Oscar 2011: Výsledky - vyhrál koktavý král

Oscar 2011: Výsledky - vyhrál koktavý král
| če
Králova řeč
Nakonec to byl celkem vyrovnaný souboj. Králova řeč a Počátek skončily shodně na čtyřech Oscarech, což je letošní maximum. Zatímco Počátek úřadoval v technických kategoriích (zvuk, střih zvuku, kamera, vizuální efekty), Králova řeč oslovila akademiky režií, hercem v hlavní roli (Colin Firth), nejlepším původním scénářem a coby nejlepší film. O sošku pozadu zůstalo drama The Social Network – autoři filmu se mohou těšit v sekcích nejlepší hudba, střih a nejlepší adaptovaný scénář. Alenka v říši divů si odnesla sošku pro nejlepší kostýmy a výpravu, Fighter oslnil herecky (Christian Bale a Melissa Leo byli již před ceremoniálem za favority) a Černá labuť skončila s jednou soškou pro Natalii Portman. Nejlepším animákem je dle očekávání třetí Toy Story, nejlepší masky má béčkový Vlkodlak.
Fiaskem se naopak stala účast westernu Opravdová kuráž. Deset nominací a ve výsledku prázdné ruce. Stejně jsou na tom i Děcka jsou v pohodě (4 neproměněné nominace) a 127 hodin (6 želízek bez výhry).
Kompletní seznam níže. Vítězové jsou označeni tučně.
Colin Firth, Helena Bonham Carter
Nejlepší film:
127 hodin
Černá labuť
Fighter
Počátek
Děcka jsou v pohodě
Králova řeč
The Social Network
Toy Story 3: Příběh hraček
Opravdová kuráž
Winter`s Bone
Komentář: Nenápadný film, ohromný úspěch. Králova řeč sbírala ceny po celém světě a Oscar se proto nabízel. Byl to tvrdý boj, ve kterém nebylo nouze o zajímavé soupeře a ač pro někoho může být tento vítěz příliš "malý" pro podobnou cenu, své místo si v Oscarové historii nepochybně zaslouží.
Tom Hooper
Nejlepší režie:
Daren Aronofsky – Černá labuť
Ethan Coen, Joel Coen – Opravdová kuráž
David Fincher – The Social Network
Tom Hooper – Králova řeč
David O. Russell – Fighter
Komentář: Tak tohle je veliké překvapení. Starosvětská režie převážně televizního filmaře oslovila akademii nejvíce a Králova řeč si tak připisuje velmi důležitou sošku. Hooper si právě otevřel dveře k hvězdné kariéře.
Colin Firth
Nejlepší herec v hlavní roli:
Javier Bardem – Biutiful
Jeff Bridges – Opravdová kuráž
Jesse Eisenberg – The Social Network
Colin Firth – Králova řeč
James Franco – 127 hodin
Komentář: V některých kategoriích byl prostor pro spekulace. Jiné měly jasné vítěze. Nejlepší herec je ten druhý případ. Koktavý Colin Firth s přehledem strčil do kapsy veškerou konkurenci. Gratulace jsou na místě.
oscar-2011-vysledky-vyhral-koktavy-kral-8
Nejlepší herec ve vedlejší roli:
Christian Bale – Fighter
John Hawker – Winter`s Bone
Jeremy Renner – Město
Mark Ruffalo – Děcka jsou v pohodě
Geoffrey Rush – Králova řeč
Komentář: Byl to vlastně boj dvou mužů. I přes pět nominovaných se totiž rozhodovalo mezi Balem a Rushem. Nakonec vyhrálo Baleovo nadšení pro stanislavského metodu, což lze celkem chápat (akademici mají tohle nasazení rádi). Fighter potvrdil pověst favorita v hereckých kategoriích a Bale může být spokojen, že jeho blbnutí s váhou k něčemu bylo.
