Čeká nás víc Vřískotu?

Čeká nás víc Vřískotu?
Vřískot | Dimension Films
Vřískot
Vřískot | Dimension Films
Vřískot má v hororovém žánru jedinečné postavení, neboť se tržby jednotlivých dílů vždy pohybovaly nad 150 miliony celosvětově, což nemá obdoby. Neexistuje jiná hororová trilogie, která by měla na svém kontě půl miliardy dolarů a k tomu relativně smířlivé kritiky (Vřískot kvalitativně rozhodně ční nad většinou žánrových "zabiják v masce" souputníků). Třetí díl byl nicméně přeci jen přijat vlažněji, na čemž měl podíl slabší scénář, který nevzešel z pera Kevina Williamsona (udělal pouhý nástřel, který následně rozpracoval Ehren Kruger). Studio neriskovalo, pojalo celou kampaň jako velkolepé finále předem plánované trilogie a sérii uzavřelo. Pak se ale fanouškům začalo po vrahovi v bílé masce stýskat.
Marielle Jaffe, Erik Knudsen, Rory Culkin, Hayden Panettiere
Že by nová "hlavní skvadra?" | Dimension Films
Těžko říct, kolik tučných šeků na Vřískot 4 muselo padnout (oficiální rozpočet zatím znám není), aby se povedlo ukecat jak Williamsona, který svými chytrými hrátkami se žánrem a hláškami sérii doslova „udělal“, tak režijního klasika Wese Cravena a ústřední trojlístek v podání Davida Arquetteho, Neve Campbel a Courteney Cox.
Jak už to tak ale před premiérou podobných pokračování bývá, každý hýří nadšením, že nás čeká nejlepší díl série atd.. Důelžité pro Weinstein / Dimension je především to, jestli čtyřka vydělá. A to je víceméně jistota. Spíš je otázkou kolik. Když se Williamson s Cravenen naposled pokoušeli o návrat na výsluní hororem Prokletí, moc to nevyšlo. Craven nám navíc tento týden naservíroval do kin dost možná nejslabší horor své kariéry, což také příliš nepovzbudí. Nabídka na pátý a šestý díl každopádně leží na stole a pokud padne o premiérovém víkendu do kas odpovídající tržba, máme se prý těšit na další trilogii. Inu, pořád lepší tohle, než kdyby se restartovalo.