Román pro muže slibuje smích, slzy i nadhled

Román pro muže slibuje smích, slzy i nadhled
roman-pro-muze-slibuje-smich-slzy-i-nadhled-3
Viewegh poprvé scenáristou!
Ačkoliv podle jeho bestsellerů vznikla celá řada úspěšných filmů, mj. Báječná léta pod psa, Výchova dívek v Čechách, Román pro ženy, Účastníci zájezdu či Nestyda, nikdy ke "svým" filmům Michal Viewegh nepsal scénář. Nejčastěji ho svěřil do rukou režiséra. Drastická zkušenost se zatím poslední vieweghovskou adaptací, italsko-českou koprodukcí Případ nevěrné Kláry, ho ale přiměla změnit názor. Pod Románem pro muže je tak Viewegh poprvé podepsán nejen jako autor námětu ale i jako scenárista.
A s výsledkem je spokojen. "Viděl jsem zatím jen pracovní verzi a ta v mých očích fungovala velmi dobře. Občas jsem se smál, jiné scény mě dojaly," tvrdí Viewegh.
Režisér Tomáš Bařina, který se prosadil prvním dílem Bobulí, k tomu dodává: "Při práci na scénáři jsme si řekli, že když se jednomu z nás nebude líbit nápad toho druhého, tak ve filmu nebude. A naopak. Můj hlavní přínos do scénáře spočívá v pootočení perspektivy pohledu na příběh do většího nadhledu. Rád se totiž na život dívám s nadhledem."
Donutil na lyžích po téměř 50 letech!
Hlavní hvězdou filmu je Miroslav Donutil, kterému psal Viewegh roli zkorumpovaného státního zástupce Cyrila na tělo. "K Mirkovi nebyla alternativa," přiznává režisér, byť role vyžaduje i výrazné sportovní výkony na lyžích a Donutil na nich stál naposledy v roce 1967.
roman-pro-muze-slibuje-smich-slzy-i-nadhled-1
"Na školním zájezdu mě zařadili do třetího družstva mezi ty, co se učí na místě obracet," vzpomíná držitel Českého lva za film Pasti, pasti, pastičky. "Nesl jsem to dost těžce, protože moje tehdejší láska byl v prvním a uměla dokonale lyžovat. Tak jsem se před ní chtěl vytáhnout a spustil se odvážně dolů. Vyděšený instruktor na mě ječel: Plužit!, ale já neznal tu terminologii a rozuměl jsem zúžit, tak jsem si dal nohy k sobě a skončil dole v potoce."
V Románu pro muže ale nakonec Miroslav Donutil přece jen lyžuje. A skvěle! Protože za něj zaskočil dublér.
Režisér na kolenou!
roman-pro-muze-slibuje-smich-slzy-i-nadhled-2
"Většina filmu se natáčela ve Vysokých a Nízkých Tatrách, kde se počasí mění každou hodinu," nezastírá svoji obavy z hor Tomáš Bařina. "Nakonec ale musím říct, a stalo se mi to poprvé, že to chvílemi vypadalo, jako by tam nahoře někdo listoval ve scénáři. Měli jsme vždy takové počasí, jaké jsme si přáli. Mlhu, jasno, sníh, pod mrakem."
Nejtěžší chvilka pro režiséra nastala, když točili v kabince na Lomnický štít. "Bylo nás v ní šest, pod námi několik set metrů propast, foukal vítr a my tam strávili asi dvě hodiny na dvou lanech," vzpomíná Bařina. "Kdybych celou dobu neklečel na podlaze a nedíval se jen do monitoru, asi bych z paniky nic nenatočil."
Reklama (nejen) na Vysoké Tatry
roman-pro-muze-slibuje-smich-slzy-i-nadhled-4
Velmi výraznou roli ve filmu hrají luxusní auta a luxusní prostředí. "Já se v takovém prostředí moc pohybovat neumím, doma tam určitě nejsem, ale pravda je, že by si na to člověk velmi rychle zvyknul," přiznává Miroslav Vladyka, který ve filmu hraje těžce nemocného Cyrilova bratra Bruna. "Ani ne tak v tom krásném pokoji, kde se úžasně spí, ale třeba to nádherné lázeňské a wellness centrum, kdy přímo z bazénu koukáte na vrcholky Tater, to je nádhera. To sebou člověk pleskne na lehátko u bazénu, dívá se na hory a říká si: Sakra, to je teda život! Mě by asi dlouho nebavilo takhle žít, ale není to špatný občas ochutnat."