Zemřel Čech, který šéfoval Hollywoodu

Zemřel Čech, který šéfoval Hollywoodu
Adina Mandlová, Lída Baarová, Ronald Reagan, Sean Connery, Woody Allen, Robert De Niro, Jean-Paul Belmondo, Sophia Lorenová, Sylvester Stallone, Peter Ustinov, Brigitte Bardotová, Jane Fondová... To všechno jsou lidé, s nimiž se během svého neuvěřitelného života Norbert Auerbach, člen České filmové a televizní akademie, víc než jen potkal. Když před třemi lety vydal knihu vzpomínek, jmenovala se příznačně -  Z Barrandova až do Hollywoodu.
Norbert Auerbach se narodil 4. listopadu 1922 ve Vídni. Jeho otec Josef Auerbach, původem Polák, založil v Praze velmi úspěšné filmové společnosti Elektafilm a Slaviafilm. V roce 1939 ovšem rodina musela kvůli svému židovskému původu emigrovat do USA. Roku 1941 se Norbert dobrovolně přihlásil do americké armády a s prošel s ní přes pláže v Normandii až k Labi.  V Hollywoodu začínal jako poslíček, ale dokázal se vypracovat a koncem 70. let stanul jako viceprezident ve vedení společnosti United Artists. Počátkem 80. let ji dokonce dva roky vedl. Stál u vzniku řady legendárních filmů, ať už jsou to Vlasy, Muž z Ria, Rocky či West Side Story.
V polovině 80. let se vrátil do Evropy. Nejdříve žil v Paříži, po pádu železné opony se usadil v Praze. Byl několikrát ženatý, je otcem čtyř synů.
Mimochodem, byl to do značné míry právě Auerbach, kdo přivedl americké filmaře do Prahy. Ať už to bylo v roce 1968 se slavným snímkem Most u Remagenu, který se natáčel v Davli u Prahy, či později v 80. letech Barbru Streisandovou s jejím debutem Yentl.