Kriminálka Staré Město nahání Kriminálku Anděl. Dožene ji?

Kriminálka Staré Město nahání Kriminálku Anděl. Dožene ji?
Skutečné příběhy bez zběsilých honiček
"Povrchnímu divákovi asi budou chybět zběsilé honičky, hořící auta, zvuky vystřílených nábojů, ale vnímavý divák naše úsilí ocení," míná autor námětu, zkušený bratislavský kriminalista, který se skrývá pod pseudonymem Dominik Dán. "Pokusili jsme se natočit skutečný detektivní seriál bez nadsázky."
kriminalka-stare-mesto-nahani-kriminalku-andel-dozene-ji-5
V popředí vyprávění stojí rázná mladá kriminalistka Zuzana Krauzová alias Zuzana Fialová (Obsluhoval jsem anglického krále) a její český kolega Andy Němec v podání Matěje Hádka (Ať žijí rytíři!, Tobruk), okolo kterých je soustředěn celý kriminalistický tým, přičemž na radu hlavní hrdinka chodí i k penzionovanému podplukovníkovi Baronovi alias Milanu Lasicovi . "Postava Zuzany Krauzové neexistuje, a i když znám víc žen na kriminálce, ani jedna se jí nepodobá," říká Dán. "Ani při tvorbě ostatních postav jsem nehledal živé vzory, jen příběhy jsou skutečné, nebo mírně upravené," vysvětluje populární autor slovenských detektivek, zatímco Fialová nikterak neskrývá, že si natáčení opravdu užívala.
Vřískající policistka
kriminalka-stare-mesto-nahani-kriminalku-andel-dozene-ji-6
"Naučila jsem se poměrně slušně držet devítku a už umím rozkopávat dveře," směje se Fialová. "Poprvé, když jsem se je snažila rozkopnout, kopla jsem doprostřed a místo dovnitř jsem letěla na protější stěnu. Dveře se musí rozkopávat pod klikou, což jsem opravdu netušila. Málem jsem při tom přišla o nohu." A když zatýkala v jakýchsi garážích filmové zločince, od skutečné zásahové jednotky se jí dostalo poklony, že by k nim mohla okamžitě nastoupit, protože prý umí perfektně vřískat na lidi.
Točit seriál během podzimu a zimy ovšem nebyl podle Fialové žádný med. "V tomhle ročním období točí jen psychopati. Jestli něco z hloubi duše nenávidím, tak natáčení v dešti a sněhu. Pro Kriminálku jsme si ale jiné počasí přát ani nemohli, protože pochmurnost skvěle dokresluje příběhy Dominika Dána," říká talentovaná mladá herečka a stejně jako Dán tvrdí, že "seriál bude opravdu realistický".
Rozumí ještě Češi slovenštině?
kriminalka-stare-mesto-nahani-kriminalku-andel-dozene-ji-7
Zástupci České televize na novinářské projekci neskrývali obavy z toho, zda čeští diváci budou sedmnáct let po rozdělení federace vůbec ještě rozumět slovenštině, protože děj je situován převážně do ulic slovenského hlavního města, tudíž se v něm mluví hlavně slovensky. Dramaturg Jan Otčenášek to ale odmítá: "Budou-li je bavit vlastní příběhy, budou-li jim blízké hlavní postavy, pak nevěřím, že i kdyby tu a tam snad chybělo nějaké slůvko, že by nepochopili kontext vyprávění."
Osobně pak vzdává hold především režisérovi Jánu Sebechlebskému, který se projektu ujal doslova na poslední chvíli po té, co řada režisérů před ním látku odmítla. Kriminálka Staré Město je podle Otčenáška natočena "velmi filmově, moderně, elegantně, bez statických televizních návyků, bez mluvících hlav s kulisami v pozadí, bez nekonečných verbálních a tudíž i levných scén, s akčností u nás dost nevídanou".
Gorily chodí brzy spát
kriminalka-stare-mesto-nahani-kriminalku-andel-dozene-ji-8
Seriál se natáčel 79 dní na Slovensku, převážně v Bratislavě, ale i Pezinku a městečku Svätý Jur, a 12 dní v Čechách. Producent Patrik Pašš (Nebe, peklo... zem) vzpomíná především na natáčení v pražské zoo koncem loňského listopadu. "Pracovníci zoo nás upozornili, že v pavilonu goril můžeme točit jen do šestnácti hodin. Myslel jsem si, že vedení zoo snadno přemluvíme k tomu, aby nám dali hodinku navíc. Brzy jsme ale pochopili, že to nepůjde. Ve čtyři hodiny si milé opičky každá vzala kus sena, přikryly a usnuly," směje se Pašš. "Zaměstnanci nám pak vysvětlili, že opice jsou v zimě čilé jen od devíti do čtyř a tyhle hodiny opravdu dodržují."
Sedmidílný seriál obě televize, Česká i Slovenská, vysílají souběžně od 20. září.