Christopher Lee přijede do Zlína

Christopher Lee přijede do Zlína
Velká jubilea
christopher-lee-prijede-do-zlina-1
"Přípravy letošního ročníku byly určitě nejtěžší, jaké jsem ve Zlíně za těch sedm let, co tu působím, zažil," přiznává bez okolků umělecký ředitel festivalu Petra Koliha, "a moc bych si přál, aby nám to velké jubileum nepokazila ani islandská sopka, ani stávka britských aerolinií, ani momentálně velmi rychle stoupající moravské toky." Kromě padesátin Zlína se budou letos na východě Moravy slavit i trojí nedožité sté narozeniny - Karla Zemana, oscarové laureáta Elmara Klose a básníka Františka Hrubína. Jeden festivalový den pak bude věnován tvorbě a 80. narozeninám režiséra Václava Vorlíčka, který na zdejší přehlídku zavítá, mimochodem už poosmačtyřicáté.
Shrek o měsíc dřív!
christopher-lee-prijede-do-zlina-2
Pilířem přehlídky, v rámci které bude promítnuto necelých pět set filmů, jsou tradičně soutěže. V sekci pro děti nás budou reprezentovat filmy Dešťová víla a Ať žijí rytíři, v sekci pro mládež bohužel nevznikl žádný film, který by mohl být do soutěže zařazen, v sekci animovaných filmů naopak své zastoupení v konkurenci 80 titulů ze třiceti zemí máme hned několikanásobné. V soutěži zemi Visegrádu českou republiku reprezentují filmy Protektor a Muži v říji, v soutěži evropských debutů Lištičky
Pořadatelé myslí i na početnu třináctitisícovou komunitu zlínských vysokoškoláků, pro které nachystali Noční horizonty, špičkové filmy, které momentálně slaví úspěchy na světových přehlídkách. "Loni bylo v sálech nabito, věřím, že tomu tak bude i letos," dodává Koliha.
Jedním z největších taháků programu bude určitě česká předpremiéra nových příběhů o zeleném zlobrovi Shrek: Zvonec a konec, východoevropská premiéra hudebního filmu Scotta Rosenbauma Báječná léta rock´n´rollu, čerstvý držitel Stříbrného medvěda z Berlinale rumunsko-švédský snímekm Když chci, tak si písknu či vítěz soutěže debutu z loňského festivalu v Cannes, řecký Špičák.
V hlavní roli - Češi a Slováci!
christopher-lee-prijede-do-zlina-3
Tradiční dny evropské kinematografie budou po Francii v roce 2008 a Rusku v loňském roce letos věnovany české a slovenské kinematografii a to hned v několika sekcích: Z toho nejlepšího pro děti a mládež (mj. Cesta do pravěku, Ať žijí duchové!, Páni kluci, Vracenky, Snowboarďáci), Studentský filmový klub (mj. Daleká cesta, Lásky jedné plavovlásky, Slnko v sieti, Spalovač mrtvol, Kladivo na čarodějnice), Neprávem zapomenuté filmy (mj. Keby som mal pušku, Stín kapradiny, Dědeček, Kyliján a já), České a slovenské pohádky (mj. Anděl Páně, Pyšná princezna, Perinbaba, Tři oříšky pro Popelku), Kdy velcí byli malí (mj. Michal Dlouhý - Cukrová bouda, Karel Smyczek - Holubice, Filip Renč - Jakub, Jan Kraus - Lišáci, Myšáci a Šibeničák, Magda Vášáryová - Senzi mama), Čeští herci ve slovenských filmech, slovenští herci v českých filmech (mj. Na kometě, Panna a netvor, Pehavý Max a strašidlá, Zmluva s diablom).
Busta pro Zemana, cena pro Svěráka
Největší z celé plejády tuzemských hvězd (Brodská, Menzel, Bohdalová, Bartoška, Preiss...) bude scenárista a herec Zdeněk Svěrák, který převezme Uznání za tvůrčí přínos filmové tvorbě pro děti a mládež. 
Dalším z vrcholů by mělo být i odhalení busty Karla Zemana ve zlínských filmových ateliérech na Kudlově.
Festival ve Zlíně začíná 30. května a vrcholí 6. června.