Recenze: Benga v záloze jsou padavky

Recenze: Benga v záloze jsou padavky
recenze-benga-v-zaloze-jsou-padavky-1
Úvodních pět minutje excelentních. Na scénu nastoupí s razancí raketové střely Samuel L. Jackson a Dwayne Johnson, aby vytvořili jednu z nejzábavnějších policejních dvojic vůbec. Z filmu jsou bohužel poměrně rychle odstraněni (natrvalo) a ke slovu se dostávají benga v záloze Will Ferrell a Mark Wahlberg. A tady končí veškerá legrace!
Už ono naznačené úmrtí policejních es, kdy se Wahlbergova postava rozhodne zaujmout jejich místo, je neskutečně divné. Neříkám, že rovnou blbé, ale je to ten případ, kdy by se měl divák bavit a z nějakého důvodu to nefunguje. V tomhle tónu se bohužel nese valná část filmu, takže mi často bylo jasné, že tady tvůrci chtějí, abych se smál, ale stěží ze mě dostali uchechtnutí. Nevinil bych ani tak scénář, jako spíše režiséra, který situace neúměrně natahuje a nedokáže poznat, co je opravdu vtipné a co bylo vtipné akorát při improvizačním natáčení. Krásně je to vidět na traileru k filmu, kde je to nejlepší z filmu sestříhané do dynamického celku, takže nehrozí ona natahovaná trapnost. Chtělo to prostě víc stříhat.
recenze-benga-v-zaloze-jsou-padavky-2
Částečně jsem se i nesžil s obsazením. Mark Wahlberg se opravdu upřímně snaží a nelze mu upřít jistý komediální potenciál. Cholerika jsem mu ale ani na minutu nevěřil. Will Ferrell je ve své „typicky idiotské“ roli přesvědčivější, na druhou stranu nemá jak překvapit. Nejsem si jistý, jestli by nebylo mnohem lepší, kdyby si herci bývali role prohodili. Z vedlejších postav stojí za zmínku akorát Michael Keaton coby policejní šéf, který má jako druhou práci prodej elektrospotřebičů.
Benga v záloze stála sto milionů dolarů, což je na komedii neuvěřitelná částka a dvakrát na komedii, ve které se něco opravdu děje jen na začátku. Vážně by mě zajímalo, kam se ta investice vypařila.
recenze-benga-v-zaloze-jsou-padavky-3
Při sledování Beng v záloze se mi hned několikrát vybavila komedie Johnny English, ve které se také hrdina pokoušel dostat zpoza stolu do akce a příležitostí se mu stala smrt kolegů. Na rozdíl od Englishe (který samo o sobě žádným ternem nebyl) postrádají Benga v záloze natolik silného komika, aby utáhl i opravdu slabé scény. Pár geniálních hlášek (osobní favorit: „Pardon. Strašně jsem se včera v noci ožral. Myslím, že jsem si nějak vsugeroval, že zubní pasta je jídlo pro kosmonauty.“) tuhle natahovanou nudu nemá šanci spasit.
Pokud chcete vidět buddy-movie komedii, raději volte na videu před nedávnem vydané Poldy Kevina Smithe s Brucem Willisem a Tracym Morganem v hlavních rolích. Taky to není žádná osvěta, ale alespoň film nabízí vyvážený přísun komických scén a nenudí. Ani jedno bohužel pro Benga v záloze neplatí.
Hodnocení: 45%