Film Román pro muže bude záležitostí luxusu

Film Román pro muže bude záležitostí luxusu
film-roman-pro-muze-bude-zalezitosti-luxusu-1
"Všechno to vlastně začalo ve chvíli, kdy se chýlilo ke konci natáčení Románu pro ženy," vzpomíná producent Rudolf Biermann na okamžik, kdy Miroslav Donutil začal na Michalu Vieweghovi loudit volné pokračování, ve kterém by měl hlavní roli tentokrát on. Viewegh to tehdy neslíbil, ani nevyloučil, ale nakonec Román pro muže přece jen napsal. Ovšem ne jako volné pokračování Románu pro ženy, nýbrž jako zcela nový samostatný příběh.
Román pro muže vypráví příběh tří sourozenců - Cyrila (Miroslav Donutil), Bruna (Miroslav Vladyka) a Anety (Vanda Hybnerová). Pevné pouto, které se mezi nimi utvořilo po smrti rodičů, kdy starost o výchovu mladších sourozenců přebral Cyril, prochází zvláštní zkouškou. Všichni tři jedou na hory s tím, že Brunova smrt se nezadržitelně blíží. Výlet, jenž má být jakousi cestou posledních (a splněných) přání se ovšem mění v tragikomickou konfrontaci základních hodnot a životních postojů.
Není to přece jen příliš vážné téma na tvůrce, s nimiž si diváci zvykli spojovat spíš smích a legraci? Vievegh, podle jehož knížek vznikly mj. filmy Báječná léta pod psa , Výchova dívek v Čechách , Román pro ženyči Účastníci zájezdu, soudí, že ne: "Jako autor si žádné limity nedávám, i u mě platí ono okřídlené: autor si nehledá téma, ale téma si najde autora." Tomáš Bařina, režisér prvních Bobulí, to vidí obdobně: "Téma je sice smutné a tragické, ale chci ho pojmout jemně a z nadhledu, měl by to být lehký a hravý film, film o smíření, o tom, že žijeme jen jednou."
film-roman-pro-muze-bude-zalezitosti-luxusu-2
Vůbec poprvé psal scénář k vieweghovské adaptaci přímo Michal Viewegh. "Rozhodně se za scenáristu nepovažuji, všechno se učím za pochodu a kdyby někdo dokázal podle mé knihy napsat perfektní scénář, určitě bych to jen uvítal, takhle je to ale pro mě nejpřirozenější cesta, jak si nad výsledkem aspoň udržet nějakou kontrolu," říká Viewegh a zjevně tím naráží na svoji poslední zkušenost s filmaři. Od italské adaptace Případu nevěrné Kláry se veřejně distancoval.
Snímek, jehož výrobní náklady Rudolf Biermann odhaduje na 26-28 milionů korun, se bude natáčet převážně ve Vysokých a Nízkých Tatrách, jednak na sjezdovkách a jednak v luxusním hotelu Kempinski, dále v Praze a jejím nejbližším okolí. Titulní písničkou filmu bude hit Richarda Müllera Štěstí je krásná věc, fotografem pak Antonín Kratochvíl, který byl nominován na Českého lva za svůj herecký výkon ve filmu Kawasakiho růže, jinak je ovšem světově proslulým fotografem a spolupracoval mj. i s Bernardem Bertoluccim.
Do kin dorazí Román pro muže 22. září 2010.