Oscar 2011: Nominované filmy v obraze

Oscar 2011: Nominované filmy v obraze
oscar-2011-nominovane-filmy-v-obraze-10
Info: Jedné páteční noci v dubnu 2003 se 26-letý Aron Ralston vydal do Utahu, aby zde strávil víkend lezením po odlehlých skalách národního parku Canyonlands. O šest dnů později se znenadání zjevil v civilizaci, bohatší o neuvěřitelný příběh a chudší o pravou ruku. Ralston (James Franco) přežil 127 trýznivých hodin v divočině s rukou přiskřípnutou ohromným kamenem, s malým množstvím jídla a jen několika kapkami vody. Bojoval s přírodou i vlastními démony a vyhrál. Dokázal, že má potřebnou sílu na to, aby se vyprostil z 20 metrů hluboké propasti a zraněný ušel více než 10 kilometrů než konečně najde záchranu. Jen díky neuvěřitelné statečnosti unikl jisté smrti.
O natáčení: První volbou pro ztvárnění Arona Ralstona byl Cillian Murphy. Dále o hlavní postavu bojovali Ryan Gosling a James Franco, který nakonec roli dostal. Aron Ralston si každý den svého uvěznění v kanonu natáčel „deníček“. Záznam viděla pouze rodina a blízcí přátelé. Před natáčením dostali svolení ke zhlédnutí i Franco a Danny Boyle.
Průměrné hodnocení amerických recenzí: 93% (více zde)
Další nominace: Nejlepší herec v hlavní roli (James Franco), Nejlepší adaptovaný scénář, Nejlepší hudba, Nejlepší píseň (If I Rise), Nejlepší střih
Trailer:
oscar-2011-nominovane-filmy-v-obraze-1

Černá labuť

Info: Drama o baletce Nině (Natalia Portman), která začne ztrácet pevnou půdu pod nohama a není si jistá, zda je její nová kamarádka Lilly (Mila Kunis) upřímná, nebo ji jen chce ukrást vysněnou roli v "Labutím jezeře". A co je nejhorší, Nina si už ani není jistá, zdali Lilly opravdu existuje, nebo je jen výplodem její fantazie.
O natáčení: Scénáři trvalo dlouhých deset let, než se dostal na plátna kin. Rachel Weisz a Jennifer Connelly byly původní kandidátky na hlavní role. Darren Aronofsky nabídl Mile Kunis roli Lily přes Skype, bez konkursu.
Průměrné hodnocení amerických recenzí: 89% (více zde)
Další nominace: Nejlepší režie (Daren Aronofsky), Nejlepší herečka v hlavní roli (Natalie Portman), Nejlepší kamera, Nejlepší střih
Trailer:
oscar-2011-nominovane-filmy-v-obraze-2

Děcka jsou v pohodě

Info: Film vypráví o dvou dětech (Mia Wasikowska, Josh Hutcherson), jejich dvou matkách lesbičkách (Julianne Moore, Annette Bening) a otci, který daroval sperma na umělé oplodnění (Mark Ruffalo). Chlapec a dívka se jednoho dne rozhodnou vyhledat svého biologického otce a začlenit ho do svého běžného života, který pro ně jejich matky vybudovaly.
O natáčení: Robin Wright byla zvažována pro roli Nic. Název filmu si tvůrci "vypůjčili" od názvu písně "The Kids Are Alright" kapely The Who.
Průměrné hodnocení amerických recenzí: 94% (více zde)
Další nominace: Nejlepší herec ve vedlejší roli (Mark Ruffalo), Nejlepší herečka v hlavní roli (Annette Bening), Nejlepší původní scénář
Trailer:
oscar-2011-nominovane-filmy-v-obraze-3

