Vánoční pohádce kraluje Záprtek Mádl

Vánoční pohádce kraluje Záprtek Mádl
vanocni-pohadce-kraluje-zaprtek-madl-1
Pohádek vzniká každoročně velká spousta, málokterá z nich se ale zařadí do zlatého fondu. Jaký osud tedy předpovídá Lásce rohaté její režisér?  "Zlatý fond," neváhá ani na vteřinu s odpovědí Hynek Bočan a dodává, že už vzhledem k hvězdnému obsazení si nemůže klást jiné cíle.
V hlavní roli malého, šišlavého, zapomenutého a celkově hodně nepraktického čerta Záprtka doslova září Jiří Mádl. Na čertovské babičce Elvíře, která se na stará kolena odstěhovala z hlučného pekla do lesního ticha, ale ani tak nemá chvíli klidu, si smlsla Jiřina Bohdalová. A postavu pekelného inspektora a inkoustového packala, který se svým úřadem létá po světě, si užívá Miroslav Táborský. Neméně hvězdné je ale i obsazení dalších rolí: dobráckou služebnou Aničku hraje Tatiana Pauhofová, duo vykutálených podvodníků Matěj Hádek a Pavel Zedníček, zlata chtivou jemnostpaní Zlatušku Naďa Konvalinková a proradnou fintilku Markétu Hana Vagnerová. Hudbu skládal Jaroslav Uhlíř, text písničky "Zlatý voči" je dílem Zdeňka Svěráka.
vanocni-pohadce-kraluje-zaprtek-madl-2
"Největší komplikací bylo počasí," říká při vzpomínce na natáčení režisér Bočan. "Točili jsme v létě a člověk by předpokládal, že bude teplo a bude svítit sluníčko. My jsme se  zvláštní shodou okolností trefili do doby, kdy se pravidelně opakovaly bouřky. Takže jsme v podstatě točili v pauzách mezi deštěm. Když vysvitlo slunce, hned jsme běželi na plac." Velký obdiv přitom režisér skládá zejména Jiřině Bohdalové, která to během letních veder a bouřek v tlustém kožichu neměla ani trochu jednoduché. "Pořád jsem čekal, kdy vybuchne, ale Jiřinka byla neobyčejně statečná a trpělivá," říká. "Na špatné věci se rychle a snadno zapomíná," kontruje Jiřina Bohdalová. "Kdyby to teď pan režisér nezmínil, ani bych si nevzpomněla. Není důležité, co prožívají při natáčení herci a jestli se u toho zasmějí, podstatné je, jestli se u filmu baví diváci. Tahle pohádka by se podle mě líbit měla."
Režisér Bočan přiznává, že Láskou rohatou si splnil jedno velké přání - po úspěchu pohádky S čerty nejsou žerty si aspoň ještě jednu někdy natočit. "Dokonce bych řekl, že při natáčení pohádky si odpočinu. Nemyslím fyzicky. Část mého mozku odpočívá a já se bavím. V pohádkovém světě autor určuje, co je možné a co ne. I herci můžou obvykle hrát více, než obvykle. Mám zkušenost, že herce pohádky ohromně baví."
Lásku rohatou vysílá program ČT1 na Štědrý večer v 19 hodin.