Ivan Trojan se ocitne Ve stínu koně

Ivan Trojan se ocitne Ve stínu koně
ivan-trojan-se-ocitne-ve-stinu-kone-1
Trojan v příběhu situovaném do roku 1953 ztvární zarputilého a poněkud cholerického kapitána Hakla, který u pražské kriminálky slouží dobře pětadvacet let. Zažil první republiku, nacistickou okupaci a nyní poznává i poměry v nové, lidově-demokratické Národní bezpečnosti. Krátce po smrti sovětského vůdce Stalina a československého prezidenta Klementa Gottwalda se dostává ke zdánlivě jednoduchému případu loupežného přepadení. Všechny stopy směřují do pražské Židovské obce. Jenže situace se začíná stále víc komplikovat - z Německé demokratické republiky přijíždí specialista na židovskou kriminalitu major Zenke a z jasného případu se klube přísně tajná akce Státní bezpečnosti, která má zastřít mnohem větší loupež, k níž se osudově schyluje - měnovou reformu.
ivan-trojan-se-ocitne-ve-stinu-kone-2
"Ačkoliv ve filmu není žádná davová scéna, počítáme s účastí 1100 komparzistů, k tomu si připočtěte dobové kostýmy, auta, historické tramvaje," vypočítává režisér Ondříček, proč rozpočet filmu nakonec vyšplhal přes 70 milionů korun. Původně se mělo natáčet už letos na jaře, ale nakonec se nepodařilo dát dohromady všechny potřebné peníze. "Nakonec nám hodně pomohla jak finanční podpora od společnosti RWE, tak grant Eurimages ve výši 400 tisíc euro," říká producent filmu Kryštof Mucha s tím, že natáčet se bude nejen v Čechách ale i polské Lodži.
Společnost RWE, která už šest let pod sloganem "energie českého filmu" sponzoruje tuzemskou kinematografii, představila i další projekty, do nichž se rozhodla vložit své peníze - režijní debut Václava Havla Odcházení, pohádku Zdeňka Trošky Čertova nevěsta, Vejdělkovu komedii Muži v naději a již tradičně i karlovarský festival a Letní filmovou školu v Uherském Hradišti.