Český lev 2009: Protektor suverénním králem roku!

Český lev 2009: Protektor suverénním králem roku!
Nejlepší film
cesky-lev-2009-protektor-suverennim-kralem-roku-1
Protektor – Milan Kuchynka, Pavel Strnad
Komentář: Produkční společnost Negativ, to jsou dva majitelé (Pavel Strnad, Petr Oukropec) a čtyři producenti (Strnad, Oukropec, Milan Kuchynka, Kateřina Černá). Z jejich dílny už vzešly tyto filmy roku:  Návrat idiota (1999),  Rok ďábla (2002), Štěstí (2005) a nyní Protektor (2009). Společnost patří k nejaktivnějším a nejambicióznějším na trhu, minulý týden uvedla do kin dokument Katka, jinak intenzivně pracuje na adaptaci populárního comicsu Alois Nebel s Miroslavem Krobotem v titulní roli.
Nejlepší režie
cesky-lev-2009-protektor-suverennim-kralem-roku-2
Protektor – Marek Najbrt
Komentář: Absolvent Fakulty sociálních věd na Univerzitě Karlově a katedry dokumentu na pražské FAMU se dočkal na druhý pokus. Byl nominován už za svůj debut Mistři (2004), tehdy ho ale porazil Jan Hřebejk s filmem Horem Pádem. Letos mu tedy prohru vrátil.
Nejlepší scénář
cesky-lev-2009-protektor-suverennim-kralem-roku-3
Protektor – Robert Geisler, Benjamin Tuček, Marek Najbrt
Komentář: Další vydařená odveta Mistrů Hřebejkově týmu po pěti letech. Geisler s Najbrtem dlouho autorsky spolupracovali ve trojici s Pavlem Klusákem, po jeho odchodu přizvali do týmu Bena Tučka. Kromě Mistrů a Protektora jsou společně podepsáni i pod televizním cyklem Kinetická encyklopedie Všehomíra (2001). Jinak je to podruhé v historii Českých lvů, co si cenu za scénář odnášejí hned tři tvůrci, poprvé to byli Marek Leščák, Ondrej Šulaj a Martin Šulík za Záhradu na Českých lvech 1995.
Nejlepší kamera
cesky-lev-2009-protektor-suverennim-kralem-roku-4
3 sezóny v pekle – Karl Oskarsson

Komentář: Český lev vůbec poprvé putuje na Island! Už ho vlastní tvůrci ze Slovenska, Polska, Francie i Ruska, ale takhle daleko ještě neputoval. Režisér filmu o Oskarssonovi řekl: "Je skandinávsky mlčenlivý, ale když promluví,  tak ty dvě věty jsou schopny převrátit svět." Po Litevci Ramunasu Greičiusovi (Tajnosti, 2007) a Slovákovi Martinu Štrbovi (Je třeba zabít Sekala, 1998) je to teprve třetí cizinec triumfující v této kategorii. Rekordmanem mezi kameramany nadále zůstává Vladimír Smutný s pěti Lvy.
Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli
cesky-lev-2009-protektor-suverennim-kralem-roku-5
Protektor – Jana Plodková
Komentář: Pamatujete si na Čárkovanou z Vratných lahví? Tak to byla zatím největší filmová role Jany Plodkové, než přišla postava herečky Hany ve filmu Protektor a s ní i Český lev. A míří ještě výš. V létě by ráda odjela zkusit své štěstí do Spojených států, tak držíme palce.
Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli
cesky-lev-2009-protektor-suverennim-kralem-roku-6
3 sezóny v pekle – Kryštof Hádek

