Téma: Kdo je nejlepší Superman?

Téma: Kdo je nejlepší Superman?
4. místo
George Reeves
tema-kdo-je-nejlepsi-superman-1
Co si budeme povídat: představitel Supermana z dob zlaté éry comicu i filmu těží spíše ze síly nostalgie, než z hereckého umu nebo jakékoliv superhrdinské věrohodnosti, a přestože disponoval oproti svému skorojmenovci Christopheru symbolickým "S" navíc, skončil na našem žebříčku nejníž.
Index supermanovství: Nízký. George Reeves by pochodil lépe, kdyby si zahrál Supermanova otce Jor-Ela. V roli statného a zdravého ultrabijce působí asi tak důvěryhodně, jako dvouletá smlouva s poskytovatelem mobilních služeb.
Muskulatura a bojové dovednosti: Na Reevese by si pravděpodobně fyzicky troufla polovina diváků, a bez pomoci speciálních triků bojuje spíše jako muž se srdečním záchvatem, než muž z oceli. Čili palec dolů.
Kde jsme ho mohli vidět: Adventures of Superman
3. místo
Dean Cain
tema-kdo-je-nejlepsi-superman-2
Bohatě nagelovaný hezoun kraloval ve filmovém vakuu podmračeným víkendům a dlouhá léta nás přesvědčoval, že kvalitně. S odstupem času se sice seriál Supermanjeví jako béčkový brak, ale přesto si Dean Cain nakonec "o (namakaná) prsa" třetí místo vybojoval. Body navíc za ulovení extrémně půvabné Teri Hatcher v roli Lois Lane.
Index supermanovství: Cain vypadal v kostýmu celkem dobře (až na tu ponožku, Deane!), ovšem scházela mu Reevovská skautská správnost, kterou neumně nahradil ´módem smutných očí´, jednou ze svých dvou hereckých poloh. Navíc z nějakého důvodu seděl mnohem více na Supermana než na Clarka Kenta.
Muskulatura a bojové dovednosti: Celkem snesitelné. Cain se nepouští do žádných velkých čísel, a místo zpracování superpadoucha si radši nadsvětelnou rychlostí uklidí byt (viz. památná první epizoda), ale člověk mu to tak nějak věří...
Kde jsme ho mohli vidět: Superman
2. místo
tema-kdo-je-nejlepsi-superman-3
Christopher Reeve
Hardcore fanoušci zandají nože a my si vysvětlíme, proč nakonec nejkultovnější Superman skončil až na druhém místě.
Index supermanovství: vyloženě ikonický. Reeves dodává roli comicsovou šťávu, která perfektně podtrhává neohrabanost Clarka Kenta a (doslova) neprůstřelnou dokonalost Supermana. V jeho podání je muž z oceli neoblomný správňák, který i toho největšího padoucha, plivajícího mu do ksichtu, výchovně zpohlavkuje a nad celou aférou se pousměje. Nutno podotknout, že právě Christopher Reeve určil směr, jakým by se měl filmový Superman pohybovat (a nemyslíme tím letem kupředu).
Muskulatura a bojové dovednosti: ač se to nezdá (alespoň z pohledu dnešního bodybuildingu), Reeve byl docela chlapák: místo steroidových oblinek nabídnul užitečné provázané svalstvo, které se pod modrou látkou ohrožujícím způsobem rýsovalo. S bojem už to bylo slabší, ale řekněme, že prostě nechtěl svojí supersílou nikoho zranit.
Kde jsme ho mohli vidět: Superman, Superman II, Superman III, Superman IV The Quest for Peace
1. místo
Brandon Routh
tema-kdo-je-nejlepsi-superman-4
Umístění zatím posledního představitele muže zítřka na vrchol žebříčku možná pohne leckterému comicsovému fanouškovi žlučí. Přestože Routh především napodoboval (jak herecky, tak vizuálně) nesmrtelnou inkarnaci Christopherea Reeva, přinesl do hry několik nových prvků, které mu nakonec zajistily vítězství. I když, on vlastně spíše některé prvky odnesl, a tím si svoje první místo tak nějak vytaktizoval na body. Tak především: NENATOČIL pokračování! Ano, miláčkovi Christopherovi se sice celkem povedla dvojka, ovšem Superman III (Superman bojuje s obřím počítačem) a Superman IV: The Quest for Peace, jehož název se smí vyslovit jen ve zhasnuté místnosti se zamčenými dveřmi, a to ještě šeptem, mu nakonec vykopaly hrob. Jako závěrečný laškovný hák na bradu původního Supermana je třeba také zmínit, že Routh neroztočil pozpátku planetu, aby vrátil čas (promiň, Richarde, ale to už opravdu ne).
Index supermanovství: hodně vysoký a de facto identický s Reevovým podáním. Na Routhově straně stojí kromě precizního hereckého výkonu také pokročilost speciálních efektů, které konečně dávají divákovi pocit, že Superman letí, skáče, vydrží kulku (i do oka) a projede zdí jak nůž rostlinným tukem. Navíc na konci filmu, téměř zlomen kryptonitem, předvede parádní ukázku superhrdinského nasazení "až za hranice možností". Velmi, velmi dobře.
Muskulatura a bojové dovednosti: i tady Routh hodně boduje. Na fyzičku vypadá v kostýmu asi nejlépe ze všech soutěžících a během bitek nejenom rozdává (opět s jistou silovou rezervou), ale také fantasticky přijímá - v dnes již klasické nakládačce od Luthorových pohůnků na kryptonitovém ostrově. Opět za jedna.
Kde jsme ho mohli vidět: Superman se vrací