Recenze: Doktor od Jezera hrochů

Recenze: Doktor od Jezera hrochů
recenze-doktor-od-jezera-hrochu-4
Režisér Zdeněk Troška si vždycky dělal, co chtěl. A navíc to dělal s rozšafností a gustem českého furianta.  V 80. letech si troufnul na lidové komedie demaskující socialistickou vesnici (Slunce, seno…), v akčních 90. letech na zcela neakční pohádky (Princezna ze mlejna) a v nultých letech na snímky složené ze samých vtipů (Kameňák).
Kritiky to pokaždé rozžhavilo do běla, chrlili vodopády výtek a rad, jak to dělat jinak a lépe, jenže režisér je neposlouchal, dál si jel po svém, maximálně jim skrz média vrátil nějakou tu potměšilost a jízlivost. Za ta léta si obě strany zvykly chovat se k sobě jako kočka a pes.
Doktor od Jezera hrochů je pokračováním tohoto seriálu. Troškovou výstředností tentokrát je, že si troufl natočit anekdotu. Jednu anekdotu. Tedy abych byl úplně přesný, spíš jen takovou krotce úsměvnou historku o tom, co všechno může našinec udělat sám sobě, když se něčeho opravdu bojí.
To bylo tak: Doktor Čeněk Dobešek (Jaroslav Šmíd) má odřené auto, ošklivou sestřičku (Sandra Pogodová), dobré srdce a fóbii z jakékoliv zvířeny. Jeho krásná manželka (Tereza Bebarová) očkovaná kulometnou palbou své zlatokopecké tchyně (Eva Holubová) by ale chtěla luxusní vůz a vilu na Ořechovce, vyštvou proto s pomocí protřelého a záletného doktora Pištěláka (Jiří Langmajer) nebohého doktůrka do Afriky vydělávat dolary. Ten se ovšem na černém kontinentě dlouho neohřeje a s ostudou se vrací domů. Ještě že je tu půvabná letuška Lenka (Alžbeta Stanková)...
recenze-doktor-od-jezera-hrochu-5
Těžištěm příběhu Doktora od Jezera hrochů tak logicky není děj, ale popis charakterů jednotlivých hrdinů. A ti jsou vzhledem ke Švandrlíkově předloze, která vznikla na přelomu 70. a 80. let minulého století, a pietě tvůrců vůči ní ze všeho nejvíc karikaturami stvořenými za účelem pranýřování "dobrých" sňatků, úplatků, malých domů, nevěr, závisti a vytahování se před partajemi.
Už v 70. letech, kdy se komunální satiře u nás dařilo nejvíc, tvůrci věděli, že jedinou šancí, jak uspět s přízemní kritikou neojobyčejnějšího maloměšťáctví, je hvězdné herecké obsazení. Pokud se podařila dát dohromady kvalitní a patřičně vyladěná sestava (Zítra to roztočíme, drahoušku!, Co je doma, to se počítá, pánové), dalo se to nejen přežít, ale místy i docela užít. Ovšem když herci nedokázali chudičký půdorys naplnit ničím dalším (Příště budeme chytřejší, staroušku), byl z toho biják k nepřežití.
Zdeněk Troška si toho byl evidentně vědom a snažil se dát dohromady co nejkvalitnější ansábl. Částečně se mu to i podařilo: Tereza Bebarová  - Cena Thálie, Eva Holubová - Český lev a tři další nomince na něj, Jiří Langmajer - Cena Thálie, nominace na Cenu Alfréda Radoka a dvě nominace na Českého lva, Asen Šopov - kameraman filmu Želary, který byl nominován na Oscara... Jenže každý ze zúčastněných ladí tak trochu jinou tóninu. Jiří Langmajer sází na absolutní věcnost znaveného a pragmatického sukničkáře, Tereza Bebarová volí jemně komické tóny, Eva Holubová je uragánem, zemětřesením i tsunami zároveň a Jaroslav Šmíd mezi tím vším povlává s katalogovou nabídkou psích očí.
recenze-doktor-od-jezera-hrochu-6
Ten vůbec největší problém ale tkví v předloze. Švandrlíkův příběh je sice na první pohled milou, ve skutečnosti ale přece jen už poněkud obstarožní a vyčpělou vzpomínkou na léta socialismu. Pokud by scenáristé příběh nechali zasazený do 70. let, vznikla by při patřičně ironické nadsázce buď geniální retrokomedie nebo - a to mnohem spíš - při důsledné popisnosti lehce nevábná konzerva se spoustou botulotoxinu. Ovšem pokud už se tvůrci rozhodli posunout děj a hrdiny do současnosti, měli bezpochyby sáhnout k razantnějším úpravám původního textu. Takhle jakoby se snažili vytvořit sláviosparťana.
Doktor od Jezera hrochů je prostě docela obyčejná, lehce podprůměrná komedie, která doplácí na řídký děj, otravný product placement i svůj statický půdorys a kterou naopak zdobí lehká poeticko-úsměvná nadsázka a některé herecké výkony. V daném žánru u nás vznikají tituly výrazně horší (Veni, vidi, vici, Ulovit miliardáře, Operace Dunaj, Případ nevěrné Kláry), ale naštěstí i výrazně lepší (Muži v říji).
Hodnocení: 40 %
Více informací naleznete na kartě filmu.