Komentář: Herecký objev režiséra Jana Svěráka. Zazářil jako pilot RAF Vojtíšek ve filmu Tmavomodrý svět, po té studoval na londýnské Academy of Music and Drama Art (LAMDA), jenže pak následovala série nevýrazných rolí v nevýrazných filmech (mj. Experti, Chyťte doktora, Crash Road, Máj). Jistým vysvobozením byla postava Honzy ve vinařských komediích Bobule a 2Bobule, ten skutečně velký návrat ale představovala až  postava rebela Ivana Heinze v 3 sezónách v pekle. Hádek byl na Lva nominován už jednou, díky Tmavomodrému světu.
Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli
cesky-lev-2009-protektor-suverennim-kralem-roku-7
Kawasakiho růže – Daniela Kolářová
Komentář: Legenda českého filmu, v 70. letech patřila k nejpopulárnějším herečkám v zemi, často se objevovala zejména po boku Jaromíra Hanzlíka (Noc na Karlštejně, Léto s kovbojem, seriál Doktor z vejminku). Na Lva byla nominována už za postavu Tkalounové v komedii Vratné lahve, jenže tehdy se musela sklonit před držitelkou Oscara a Zlatého glóbu Marion Cotillardovou nebo-li Edith Piaf.
Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli
cesky-lev-2009-protektor-suverennim-kralem-roku-8
Kawasakiho růže – Ladislav Chudík

Komentář: Tak tomu se říká návrat před filmovou kameru! Za posledních třicet let nenatočil téměř vůbec nic (čestnou výjimkou nechť je postava Komenského v komedii Velká filmová loupež či starý Silberstein ve filmu Všichni moji blízcí) a potom stačí pouhé tři natáčecí dny a vznikla postava, ze které doslova mrazí. Primář Sova, legendární vzor ctností, získal Českého lva za postavu nebezpečně inteligentního a (všeho)schopného estébáka Kafky.
Nejlepší střih
cesky-lev-2009-protektor-suverennim-kralem-roku-9
Protektor – Pavel Hrdlička
Komentář: Poprvé se radoval před pěti lety díky Mistrům, jde tedy už o jeho druhý triumf. Na rekordmana Jiřího Brožka, který má doma už sedm Českých lvů, to ale nestačí. Tedy zatím. Zajímavost: střih žádného Hřebejkova filmu ještě nikdy nebyl oceněn výroční filmovou cenou.
Nejlepší zvuk
cesky-lev-2009-protektor-suverennim-kralem-roku-10
3 sezóny v pekle – Pavel Rejholec, Jakub Čech

Komentář: Duo Rejholec - Čech obhájilo loňské vítězství s Tobrukem, celkově jde už o jejich třetí triumf
Nejlepší hudba
cesky-lev-2009-protektor-suverennim-kralem-roku-11
Protektor – Midi Lidi
Komentář: Elektro - video - láska. Takový je slogan hudebního uskupení Midi Lidi. Trojlístku tvůrců schovaných za tímto názvem by ale v případě filmu mnohem víc slušelo veni - vidi - vici (míněn latinský citát, nikoliv příšerný český film stejného jména).
Nejlepší výtvarný počin
cesky-lev-2009-protektor-suverennim-kralem-roku-12
Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny? – výtvarník Jiří Barta

Komentář: Legenda českého animovaného filmu (mj. Zaniklý svět rukavic, Krysař) dlouhá léta marně bojoval za natočení své vysněné látky - Golema. Nepovedlo se. Rozhodl se proto pro přece jen komerčnější a lépe zafinancovatelný projekt, pohádku pro hravé věkem či duchem Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny? Návštěvnost nebyla nijak vysoká, budiž tedy Lev alespoň malou splátkou velkému talentu.
Nejlepší dokument
cesky-lev-2009-protektor-suverennim-kralem-roku-13
Zapomenuté transporty do Polska – Lukáš Přibyl
Komentář: Shánět peníze hned na čtyři filmy najednou není snadné, obzvlášť když za sebou nemáte filmové vzdělání ani jediný film. Diplomy z prestižních světových a evropských škol (Boston, New York, Stockholm) vám v takovou chvíli moc nepomohou. Lukáši Přibylovi se nakonec ale ten husarský kousek povedl, filmy Zapomenuté transporty do Lotyšska, Zapomenuté transporty do Estonska, Zapomenuté transporty do Lotyšska a Zapomenuté transporty do Polska nakonec vznikly. Jde o nenápadné skvosty, které si svoji pozornost zasloužily až časem, ale naprosto po právu..
Dlouholetý umělecký přínos českému filmu
Jana Brejchová
Divácky nejúspěšnější film
Líbáš jako Bůh
Cena ČFTA za audiovizuální počin roku
Restaurované filmy Jana Špáty
POŘAD KE SHLÉDNUTÍ ZDE.