I Brno chce svůj velký filmový festival!

I Brno chce svůj velký filmový festival!
i-brno-chce-svuj-velky-filmovy-festival-1
Proč základat v Česku další filmový festival? Organizátoři říkají, že důvody jsou přinejmenším dva: 1) Brno ani Jihomoravský kraj žádnou velkou mezinárodní přehlídku nemají, 2) Snaha představit unikátní kolekci toho nejlepšího, co v uplynulém roce vyprodukovaly jednotlivé národní kinematografie.
"O Oscara v kategorii nejlepší neanglicky mluvený film se letos uchází 65 filmů,"  říká umělecký ředitel přehlídky Jiří Králík, "ale kromě vybraných členů Americké filmové akademie nemá prakticky nikdo šanci tyto filmy vidět, což nám přijde škoda a chtěli bychom to změni t." Každý ze sedmi festivalových dnů pořadatelé věnují konkrétní geografické oblasti  (např. severní Evropa, jihovýchodní Asie apod.) a představí v premiérovém uvedení filmy tohoto teritoria. Diváci tak budou mít možnost v rámci festivalu procestovat doslova celý svět a seznámit se nejenom s úrovní současné filmové tvorby, ale i dalšími kulturně-společenskými aspekty jednotlivých zemí.
Letošní program doplní kromě jiného přehlídka českých oscarových filmů, snímků s největší počtem nominací na Českého lva 2009, profil oscarového laureáta a nejvýznamnějšího brněnského filmového rodáka Elmara Klose, autorská čtení nových filmových scénářů a ohlasy nejvýznamnější tuzemských festivalů, ať už studentských, amatérských, animovaných či dokumentárních.
Podrobnosti o festivalu na www.cinemamundi.info.