Fenomenální tažení modré síly

Fenomenální tažení modré síly
fenomenalni-tazeni-modre-sily-1
Již po uveřejnění prvních promo materiálů nikdo nepochyboval, že se do světa Pandory vydají miliony diváků. Vidina 3D technologie v ruce filmaře, který přivedl na svět Titanic, druhé Vetřelce, Terminátora a Pravdivé lži, byla zkrátka příliš lákavá na to, aby i ti největší skeptici odolali. Cameron ovšem zašel ještě dál a podle jeho příkladu by se mohl vyučovat přístup k marketingu (obzvláště čeští filmaři by si měli z celé kauzy Avatar vzít příklad). V zásadě triviální báchorku, která je jen upgradeovanou verzí Pocahontas, propálil jako událost desetiletí a s úspěchem převálcoval i zlé jazyky, které jeho filmu vytýkají triviálnost. Avatar je v očích veřejnosti jedinečným filmovým dílem, jehož návštěva kina je vyloženou povinností. Díky tomu se již Avatar nejen stal teprve pátým filmem historie, který zdolal bájnou hranici jedné miliardy, ale dokonce již je v hrubých tržbách (nepočítá se inflace, to bychom tu byli do rána) v žebříčku nejvýdělečnějších filmů všech dob na druhém místě. Symbolicky za Cameronovým Titanicem, který pevně drží první místo s cifrou 1,842 miliónů dolarů. Vzhledem k tomu, že již Avatar nastřádal za 24 dní o pouhých 500 miliónů méně, začíná spekulovat, jestli se bude díky Cameronovy opět přepisovat historie.

Co to ve výsledku znamená? Za prvé fakt, že se teď bude prakticky všechno točit ve 3D (jsem zvědavý, kdy se k tomuto kroku odhodlají čeští tvůrci a hlavně s čím). Za druhé je dost pravděpodobné, že se Avatar po vydání na DVD a Blu-Ray postará o boom v oblasti zájmu o 3D televize (a dost možná i o HD technologii samotnou) – ostatně, Americké televizní stanice již avizují, že plánují sportovní přenosy v 3D formátu. Za třetí – James Cameron je král světa. Avatar možná jednou ztratí, podobně jako Titanic, pověst jednoho z nejlepších filmů historie. To nic ale nemění na tom, že „železný Jim“ opět dokázal, že nemá konkurenci a může si dovolit natočit cokoli, aniž by mu hrozil neúspěch. Jsem hrozně zvědavý, s čím přijde příště. Osobně bych ale uvítal, aby to netrvalo dalších 12 let.
Víte že?...
...nápad na film vzniknul v hlavě Jamese Camerona na konci 90 let? Při plánované premiéře v roce 1999 by ale rozpočet přesáhl 400 miliónů dolarů, což studia nepřipustila.