Slovenské nebe i peklo míří na českou zem

Slovenské nebe i peklo míří na českou zem
slovenske-nebe-i-peklo-miri-na-ceskou-zem-1
Nevídaná porce nahoty krásné Zuzany Kánocz, u nás prakticky zcela neznámý Polák Bronislav Wroclawski v hlavní mužské roli, obrovské problémy během natáčení a podle producenta celosvětový úspěch nakonec - to je ve zkratce profil filmového příběhu o dvaadvacetileté baletce, kterou život dokonale vykolejí.
Co tě nezabije, to tě posílí
Druhý celovečerní film scenáristky a režisérky Laury Sivákové (Quartétto) začal vznikat na podzim roku 2005. Po dvanácti natáčecích dnech se ale všechno muselo stopnout prostě proto, že došly peníze. Ty producent Patrik Pašš dokázal dát dohromady až o necelé dva roky později, v létě 2007. Mezitím se však - celkem logicky - spousta věcí změnila, takže muselo dojít nejen na změny ve štábu ale i v hereckém obsazení. Z představitelky hlavní dětské role mezitím vyrostla slečna a přeobsadit bylo potřeba i Klářina bratra Petra.
slovenske-nebe-i-peklo-miri-na-ceskou-zem-2
Další těžká krize štáb potkala ve chvíli, kdy se chystal natáčet vůbec nejtěžší scény - podvodní záběry, v nichž plave Zuzana Kánocz zcela nahá a které rámují celé vyprávění. Po parných letních dne přišlo citelné ochlazení a déšť, takže se v jezeře podařilo natočit jen část záběrů. Zbytek musel vzniknout v bazénu a velmi složitě se v postprodukci upravovat.
Slovenská Sandra Bullock
Zuzana Kánocz tvrdí, že role baletky Kláry ji ohromě zaujala už proto, že vždycky toužila být baletkou. "Do dneška, když vidím v televizi nějaké taneční vystoupení, okamžitě mi naskakuje husí kůže," vzpomíná herečka, kterou si čeští diváci pamatují hlavně díky Renčově Románu pro ženy. Ze zdravotních důvodů musela sice baletu nakonec nechat, ale kvůli filmu Nebe, peklo... zem se k němu nakonec aspoň na čas vrátila. "Za těch několik měsíců dřiny jsem sice zhubla, ale také v sobě ucítila ohromnou spoustu energie," vzpomíná. "Jenom v noci jsem se kvůli kolenům budila bolestí," dodává s úsměvem Kánocz.
Předvedla ovšem výkon, který Jaroslava Kučeru, producenta filmu za Českou televizi, doslova okouzlil: "Nebál bych se říct, že na Slovensku se narodila nová Sandra Bullock."
slovenske-nebe-i-peklo-miri-na-ceskou-zem-3
Polský Humprey Bogart
Zatímco obsazení Kánocz bylo jasnou volbou, s Bronislawem Wroclawským to ani zdaleka nebylo tak jednoduché. "Přes internet jsem si vytipovala šest polských herců, kteří mě zajímali a pozvala je do Varšavy na casting," vzpomíná režisérka a scenáristka v jedné osobě Laura Siváková. "Wroclawski jako jediný ovšem nemohl, byl časově příliš zaneprázdněn, takže s ním několikaminutové video podle mých pokynů natočila castingová režisérka. Zdálo se mi, že je tím pravým, obsadila jsem ho, ale do poslední chvíle trnula, kdo mi to do Bratislavy nakonec vlastně přijede."
Hořkou pointou bylo zjištění, že Wroclawski je výrazně menší než Kánocz. "Nejdřív jsem si řekla, že ho budeme všelijak vypokládat jako Humpreyho Bogarta," směje se Siváková, "ale pak jsem na to rezignovala a oba nechala takové, jací opravdu jsou."
Letem světem
Na Slovensku film Nebe, peklo... ráj vidělo nějakých 15 tisíc diváků, což je podle Pašše na tamější poměry slušný výsledek. Mnohem větší radost ale producent má ze zájmu, který o film projevuje zahraničí. "Snímek putuje po všech možných přehlídkách v Evropě, Asii a Americe, už ho koupili Australané, před podpisem je dohoda s Poláky a intenzivně jednáme i s Američany a Francouzy," libuje si Pašš. Do českých kin snímek vstoupí 28. ledna 2010.
Podrobnosti o ději a obsazení na kartě filmu.