Téma: Fantastická čtyřka

Téma: Fantastická čtyřka
Hrdinové od Marvelu si to již několik let šinou filmovým průmyslem, jako by se nechumelilo. Kromě již proběhnuvšího Iron-Mana a Neuvěřitelného Hulka se chystá Kapitán Amerika, Thor, týmovka Avengers, restart Spider-Mana... no a také Fantastické čtyřky, kterou stihl v rekordním čase pohřbít režisér Tim Story. "Rodinný" superhrdinský tým se sice skrze jeho pokusy částečně představil, ale přesto se o něm toho obecně v našich luzích a hájích zase tolik neví. A už jen z úcty by bylo dobré si o jeho předloze něco povědět.
tema-fantasticka-ctyrka-2
Než Stan Lee přišel s geniálním nápadem „stvořit“ mutanty (kteří se se superschopnostmi narodili), musel každý večer ve svém skromném příbytku přemítat nad tím, jak ten či onen klaďas/záporák přijde ke svým darům. Diskutovaná čtveřice budoucích superhrdinů získala své schopnosti při jednom pokusném kosmickém letu, během nějž byla jejich raketa zasažena vesmírnými paprsky (no jo, zlatá sedmdesátá, dneska už vesmírné paprsky nikoho neuspokojí). Na palubě se nalézal Reed Richards, jeho snoubenka Sue Storm, její bratr Johnny a rodinný přítel Ben Grimm. Krátce po nouzovém přistání na sobě čtveřice zpozorovala nečekané změny. Doktor Richards si odnesl schopnost natahovat své tělo do nezvyklých rozsahů (čímž se pravděpodobně paní Richardsová stala nekonečně šťastnou ženou) a skromně se pojmenoval Mr. Fantastic. Jeho drahá polovička byla obdařena neviditelností a (později) schopností vytvářet silová pole a celkem střízlivě si zvolila přezdívku Invisible woman (tedy původně Invisible Girl...ale pak vyrostla). Johnny pro změnu získal schopnost zapálit celé své tělo, v kteréžto podobě může kromě vrhání ohnivých koulí i létat. S úctou převzal jméno Human Torch po úplně prvním hrdinovi Marvel universe (který ale ke svým schopnostem přišel poněkud jinak). Jen ten Ben (jak se nám to hezky rýmuje) bohužel nedopadl zrovna dvakrát nejlépe. Celé jeho tělo se proměnilo v balvan (čímž spolehlivě žádnou ženu šťastnou neudělá... i když... ), čímž se stal de facto nezranitelným a také pozoruhodně silným. Není divu, že se (zřejmě v afektu) pojmenoval jednoduše The Thing (což čeští distributoři neváhali ve své nezměrné moudrosti přeložit jako Něco/Cosi).
tema-fantasticka-ctyrka-6
Marvelovská reakce na DCčkovskou Justice League of America (týmovka, jejímiž členy jsou například i Superman a Batman) spatřila světlo světa léta páně 1961. Od JLA a vlastně i všech ostatních týmovek se však lišila jedním zajímavým faktem – členové Fantastické čtyřky neměli tajné identity. Všichni zkrátka věděli, že Reed Richards je Mr. Fantastic, Johnny Storm Human Torch etc. To sebou samozřejmě přinášelo týmu spoustu nepříjemností. Ono je dost těžké si v klidu večer sednout k softcore pornu, když každý, koho jste si kdy znepřátelili, ví, kde bydlíte (ach, kdyby tak tohle fungovalo po internetu). Proto Mr. Fantastic udělal ze svého sídla (Baxter building, po jejím zničení na stejném místě vybudované Four Freedoms Plaza) pevnost, přes jejíž obrany téměř nelze proniknout. A že měl hned několik důvodů. Nejúhlavnějším (krásné slovo) nepřítelem F4 totiž nebyl nikdo menší, než Victor Von Doom, vládce Latverie, též známý jako (bubny) Doktor Doom (uctivé ticho). V kovové zbroji ukrytý tyran totiž vinil Reeda Richardse ze svého zohavení a proto se rozhodl (kromě vedlejších cílů jako ovládnout svět) zničit Fantastickou čtyřku za každou cenu. V průběhu let se mu to nespočetněkrát málem podařilo, avšak úspěch oslavil až v roce 2003, kdy posedl Bena Grimma a donutil samotného Mr. Fantastica svého dlouholetého přítele zabít (The Thing se „bohužel“ o chvíli později vrátil z mrtvých, aby si mohl dál vesele balvanit). Z ostatních průměrných nepřátel F4 stojí za zmínku mimozemský tvor zvaný Galactus, při boji s nímž Fantastická čtyřka (nečekaně) zachránila samotnou modrou planetu před zničením
tema-fantasticka-ctyrka-4
Fantastická čtyřka několikrát změnila formaci (vystřídali se v ní například She-Hulk, nebo béčková hrdinka Crystal), číslovku (nějakou dobu to táhli se Silver Surferem pod názvem Fantastic Five) i podobu (v revivalové řadě Ultimate Fantastic Four). Důležité ale je, že si po celou dobu své existence zachovala „rodinný“ nádech, který nenajdete v žádné jiné sérii. Prostě superhrdinská týmovka jak má být... a kterou teď znáte i Vy. Howgh.