Fighter

Info: Micky (Mark Wahlberg) touží po uznání v tvrdém prostředí rodného města, kde je boxerský ring chápán jako jediná možnost vykoupení z těžkostí dělnického života. Mickyho starší bratr Dickie (Christian Bale) býval šampionem a chloubou rodiny. Neustál však porážku v důležitém zápase a následná závislost na drogách ho definitivně odepsala. Teď je to Micky, kdo se stává nadějí celé rodiny. Jeho matka (Melissa Leo) žene svou neústupností kariéru svého syna kupředu, bezohledný Dickie však selhává v roli trenéra a Mickyho sny se začínají hroutit. Nelehkou situaci Micky vyřeší rozhodnutím odtrhnout se od rodiny, čímž se mu otevře cesta k vytoužené slávě. Čeká ho však ještě těžší boj než jaký zná z ringu – urovnání vztahů s matkou a bratrem.
O natáčení: S filmem byli nejprve spojováni Matt Damon a Brad Pitt, a to s rolí Dicky Eklunda, kterou nakonec dostal Christian Bale. Původním režisérem byl Darren Aronofsky, který dal nakonec přednost Černé labuti.
Průměrné hodnocení amerických recenzí: 89% (více zde)
Další nominace: Nejlepší režie (David O. Russell), Nejlepší herec ve vedlejší roli (Christian Bale), Nejlepší herečka ve vedlejší roli (Amy Adams), Nejlepší herečka ve vedlejší roli (Melissa Leo), Nejlepší původní scénář, Nejlepší střih
Trailer:
oscar-2011-nominovane-filmy-v-obraze-9