Natalie Portman
Černá labuť | Fox Searchlight Pictures
Nejlepší herečka v hlavní roli:
Annette Bening – Děcka jsou v pohodě
Nicole Kidman – Rabbit Hole
Jennifer Lawrence – Winter`s Bone
Natalie Portman – Černá labuť
Michelle Williams – Blue Valentine
Komentář: Všichni tomu věřili, každý o tom psal. Natalie Portman byla okamžitě po vypuštění Černé labutě do kin hlavním kandidátem na oscarovou sošku a jak se předpovídalo, tak to i dopadlo. Je to jeden z těch intenzivních výkonů, který by bylo chybou neocenit a před kterým musí smeknout ostatní nominovaní, ač byli sebelepší (viz vynikající Annette Bening).
oscar-2011-vysledky-vyhral-koktavy-kral-3
Nejlepší herečka ve vedlejší roli:
Amy Adams – Fighter
Helena Bonham Carter – Králova řeč
Melissa Leo – Fighter
Hailee Steinfeld – Opravdová kuráž
Jacki Weaver – Království zvěrstev
Komentář: Melissa Leo je jednou z nejpodceňovanějších hereček své generace a je dobře, že si ji konečně akademie všimla. Pokud jde o Fightera, bývá to právě ona společně s Balem, kdo bývá nejčastěji vyzdvihován. A na její nechtěné "fuck" během děkování se nepochybně jen tak nezapomene :)
Aaron Sorkin
Nejlepší adaptovaný scénář:
127 hodin
The Social Network - Aaron Sorkin
Toy Story 3: Příběh hraček
Opravdová kuráž
Winter`s Bone
Komentář: Favorizovaný kandidát potvrdil pověst jedničky ve své kategorii. Aaron Sorkin napsal mistrovský scénář, kterého se Fincher rozhodl bezmezně držet a dobře udělal. Právě díky scénáři, především pak mistrným dialogům, se stalo The Social Network horkým oscarovým kandidátem.
oscar-2011-vysledky-vyhral-koktavy-kral-6
Nejlepší původní scénář:
Další rok - Mike Leigh
Fighter - Scott Silver, Paul Tamasy, Eric Johnson, Keith Dorrington
Počátek - Christopher Nolan
Děcka jsou v pohodě - Lisa Cholodenko, Stuart Blumberg
Králova řeč - David Seidler
Komentář: Podobně jako The Social Network, i Králova řeč ve velké míře sází na dialogy. Nic proti této volbě, ale takový promyšlený Počátek by si přeci jen cenu za nejlepší původní scénář zasloužil více.
Mikael Persbrandt, Trine Dyrholm
| Nordisk Film Distribution
Nejlepší cizojazyčný film:
Biutiful (Mexiko)
Kynodontas (Řecko)
(Dánsko)
Incendies (Kanada)
Hors-la-loi (Alžíř)
Komentář: Takový hod mincí. Polovina z nominovaných k nám ještě nedorazila, Lepší svět (aktuálně v kinech) extra nadšené recenze nemá. Těžko říct, jestli tu akademie opravdu ocenila kvalitu, nebo poselství.
Toy Story 3: Příběh hraček
Toy Story 3: Příběh hraček | če
Nejlepší animovaný film:
Jak vycvičit draka
Iluzionista
Toy Story 3: Příběh hraček
Komentář: Můžeme to vnímat jako krátkozrakost akademie, že jde cena opět k Pixaru, ale ten film je zkrátka dobrý. Jak vycvičit draka by bylo samozřejmě originálnější volbou, Iluzionista rovnou volbou odvážnou. Tohle „očekávané“ vítězství ale nepohoršuje. Pixar prostě umí a třetí díl o oblíbených hračkách je tolik našlapaný nápady a emocemi, že mu to nelze nepřát.
Mia Wasikowska
| če
Nejlepší výprava:
Alenka v říši divů
Harry Potter a relikvie smrti: Část I
Počátek
Králova řeč
Opravdová kuráž
Komentář: Silná konkurence, celkem pochopitelná volba. Vyhrát tu mohl prakticky kdokoli, nakonec akademie zvolila pestrobarevný Alenčin svět. Film je to možná rozporuplný, ale výprava, ta je bez debat skvělá.
