Zemský ráj to na pohled získal v Moskvě tři ceny!

Zemský ráj to na pohled získal v Moskvě tři ceny!
Podle producenta Viktora Schwarcze, jehož firma Cineart TV Prague snímek produkovala společně se společností I/O Post a Českou televizí, se snímek od začátku festivalu těšil velké pozornosti diváků i novinářů: "Důkazem toho byla více než tříhodinová tisková konference a zcela vyprodaná soutěžní projekce v sále pro 1500 diváků."
Předsedou poroty byl světově proslulý francouzský producent, scenárista a režisér Luc Besson (Magická hlubina, Brutální Nikita, Pátý element, Johanka z Arku). Zlatým svatým Georgijem za nejlepší film porota ocenila venezuelský snímek Hermano (Bratr) režiséra Marcela Rasquina.
Moskevský festival vznikl v roce 1959 a spolu s festivaly v Cannes, Berlíně, Benátkách či Karlových Varech patří do tzv. kategorie A. Až do roku 1999 se konal každý druhý rok, střídal se právě s karlovarským festivalem, který musel z politických důvodů "bratrskému" festivalu poskytovat svůj termín. Po té, co se Karlovy Vary v roce 1994 vrátily ke každoročnímu pořádání přehlídky, moskevští organizátoři ještě nějaký čas pokračovali v zavedeném stylu, nakonec ale i oni upřednostnili festival každý rok. Stříbrného svatého Georgije za nejlepší režii si odtud v roce 1995 například odvezl i Milan Šteindler díky snímku Díky za každé nové ráno.