Téma: Captain America - historie slavného hrdiny hvězd a pruhů

Téma: Captain America - historie slavného hrdiny hvězd a pruhů
Kapitán Amerika | Marvel Studios
tema-kapitan-amerika-1
Přestože Kapitán Amerika (jak by se měl správně psát, ale český distributor šel překvapivě cestou nepřekladu) patří mezi nejzásadnější (a nejstarší) superhrdiny comicsového nakladatelství Marvel, v českých luzích a hájích byste jeho ztepilou postavu, sličnou tvář, a třeskutě nacionalistický oděv hledali jen těžko. Pro comicsově negramotné neznámý, pro fajnšmekry zase příliš okázalý a zkostnatělý. A navíc: říká si Kapitán AMERIKA. Vývozní artikl s tak úzce vázaným profilem (leč od kulturně nepochybně nejdominantnějšího zdroje současnosti) prostě nemá stejnou šanci na mezinárodní úspěch, jako například kolega Spider-Man, který sice skáče po New Yorku, ale klidně by to mohlo být i v Průhonicích u vás na dvorku. Pochopitelná obava amerických producentů, že bývalé státy východního bloku oslní spíše Podplukovník Kazachstán, Praporčík Ukrajina, Major Rusko, nebo rovnou Major Zeman, se zdála být na místě. Důkladná masáž comicsovými blockbustery připravila v očích spojeneckých moneymakerů i "zaostalý" starý kontinent na příchod toho pravého ultrahrdiny, který, zavinut do americké vlajky, rozdá s úsměvem od ucha k uchu nějakou tu nedemokratickou spravedlnost. A vyšlo to. První díl se stal hitem a druhý, který nyní startuje v kinech, provází pověst senzace.
tema-kapitan-amerika-2
Kapitán Amerika vzešel v roce 1941 z pera Joea Simona a Jacka Kirbyho, a to primárně za účelem povzbuzení spojeneckých vojáků, kteří po doznění Churchillových hrdých slov neměli po stránce morálky co do huby. Na rozdíl od ostatních hrdinů se "Cap" aktivně podílel na boji proti nacismu, pobíhal mezi tanky a lámal esesákům pravice do tvaru jejich loga. Není tedy divu, že se ve čtyřicátých letech stal bezkonkurenčně nejpopulárnější comicsovou postavou. Pak ale přišly padesátky a Kapitánova obliba šla strmě k zemi. K ničemu byly silácké řeči, bělostný chrup a nacionální trikolóra - bylo na to potřeba jít jinak. Dnes už legendární rozmrazení Kapitána Ameriky začínajícími Avengers z kusu ledu uprostřed Atlantiku započalo moderní, a z historického hlediska nejzásadnější, éru odvážného hrdiny.
tema-kapitan-amerika-3
Kapitán Amerika alias Steve Rogers je ideově takový Superman Marvel Universe. Ne, že by disponoval schopnostmi neprůstřelného, nezastavitelného, nesmrtelného a nerozcuchatelného muže zítřka ze stáje konkurenčního nakladatelství DC, ba právě naopak, je po této stránce relativně chudý: vyžlička Rogers jako jediný přežije supervstřelení supertajného superséra, vyroste o pár čísel (ale no tak!), nabere sílu, rychlost, a mazanost hodnou olympijských atletů a ozbrojen hypermoderním produktem tisíců let výzkumu, tedy štítem, vybíhá bránit západní svobodu a spravedlnost. Mnohý čtenář si už jistě klepe na čelo: jak může vést Avengers někdo, do koho se po výstřelu udělá díra? Co nějakého blonďatého pobudu staví na úroveň takových titánů, jako je třeba Iron Man nebo asgardský bůh Thor, kteří pod ním bez problémů slouží? Kromě velice abstraktní taktické geniality je to zkrátka jeho neošálitelný morální kompas a nadlidská nezdolnost, se kterou dokáže překonat jakoukoliv překážku.
V rámci marvelovské série zatím vznikly tři samostatné filmy (Captain America: První Avenger, Captain America: Návrat prvního Avengera, Captain America: Občanská válka), přičemž ten další již nabídne novou tváří hrdiny, neboť Chris Evans se s postavou v posledním díle Avengers rozloučil.