Jihlava dokumentům zaslíbená!

Jihlava dokumentům zaslíbená!
Že je současný dokument (a nejen ten český) mnohem odvážnější, aktuálnější a často i lepší než hraný film, se celkem všeobecně ví. Pokud vás zajímají nejžhavější novinky, pak máte od úterý 26. října do neděle 31. října ideální příležitost. V Jihlavě se totiž koná 14. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů.

Například Erika Hníková (Ženy pro měny) nás ve filmu s příznačným názvem Nesvatbov zavede do jedné slovenské vesnice, která vymírá, čemuž se starosta snaží zabránit všemožnými propopulačními opatřeními. Marně?

Jan Šikl dokončil za tragicky zesnulého Pavla Kouteckého časosběrné dokumenty o hrdinech sametové revoluce - Michaelovi Kocábovi, Kryštofu Rímském, Martinu Mejstříkovi a Janu Rumlovi. V Jihlavě bude k vidění první ze jmenovaných ve snímku Evoluce 4 z revoluce - Michael Kocáb.

Spoluator Českého snu a Českého míru Vít Klusák se ve filmu Vše pro dobro světa a Nošovic dívá za kulisy jedné z největších a nejdiskutovanějších investic za poslední dlouhá léta. Stálo to za to? Respektive - co to stálo? A koho?

Vůbec poprvé se díky Martinu Kohoutovi před kamerou objeví JUDr. Michal Danišovič, podplukovník Veřejné bezpečnosti, který zodpovídal za zásah proti demonstrantům na Národní třídě 17. listopadu 1989. K vidění toho bude ale v Jihlavě samozřejmě mnohem víc, stačí přijet. Více na www.dokument-festival.cz.