální" vražda (zív) - to vše zde najdete podané na sladkém talíři režisérského nadšení. Almodóvar je nekorunovaným králem NC-17ky.

3. Mysterious Skin

Film, který dokazuje, že je rating NC-17 občas nezbytný. Jeden z mála snímků, který k dospělým záležitostem přistupuje dospěle. Pokud nejste přímo fanoušci lehce pedofilní homosexuality, nechte se unést alespoň fantastickou zápletkou a úžasnými hereckými výkony. Námět k diskusi: dostal film Mysterious Skin ohodnocení NC-17 za explicitně zobrazený sex (který zde není), nebo za homosexualitu?

2. Crash

Neplést si se stejnojmenným filmem z roku 2004. Crash z 96 pochází z dílny populárního režiséra Davida Cronenberga a vypráví o (velmi) bizarním sexuálním fetiši: dopravních nehodách. Výborná volba na frigidní první rande: i ty nejnáruživější totiž nasměruje od sexuální touhy k touze po relativním bezpečí MHD.

1. Requiem za sen

Zasloužený vrchol žebříčku. Film Requiem za sen vystřelil Darrena Aronofskyho mezi režisérskou elitu a dodnes představuje jedinou NC-17ku, která sklidila úspěch jak na poli kritiky, tak na poli bankovek. Nejvyšší rating si tento působivý snímek vysoužil za "rozrušující zobrazení drogové závislosti, explicitní sexualitu, vulgární výrazy a násilí". Requiem šlo do kin nakonec bez ratingu (nebylo co ztratit) a na videokazety v lehce "upravené" R-kové verzi.