Postřehy z kina: Pouta

Postřehy z kina: Pouta
postrehy-z-kina-pouta-1
Kamera: Jaromír Kačer - x-krát jsem si labužnicky vychutnával, jak vypracovali nádherné, dobře prokomponované, dlouhé záběry /miluji je na Tarkovském, jehož poetiku+apelativnost "Pouta" zcela jasně mají. Hudba: Tomáš Vtípil - prostě přišel, viděl, zvítězil.

Casting - snímku neuvěřitelně pomohl k autenticitě výběr neprovařených tváří.
Jediná herecká star Olda Kaiser v roli "majora-táty" je jahůdkou na vrcholu dortu.
Herci - očekávám jisté /minimálně/ nominace sošky Českého lva 2010 pro Ondřeje Malého /jeho podobnost s vládcem Ruska dává filmu další level. Byla to zřejmě náhoda, ale ta - jak víme - přeje připraveným!/, skvělá je ovšem i zoufalá /a přitom nepřehrávající/ manželka disidenta Tomáše a estébák slovenského původu plus již zmiňovaný Olda Kaiser pro kategorie "vedlejší herecké role".

Zvuk - mistrný, vypiplaný, další jasná nominace na Č. lva.
Délka filmu - nedovedu si představit kratší. Ze svých návštěv Berlinale a dalších festivalů jsem zvyklý na 150´ minutáž běžně, takové "kvichty" nelze odvyprávět za hodinu+půl.

Režie: Radim Špaček - neuvěřitelně si všechno pohlídal, je to těžce profesionálně odvedené, nejvíce skláním svůj širák nad sugestivností a pravdivostí obrazů: Pitka estébáků v úvodu. Rozhovor manželů po obdržení anonymu. Následná domovní prohlídka. Překvapivě vygradované zprvu rutinní pití Antonína+jeho slovenského kolegy s nečekaným závěrem v lese. Vedení výslechů. Nemá tam scénu, jež by se nepovedla. Osobní hvězdičku dvakrát podtrženou mu dávám za závěrečný obraz sebelikvidace poručíka Antonína!
Výsledná známka: jedna

Domů jsem šel mlčky. Mladí režiséři Radim Špaček v "Poutech" a Marek Najbrt v "Protektorovi" se podívali do naší minulosti bez laškovných povrchností. Blahopřeji!

Zhlédnuto 20.února 2010, Slovanský dům, Palace Cinemas.

Zážitek z kina napsal : 
Milan Šimáček
Více informací naleznete na  kartě filmu.