Počátek
Počátek | Warner Bros.
Nejlepší kamera:
Černá labuť
Počátek
Králova řeč
The Social Network
Opravdová kuráž
Komentář: Zasloužený Oscar. Počátek je takovým černým koněm letošní sezóny, protože na jednu stranu nabízí komerční balast v podobě velkého rozpočtu a hvězdného obsazení, na tu druhou vrstvený příběh, který zpravidla "popcornožroutům" pod vousy nejde. Z toho důvodu ostrouhal v netechnických kategoriích, na které je moc komerční. Kameru ale oceňují všichni a Wally Pfister takkonečně prolomil smůlu, pokud jde o neproměněné nominace (byl nominován i za oba Batmany a Dokonalý trik).
Justin Timberlake, Jesse Eisenberg
Sociální síť | Columbia TriStar
Nejlepší hudba:
127 hodin - A.R. Rahman
Jak vycvičit draka - John Powell
Počátek - Hans Zimmer
Králova řeč - Alexandre Desplat
The Social Network - Trent Reznor, Atticus Ro ss
Komentář: Po Zlatém Globu se Oscar vyloženě nabízel, přesto mnozí favorizovali ve filmové hudbě kovanějšího Zimmera, Powella či Desplata. Reznor s Rossem všem vypálili rybník. A zcela právem.
Benicio Del Toro
Vlkodlak | copyright © Universal Pictures
Nejlepší masky:
Barney`s Version
Cesta zpět
Vlkodlak
Komentář: Nu, co na to říct. Byla to logicky asi ta nejlepší volba, přesto je trochu děsivé, že je právě dějově labilní Vlkodlak oscarovým filmem. Ale tak co, masky má opravdu excelentní. Maskérská legenda Rick Baker si tudíž odnesla domů již sedmou sošku. To už si zaslouží respekt!
Ken Watanabe, Lukas Haas
Počátek | Warner Bros.
Nejlepší vizuální efekty:
Alenka v říši divů
Harry Potter a relikvie smrti: část I.
Život po životě
Počátek
Iron Man 2
Komentář: Spekulovalo se, zdali Alenka nakonec nebude z ceny za vizuální efekty radovat Alenka. Síla Počátku tkví ale v tom, že obsahuje hroznou spoustu triků, které vůbec nejsou vidět. A právě proto nakonec vyhrál Počátek. Jeho autoři odvedli vskutku mistrovskou práci.
Jesse Eisenberg
The Social Network | Columbia TriStar
Nejlepší střih:
127 hodin
Černá labuť
Fighter
Králova řeč
The Social Network
Komentář: Všechno silní soupeři. Fighter vyzbrojen minimalismem, 127 hodin a Černá labuť vizuální dravostí, Králova řeč decentností, to vše mělo reálnou šanci. Dynamické prezentování mluvených hlav ale nakonec (zaslouženě) vyhrálo. Důkaz toho, že i v konverzačkách lze dosáhnout vysokého tempa, pokud máte k ruce střihače, který ví, co dělá.
Nejlepší píseň:
127 hodin (If I Rise)
Country Strong (Coming Home)
Na vlásku (I See the Light)
Toy Story 3: Příběh hraček (We Belong Together)

Nejlepší zvuk:
Počátek
Králova řeč
Salt
The Social Network
Opravdová kuráž

Nejlepší střih zvuku:
Počátek
Toy Story 3: Příběh hraček
Tron: Dědictví
Opravdová kuráž
Unstoppable
Nejlepší kostýmy:
Alenka v říši divů
Io sono l`amore
Králova řeč
Bouře
Opravdová kuráž

Nejlepší dokument:
Exit Through the Gift Shop
GasLand
Inside Job
Restrepo
Waste Land