Recenze: Iron Man 2

Recenze: Iron Man 2
recenze-iron-man-2-4
Na konci jedničky se Tony Stark (Robert Downey Jr.) veřejně přiznal k tomu, že se pod super high-tech oblečkem ukrývá on. Tím na sebe přirozeně upoutal nejen pozornost vlády, která by ráda hračku pro sebe, ale i obchodního konkurenta (Sam Rockwell), ruského génia/maniaka/tak trochu bezdomovce (Mickey Rourke), půvabnou novou asistentku (Scarlett Johansson), která toho umí mnohem víc, než dává najevo a samozřejmě také oko veřejnosti, které ho bude milovat i nenávidět (záleží na situaci).

První Iron Man byl tak příjemný především proto, že se nebral příliš vážně. Tvůrci se nebáli vykreslit hlavního hrdinu po „houseovsku“ a díky tomu často ohýbali nabízená klišé slovním střelivem. Jistá výhoda byla i v absenci zbytečně ambiciózních dramatických motivů, díky čemuž šlo většinu situací pojmout s nadsázkou.

Druhý díl se bohužel vydává jiným směrem:
1) Hrdina má problém a hodlá se polepšit.
2) Pracuje se s těžkopádnějšími žánrovými klišé.
3) V celém filmu minimum akčních scén.
recenze-iron-man-2-5
K bodu 1) – jedním z motivů dvojky je mimo jiné to, že Iron Manovo „srdce“ svým radioaktivním charakterem příliš člověku nesvědčí a hlavní hrdina díky tomu umírá (což není spoiler, divák se to doví během úvodních deseti minut). A když člověk umírá, začně o sobě přemýšlet. Než dojde k něčemu rozumnému, dostáváme se k bodu 2), že se Stark chová jako idiot, protože „to má za pár“. Veřejnost ho začne vnímat rozporuplně a Fénix tedy musí povstat z popela (kolikrát jsme tuhle otravnou scenáristickou berličku v komiksových filmech již viděli?). Jde o poměrně obsáhlou část děje a tvůrci v ní prakticky nemají prostor pro humor, díky kterému byla jednička tak moc fajn. Taktéž je tu (aby těch utahaných „bolestných“ témat nebylo málo) nevyřešený problém s otcem, který hrdina tesklivě řeší. Zkrátka místo toho, aby Tony Stark hláškoval a oslňoval, spíše se mnohými částmi filmu provleče s ustaraným výrazem.

Uvědomuji si, že je čistě můj problém, když očekávám sympaticky zhýralého pohodáře a tvůrci v rámci posunutí děje nutí postavu jednat vážně/zdaleka ne tak cool/blbě. Nicméně již není můj problém, že je Tony Stark v Downeyho podání extrémně zábavný (a zajímavý) především tehdy, když nehraje tragického hrdinu.
recenze-iron-man-2-6
K tomu je třeba dodat, že výše zmíněný problém se naštěstí netýká celého filmu. Prvních třicet minut se nese v duchu jedničky, pak se zhruba na hodinu (uf) zapne mód "drama", který jen čas od času rozčísne nějaká hláška a ve finále se opět přeřadí na vyšší rychlost. Rozpačitý dojem už ale dynamické finále nemá šanci zachránit (na to se v tom tvůrci plácají moc dlouho).

A teď přichází VELIKÉ ale, které s tím vším dost možná souvisí. Snímek byl novinářům puštěn v dabingu, který bude ve větší míře nasazen v kinech. Nehodlám se pouštět do podrobného srovnávání originálních hlasů s vybranými dabéry, protože z 90% je to ok. Bohužel to není ok zrovna u Downeyho. Nevím, jestli byl stejný dabing i u jedničky, volba je to ale tragická (jméno dabéra jsem nenašel, nicméně fanoušci Černé zmije mají jasno, dabuje v ní Baldricka). Těžko říct, jak je na tom originál, v dabingu každopádně působí dialogy dost strojeně a přirozeně chybí Downeyho roztomilé slovní  škobrtání. Je tedy dost možné, že v původním znění bude dojem z filmu o nějakých 10% / 20% lepší (osobně jsem první hodinu téměř protrpěl).

Ještě se musím vrátit k bodu 3) a to, že film nabízí pohříchu málo akce. Iron Man 2 obsahuje jen 2 (!) akční scény (tudíž ty známé z traileru). Nic víc. To je na dvě hodiny trvající komiks se snaživou dramatickou rovinou docela málo.

Obstojné herecké výkony nepřekvapí. Jde o samé profesionály a všichni se se svými rolemi poprali v rámci možností. Vytípnout si zaslouží snad jen slizký Sam Rockwell a sladká Scarlett Johansson, která si hlasitě říká o vlastní sérii.

Iron Man 2 je bohužel pouhou nastavovanou kaší. Stále poživatelnou a s řadou snaživých vychytávek, současně ale zoufale postrádající kompaktnost, uvolněnost a především kouzlo předchozího dílu. Zkrátka solidní komiksové řemeslo, které vejde, neuškodí a fanoušci mu leccos odpustí. Na rozdíl od jedničky se tu ale těžko budou formovat noví. Z dvojky totiž není patrná jedna zásadní věc – proč je vlastně Tony Stark v očích mnohých takový frajer. A to je základní chyba.
Hodnocení : 65%
Více informací naleznete na kartě filmu.