Václav Havel si plní životní sen. Režíruje filmové Odcházení!

Václav Havel si plní životní sen. Režíruje filmové Odcházení!
Konečně interpretovat sám sebe!
"Divadelní hra je jakýsi polotovar, který autor nabídne divadlům a ta s ním naloží po svém," začíná Václav  Havel ze široka svou odpověď na otázku, proč se vůbec do filmové režie ve svých letech pustil. "Myslím, že autor to má pokorně snášet. Nesnese-li interpretaci někým jiným, má psát romány a ne divadelní hry. Poté, co mnohá desetiletí se mé hry takto hrají, pocítil jsem chuť konečně interpretovat sám sebe. A navíc filmem, což pro mne znamená určitou vnitřní satisfakci. Původně a vlastně celý život jsem chtěl být hlavně filmařem. A teď se mi to snad splní."
Konec člověka, konec epochy
Odcházení popisuje zlomový okamžik v životě dr. Viléma Riegra. Po dlouhá léta zastával funkci kancléře, nedávno však o ni přišel. I když se snaží nedat to najevo, v podstatě se mu zhroutil svět. Musí se vystěhovat z vládní vily, který se už za ta léta stala jeho domovem, a musí se účastnit nedůstojné procedury oddělování erárních věcí od věcí soukromích. Hlavně ale musí prožívat rozklad svého okolí, jakéhosi "dvora", a uvědomit si, jak málo ho vlastně znal.
Podle tvůrců nejde jen o odcházení jednoho politika z funkce, ale obecněji o sám fenomén změny. V tiskových materiálech vydaných ka začátku natáčení se doslova uvádí: "Každou vteřinu něco přichází a něco nenávratně odchází, nevíme, odkud se všechno vynořuje a ještě méně víme, kam se to zanořuje. Vlastně jde o klasické téma dramatu, kterým je konec. Konec člověka. Konec epochy. Konec nějakého společenství. Konec lásky."
Hrají - manželka, hvězdy i přátelé
Divadelní hra o pěti dějstvích měla světovou premiéru v květnu 2008 a od té doby ji uvedla divadla doslova po celém světě, naposledy v květnu 2010 divadlo Wilma Theatre v americké Philadelphii (kritiky v tomto případě ovšem nebyly zrovna dvakrát lichotivé).
Hlavní ženskou roli Havel svěřil své manželce Dagmar, pro kterou postavu Ireny původně psal (kvůli nemoci ji v prvním českém nastudování musela na poslední chvíli zastoupit Zuzana Stivínová), v roli kancléře Riegra se představí Josef Abrhám (v Divadle Archa ho hrál Jan Tříska).
Herecké obsazení je hvězdné (Vlasta Chramostová, Eva Holubová, Tatiana Vilhelmová, Jan Budař, Jiří Lábus, Oldřich Kaiser, Barbora Seidlová, Stanislav Zindulka, Jiří Macháček, Miroslav Krobot, Jaroslav Dušek, Jiří Bartoška...), našlo se v něm ale i místo pro přátele - například kameramana a životního partnera Vlasty Chramostové Stanislava Milotu, Pavla Landovského či bratra Ivana M. Havla.
Producentem filmu je Jaroslav Bouček (Je třeba zabít Sekala, Babí léto, Václav), koproducenty Zdeněk Bakala, Česká televize, Bontonfilm a Centrum rozvoje Česká Skalice, generálním partnerem Československá obchodní banka.
Do kin Odcházení dorazí v březnu 2011.