O Trilobity se podělily odvážné výpravy do minulosti

O Trilobity se podělily odvážné výpravy do minulosti
o-trilobity-se-podelily-odvazne-vypravy-do-minulosti-1
Trilobita získal Martin Vadas "za ideu, prosazení a realizaci" dokumentárního projektu Proces H, scenárista a režisér Tomáš Mašín za film 3 sezóny v pekle, ve kterém "s tvůrčí suverenitou umělecky a autenticky ztvárnil možný názorový vývoj a lidské zrání jedince na pozadí kruté absurdity přelomu 40. a 50. let 20. století v Československu", a Marek Najbrt, Benjamin Tuček a Robert Geisler  za existenciální drama Protektor, ve kterém "autenticky a s nadčasovým přesahem exponují věčné téma, kam až člověk může zajít, aby ještě sám před sebou obstál."
Čestná uznání dostali Fedor Gál, protagonista dokumentární eseje Krátká dlouhá cesta, František Němec a Oldřich Vlach za herecké výkony v televizním dramatu Archiv režisérky Lucie Bělohradské Archiv a ostravské studio České televize za publicistiku a dokumentaristiku reflektující dvojí totalitní minulost naší země.
Porota udělila také zvláštní cenu Čestmíru Kopeckému "za ideu, prosazení a realizaci dokumentárního televizního projektu Zlatá šedesátá, který přispívá k vědomí výjimečností vývoje československé kinematografie v 60. letech 20. století a představuje její dominantní tvůrce".
Vančurovu cenu v minulosti získali mj. Petr Weigl, Pavel Koutecký, Jan Švankmajer, Jiří Menzel, František Vláčil, Jan Špáta, Oldřich Daněk, Jiří Krejčík, František Pavlíček, Jiří Hubač, Vladimír Körner, Věra Chytilová, Arnošt Lustig a Ladislav Helge.