Filmař Otakar Vávra slavil devětadevadesátku. S premiérem

"A je to život fascinující, zahrnuje události, které nikdo z nás nepamatuje. Takže díky panu profesoru Vávrovi si všichni připadáme mladí, skoro jako děti," žertoval předseda vlády Jan Fischer, jenž se s manželkou Danou Fischerovou ujal role hostitele soukromé oslavy, pořádané v pražské Kramářově vile pro režisérovy blízké kolegy a přátele.
 
Nesla se v duchu Vávrovy milované první republiky včetně swingových melodií a dobových fotografií režiséra, který svůj debut Světlo proniká tmou natočil už v roce 1931. Mezi gratulanty samozřejmě nechyběly legendární herečky, od Jiřiny Jiráskové po Janu Štěpánkovou, která před kamerou začínala právě ve Vávrově Nástupu po boku svého otce Zdeňka Štěpánka. Ten s režisérem natočil ještě Panenství, Cech panen kutnohorských, Nezbedného bakaláře, Občana Brycha, Horoucí srdce a v neposlední řadě slavnou husitskou trilogii.
 
Ještě toho Masaryka
S blahopřáním dorazila někdejší Vávrova žačka režisérka Věra Chytilová nebo umělecká ředitelka karlovarského festivalu Eva Zaoralová, popřáli také filmový architekt Jindřich Goetz nebo režisér Matej Mináč, který právě dokončuje film o jiném nezdolném veteránovi – již od loňska stoletém zachránci židovských dětí Nicholasi Wintonovi.
 
Vávru čekají sté narozeniny 28. února 2011. Co by si k nim přál? Stále totéž: aby ještě mohl natočit alespoň jeden film, vysněné drama o smrti Jana Masaryka.