Slováci si vybrali Pokoj v duši a Slepé lásky

Slováci si vybrali Pokoj v duši a Slepé lásky
slovaci-si-vybrali-pokoj-v-dusi-a-slepe-lasky-1
Film Pokoj v duši režiséra Vladimíra Balka, na kterém se podílela i řada českých tvůrců (mj. scenárista Jiří Křižan a herci Jaromír Hanzlík a Jan Vondráček)  zvítězil v kategorii nejlepší hraný film, přičemž ceny dále získali: Atilla Mokos za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli, Roman Luknár za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli, Helena Krajčiová za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli a Martin Štrba za nejlepší kameru.
Slepé lásky Juraje Lehotského získaly ceny za nejlepší režii, nejlepší dokumentární film, nejlepší scénář (Juraj Lehotský, Marek Leščák), nejlepší zvuk (František Krähenbiel) a nejlepší střih (opět František Krähenbiel).
Třikrát se radovali tvůrci rozsáhlého koprodukčního projektu Báthory: Anna Frielová získala cenu za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli, Juraj Jakubisko za nejlepší výtvarný počin a Jaroslava Pecharová za nejlepší návrhy kostýmů.
Snímek Nedodržený slib českého režiséra Jiřího Chlumského, v němž ztvárnil jednu z hlavních rolí Ondřej Vetchý, obdržel jedno Slnko v sieti za nejlepší hudbu. Její autor Michal Novinski se podílel nejen na hudbě k seriálu Kriminálka Anděl, ale komponoval hudbu i pro novinku Jana Svěráka Kuky se vrací.
slovaci-si-vybrali-pokoj-v-dusi-a-slepe-lasky-2
Nejlepší zahraničním snímkem slovenští akademici prohlásili rumunský film 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny režiséra Cristiana Mungia, přičemž mezi trojicí nominovaných byl i česko-polský film Petra Zelenky Karamazovi. Cenu za nejlepší debut pro tvůrce do 35 let získala Mira Fornay za koprodukční snímek Lištičky, na němž se rovněž kromě jiných podílela i česká strana.
Z ceny za Výjimečný přinos slovenské kinematografii se od letoška těší herec Ladislav Chudík a dramaturg Albert Marenčin.
Vznik slovenských cen Slnko v sieti iniciovala Slovenská filmová a televizní akademie v roce 2004 s úmyslem standardizovat situaci v tamější kinematigrafii. Národní filmová cena se uděluje jako bienále, protože na Slovensku vzniká menší počet filmů a orgánizátoři chtěji ceny udělovat jen za opravdu kvalitní a mimořádné počiny. Název si ceny vypůjčily od slavného stejnojemnného filmu Štefana Uhra.
Letos akademici vybírali z 16 celovečerních hraných filmů, 15 celovečerních dokumentů, 5 krátkých hraných a 12 animovaných snímků, které u našich východních sousedů vznikly v letech 2008 a 2009.
Podrobnosti na www.slnkovsieti.sk.