Zlaté glóby 2010: Výsledky

Zlaté glóby 2010: Výsledky
zlate-globy-2010-vysledky-1
Film: V následujících kategoriích se toho od Critics´ Choice Awards (viz zde) příliš nezměnilo. Nejlepší herečkou v hlavní roli dramatu se stala Sandra Bullock (The Blind Side), v sekci muzikál nebo komedie v hlavní roli opět úřadovala Meryl Streep (Julie & Julia). Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli připadl i v případě Glóbů fan(t)a(s)tickému Christophu Waltzovi (Hanebný pancharti), který podal v roli lovce židů Hanse Landy jedinečný výkon. Ani na postu nejlepší herečky ve vedlejší roli se nekonaly změny – stejně jako u kritiků vyhrála na Glóbech Mo'Nique za snímek Precious: Based on the Novel Push by Sapphire. V případě nejlepšího animovaného filmu, nejlepší originální hudby a nejlepší komedie se též "kopírovalo" – za kreslouny a hudbu zvítězilo Vzhůru do oblak, za komedii rázná Pařba ve Vegas (kdo by kdy věřil, že to tak daleko dotáhne komedie, která končí fotkou orálního sex s babičkou).

Dvě velmi podstatné ceny si odnesl Avatar Jamese Camerona – nejlepší režie a nejlepší drama. Nejlepším hercem v hlavní roli v komedii se stal Robert Downey Jr. (Sherlock Holmes), v dramatické sekci se ze sošky může radovat Jeff Bridges za Crazy Heart – tentýž snímek byl oceněn Glóbem pro nejlepší hudbu. Oscarový favorit Lítám v tom uspěl opět v jediné kategorii – nejlepší scénář. Nejlepším zahraničním filmem se stalo drama Bílá stuha.
zlate-globy-2010-vysledky-2
TV: V televizních sekcích se mohou radovat především fanoušci seriálu Dexter – jejich seriál sice ani letos nedosáhl za cenu pro nejlepší dramatickou sérii (tu mu vyfoukla úspěšná show Mad Men), Michael C. Hall si však konečně došel pro cenu za nejlepšího herce v hlavní roli dramatického seriálu a hostující John Lithgow byl oceněn soškou pro nejlepší výkon ve vedlejší roli. Nejlepší herečkou v televizní sérii komedie, muzikál byla oceněna Toni Collette za Taru a její svět. Alec Baldwin se mohl radovat v mužské sekci komedie, muzikál v hlavní roli (seriál 30 Rock). V nejlepší mini-sérii nebo televizním filmu sebejistě úřadovalo biografické drama Grey Gardens, za které si Drew Barrymore též odnesla cenu pro nejlepší herečku v hlavní roli.

Julianna Margulies (známá českým divákům ze seriálu Pohotovost) byla oceněna jako nejlepší herečka v televizní sérii – drama (The Good Wife), Kevin Bacon uspěl v kategorii nejlepší herec v hlavní roli televizní mini-série nebo televizním filmu (Taking Chance) a Chloë Sevigny si odnesla sošku pro vedlejší roli v seriálu Velká láska. Nejlepším televizním seriálem v kategorii komedie, muzikál se stala povedená záležitost Glee.
zlate-globy-2010-vysledky-3
Přehled vítězů:
Nejlepší film - drama Avatar
Nejlepší režie - James Cameron (Avatar)

Pro kategorii DRAMA:

Nejlepší filmový scénář - Jason Reitman a Sheldon Turner (Lítám v tom)
Nejlepší filmový herec - drama Jeff Bridges (Crazy Heart)
Nejlepší filmová herečka - drama Sandra Bullocková (The Blind Side)
Nejlepší filmový herec ve vedlejší roli - Christoph Waltz (Hanebný pancharti)
Nejlepší filmová herečka ve vedlejší roli - Mo'Niqueová (Precious: Based on the Novel Push by Sapphire)

Pro kategori KOMEDIE/MUZIKÁL

Nejlepší film - Pařba ve Vegas
Nejlepší filmový herec - Robert Downey Jr. (Sherlock Holmes)
Nejlepší filmová herečka - Meryl Streepová (Julie a Julia)
Nejlepší animovaný film - Vzhůru do oblak
Nejlepší původní filmová hudba - Michael Giacchino (Vzhůru do oblak)
Nejlepší filmová píseň - The weary kind (Crazy Heart)
Nejlepší zahraniční film - Bílá stuha

Cena Cecila B. DeMilla za celoživotní dílo - Martin Scorsese