Králova řeč

Info: Příběh anglického krále Jiřího VI. (Colin Firth), manžela Alžběty II. (Helena Bonham Carter), který se po abdikaci svého bratra stává plnohodnotným nástupcem a držitelem anglického trůnu. Kvůli své koktavosti ho však okolí považuje za neschopného. Panovník se proto rozhodne využít pomoc hlasového odborníka Lionela (Geoffrey Rush).
O natáčení: Zdánlivě nenápadný životopisný snímek vtrhl na plátna kin s neskutečnou razancí. Velmi rychle si získal pověst senzace, na Zlatých Glóbech vybojoval sedm nominací (nakonec proměnil jen jednu pro Colina Firtha) a na Oscarech má dokonce ohromných 12 želízek v ohni. Překvapení roku!
Průměrné hodnocení amerických recenzí: 96% (více zde)
Další nominace: Nejlepší režie (Tom Hooper), Nejlepší herec v hlavní roli (Colin Firth), Nejlepší herec ve vedlejší roli (Geoffrey Rush), Nejlepší herečka ve vedlejší roli (Helena Bonham Carter), Nejlepší původní scénář, Nejlepší výprava, Nejlepší kostýmy, Nejlepší kamera, Nejlepší hudba, Nejlepší střih, Nejlepší zvuk
Trailer:
oscar-2011-nominovane-filmy-v-obraze-6
Info: Tátu Mattie Rossové (Hailee Steinfeld) zabil psanec Tom Chaney (Josh Brolin), který následně prchnul do indiánských teritorií, kam na něj světská spravedlnost dosáhne jen velmi jen velmi těžko. Mattie je na svůj věk nezvykle dospělá a pragmatická a má tak jasnou představu, jak spravedlnosti pomoci. Najme si Roostera Cogburna (Jeff Bridges), legendární prodlouženou ruku zákona, jejíž štít ovšem povážlivě rezne pod hektolitry vypitého alkoholu. S Cogburnem se vydávají v Chaneyho stopách. Nejedou ale sami. Doprovází je lehce upovídaný Texas Ranger LaBoeuf (Matt Damon), který chce psance chytit za jinou spáchanou vraždu. To v pronásledovacím týmu vytváří silné napětí, protože Mattie trvá na tom, aby Chaney pykal jen za vraždu jejího otce.
O natáčení: Přestože má Cogburn v původním filmu i remaku 40 let, jak původní představitel John Wayne, tak Jeff Bridges měli ve skutečnosti během natáčení již 61 let.
Průměrné hodnocení amerických recenzí: 95% (více zde)
Další nominace: Nejlepší režie (Ethan Coen, Joel Coen), Nejlepší herec v hlavní roli (Jeff Bridges), Nejlepší herečka ve vedlejší roli (Hailee Steinfeld), Nejlepší adaptovaný scénář, Nejlepší výprava, Nejlepší kostýmy, Nejlepší kamera, Nejlepší zvuk, Nejlepší střih zvuku
Trailer:
oscar-2011-nominovane-filmy-v-obraze-4
Info: Dom Cobb je zkušený zloděj, absolutní špička v nebezpečném umění extrakce: krádeže cenných tajemství z hloubi podvědomí během snění, kdy je mysl nejzranitelnější. Cobbova vzácná schopnost z něj učinila vyhledávaného hráče v zákeřném světě korporátní špionáže, ale také z něj udělala uprchlíka a stála ho všechno, co kdy miloval. Teď dostane Cobb šanci na vykoupení. Jedna poslední akce mu může vrátit normální život, ale jen pokud se mu podaří provést nemožné - počátek. Místo dokonalé krádeže musí Cobb a jeho tým specialistů zvrátit běh věcí. Jejich úkolem není myšlenku ukrást, ale vnuknout ji. Pokud uspějí, půjde o dokonalý zločin.
O natáčení: Evan Rachel Wood byla první volbou Christophera Nolana pro roli Ariadne, ale nabídku odmítla. Poté uvažoval Christopher Nolan o herečkách Emily Blunt, Keira Knightley a Emma Roberts. Nakonec však padla volba na mladou stoupající hvězdičku Ellen Page.
Průměrné hodnocení amerických recenzí: 86% (více zde)
Další nominace: Nejlepší původní scénář, Nejlepší výprava, Nejlepší kamera, Nejlepší hudba, Nejlepší zvuk, Nejlepší střih zvuku, Nejlepší vizuální efekty
Trailer:
oscar-2011-nominovane-filmy-v-obraze-5
Info: Na podzim roku 2003 si Mark Zuckerberg, který má za sebou Harvard je géniem v oblasti počítačového programování, sedá k počítači a horečně začíná pracovat na nové myšlence. To, co v návalu blogování a programování začíná v jeho pracovně, se brzy stane globální sociální sítí a revolucí v komunikaci. Za pouhých šest let a s 500 milióny přátel se Mark Zuckerberg stává nejmladším miliardářem v historii… ale tomuto podnikateli způsobuje úspěch jak osobní, tak právní komplikace.
O natáčení: Jesse Eisenberg a Andrew Garfield se během natáčení hodně zkamarádili, což jim paradoxně ztížilo samotné hraní - ve filmu jsou za rivaly.
Průměrné hodnocení amerických recenzí: 97% (více zde)
Další nominace: Nejlepší režie (David Fincher), Nejlepší herec v hlavní roli (Jesse Eisenber),  Nejlepší kamera, Nejlepší hudba, Nejlepší střih, Nejlepší zvuk
Trailer:
oscar-2011-nominovane-filmy-v-obraze-7
Info: Chlapec Andy už vyrostl a chystá se na vysokou školu. Buzze, Woodyho a zbytek hraček tak čeká nejistá budoucnost. Toy Story 3 je zbrusu nová dobrodružná komedie, ve které se naši staří známí hrdinové dostanou do školky plné rozjívených dětí a batolat. Obzvláště nezkrotná batolata se už nemohou dočkat až dostanou tyhle „nové“ hračky do svých malých, upatlaných ručiček. Přestože naše hrdiny čeká nejedna horká chvilka, dobře ví, že nesmí jeden druhého zradit a že se musí pohromadě. A k tomu všemu čeká panenku Barbie první osudové setkání s Kenem.
O natáčení: S třetím dílem se původně počítalo už pro sezónu 2004/2005, kdy se Pixar nepohodl s Disneym a firmy se rozešly. Studio Disney vlastnilo na značku "Toy Story" práva a rozhodlo se snímek natočit samo pod divizí jménem "Circle 7". Ve snímku mělo jít o to, že by měl Buzz poruchu. Byl by odeslán na Taiwan k opravě, kde by se ukázalo, že firma poškozené modely neopravuje, ale pouze je nahrazuje novými. Ostatní hračky by to zjistily a vydaly by se samy na Taiwan originálního Buzze zachránit.
Průměrné hodnocení amerických recenzí: 99% (více zde)
Další nominace: Nejlepší adaptovaný scénář, Nejlepší animovaný film, Nejlepší píseň (We Belong Together), Nejlepší střih zvuku
Trailer:
oscar-2011-nominovane-filmy-v-obraze-8
Info: Sedmnáctiletá Ree Dolly zoufale hledá svého otce, který po složení kauce na rodinný dům zmizel. Pokud ho nenajde, bude se muset s matkou a mladšími sourozenci vystěhovat. Namísto idylického maloměsta je Ree konfrontována se sobeckými lidmi, kteří jsou ochotni pomáhat akorát sami sobě.
O natáčení: Kvůli roli Ree Dolly se Jennifer Lawrence musela naučit stahovat veverku z kůže, štípat dříví a bojovat.
Průměrné hodnocení amerických recenzí: nehodnoceno
Další nominace: Nejlepší herec ve vedlejší roli (John Hawker), Nejlepší herečka v hlavní roli (Jennifer Lawrence), Nejlepší adaptovaný scénář
Trailer: