Elsa 2010: Šíp porazil Krause, filmem roku je Nespavost!

Elsa 2010: Šíp porazil Krause, filmem roku je Nespavost!
Moderátory večera byli Lenka Vychodilová a Tomáš Hanák
Nedožila se Nespavosti, ani nominace
"Mám z toho ocenění velkou, ale opravdu obrovskou radost," nezastírá svoje pocity režisérka Lenka Wimmerová nad zprávou, že její snímek Nespavost členové České filmové a televizní akademie (ČFTA) zvolili televizním filmem roku. Hořká komedie o tom, jak těžké je odpouštět svým rodičům, vznikla podle scénáře Alexandry Berkové. Ta se bohužel natáčení, ani letošní nominace nedožila. Zemřela před dvěma roky, bylo jí 59 let. "Její nominace mě hodně potěšila," přiznává Wimmerová. "Snažila jsem se její text posunout od divadelní hry k filmu, zkrátila jsem ho asi na třetinu a k tomu dopsala pár vlastních scén, takže její nominace pro mě byla důkazem, že jsme jí to nezprznili a že by se na nás snad nezlobila."
elsa-2010-sip-porazil-krause-filmem-roku-je-nespavost-1
Moderátory večera byli Lenka Vychodilová a Tomáš Hanák
Už 16. ledna nabídne Česká televize na ČT1 další televizní film Lenky Wimmerové, tentokrát nazvaný Tchýně a uzený. Ona sama ale přiznává, že ze všeho nejradši by se posunula k celovečernímu filmu pro kina. "Zatím jsem ale nenašla žádného producenta, který by do toho se mnou šel. Potřebuju parťáka. Nějaké nápady a látky mám, ale představa psaní do šuplíku je pro mě demotivující, potřebuji vidinu realizace, to je pro mě ten nejlepší motor,“ říká Wimmerová.
Režisérka Archivu proti arogantní kritice
elsa-2010-sip-porazil-krause-filmem-roku-je-nespavost-2
František Němec chválil krásu lvice Elsy
Drama Archiv o tom, zda je dobré otevírat Pandořinu skříňku estébácké minulosti, bralo na letošních Elsách nejvíc cen - Lucie Bělohradská za nejlepší režii, František Němec za nejlepší mužský herecký výkon a Emília Vášáryová za nejlepší ženský herecký výkon. Režisérka to vnímá jako určitou satisfakci za některé recenze, které na její snímek vyšly, tu z Lidových novin zejména.
elsa-2010-sip-porazil-krause-filmem-roku-je-nespavost-4
Obrovskou radost neskrývala ani Emília Vášáryová
"Mám ráda zpětnou vazbu a zajímá mě názor jiných," říká Bělohradská. "Spousta známých i přátel měla vůči Archivu menší či větší výtky a určitě jsem je ráda vyslechla, ale odmítám tón a trend, kterým jde současná kritika – za jeden večer povýšeneckým tónem sepsuje něco, na čem jste rok tvrdě pracovali, uráží lidi, kteří se tu v dobré víře o něco poctivého a upřímného snaží."
Dlouhý už Čepka nenahradí
elsa-2010-sip-porazil-krause-filmem-roku-je-nespavost-5
Vladimír Körner už přemýšlí nad dalším scénářem. Bude situován do 60. let
Jsem za lvici moc rád, protože mi přijde hezčí než ten kocour, kterého dávají na Českých lvech," nezapře svůj pověstný sarkasmus scenárista Vladimír Körner hned ve své první větě. Vzápětí ale autor filmů jako Údolí včel, Adelheid či Der Lebensborn - Pramen života vážně dodává: "Tohle ocenění pro mě ale zároveň představuje velký paradox – padesát let mám s televizí jen samé konflikty a nakonec dostanu cenu za televizní scénář a ne za film."
Körner přiznává, že Sněžnou noc psal stejně jako nedávno uvedené Post bellum původně pro film. "Víte, já už jenom tak vyklízím skříň, aby mě to nestrašilo," vrací se ke svému černému humoru Körner. "Řadu z těch věcí jsem psal na Barrandově ještě v 80. letech. Vůbec nejpovedenější je ale Oklamaný, což je scénář, který Česká televize už přijala a zaplatila, ale zatím není jasné, kdy a jestli vůbec se bude dělat.“
A jak se dívá Körner na fakt, že Vladimír Dlouhý svou hereckou nominaci za Sněžnou noc neproměnil? "Té role si ohromně považoval, asi už tušil, že mu moc dní nezbývá, ale já to ještě nevěděl a bláhově se domníval, že by mohl být pro moje scénáře druhým Čepkem, že na něho vsadím jako kdysi na Čepka," říká Körner. Vladimír Dlouhý bohužel začátkem letošního léta zemřel, přesto si ještě v jedné körnerovské látce zahrát stihl, v nedávno premierovaném historickém dramatu Post bellum.
Elsa 2011? Souboj na ostří nože!
Zatímco televizní sezóna 2009/2010 byla kvůli krizi na komerčních kanálech hodně osekaná, už nyní je jasné, že příští rok to nebude mít Česká televize s obhajobou svých dvanácti letošních triumfů ani trochu snadné. K největším kandidátům na titul v nejsledovanější kategorii nejlepší dramatický pořad roku po podzimu určitě patří novácký Okresní přebor a filmy České televize Post bellum a Bludičky. Další pořady ale budou následovat, přičemž zejména seriál Terapie stanice HBO patří k zřejmě nejočekávanějším počinům sezóny, neboť jsou pod ním podepsáni takřka samí Čeští lvi - Karel Roden, Petr Zelenka, Marek Najbrt, Robert Geisler, Benjamin Tuček...
Záznam letošního ročníku výročních televizních cen můžete shlédnout zde.
DRŽITELÉ VÝROČNÍCH TELEVIZNÍCH CEN ELSA 2010
Publicistický a diskusní pořad
Historie.cs - ČT 2
Magazín
Noc filmových nadějí - Nova
Zahraniční televizní pořad dramatický (hraný)
Katyň - ČT 1
Zahraniční televizní pořad nehraný
Hitler a Mussolini - ČT 2
Zábavný pořad
Všechnopárty - ČT 1
Dokument
Neznámí hrdinové - ČT 2
Animovaný pořad
Dějiny udatného českého národa - ČT 1
Moderátorka, moderátor
Karel Šíp - Všechnopárty - ČT 1
Původní televizní dramatická tvorba - pořad
Nespavost - ČT 1
Původní televizní dramatická tvorba - režie
Lucie Bělohradská - Archiv - ČT 1
Původní televizní dramatická tvorba - scénář
Vladimír Körner - Sněžná noc - ČT 1
Původní televizní dramatická tvorba - herečka
Emíllia Vašáryová - Archiv (Věra Brzková) - ČT 1
Původní televizní dramatická tvorba - herec
František Němec - Archiv - (Josef Brzek) - ČT 1

Ke shlédnutí : ZDE