Trojan hledá cestu z bláta

Trojan hledá cestu z bláta
trojan-hleda-cestu-z-blata-1
Režisér Ondřej Trojan debutoval v roce 1990 snímkem Pějme píseň dohola, ve kterém pro český film objevil Annu Geislerovou. Před šesti lety se s ní sešel znovu a byla z toho díky snímku Želary nominace Oscara. Je tedy logické, že režisérova múza nesmí chybět ani v jeho třetím opusu, kterým je výpravná tragikomedie ze 70. let Občanský průkaz.
Těžištěm vyprávění ovšem tentokrát není žena, nýbržb čtveřice teenagerů, se kterými strávíme divoká léta mezi jejich patnáctým a osmnáctým rokem. Petr, Popelka, Aleš a Míťa na začátku příběhu dostávají coby mladíci občanský průkaz a na jeho konci jako mladí mužové usilují o tzv. modrou knížku, aby se vyhnuli základní vojenské službě v komunistické armádě.
trojan-hleda-cestu-z-blata-2
"Náš příběh se odehrává během čtyř let, točíme na přeskáčku všechny zimní obrazy z období let 1975/1976 až 1977/1978, což je náročné pro práci maskérů i kostymérů," popisuje Ondřej Trojan perné chvilky, před kterými momentálně stojí. "Některé exteriérové obrazy bezpodmínečně vyžadují sníh a nelze je z důvodu rozehraných letních exteriérů přesunout mimo Prahu," vysvětluje režisér a producent v jedné osobě, "takže se modlíme, aby nám nasněžilo, protože použití umělého sněhu by zruinovalo náš napjatý rozpočet."
A proč si vybral k realizaci právě tento scénář Petra Jarchovského? "Revolta mladé generace a její usmíření s generací těch fotrů a matek, které doba totálně nesemlela ve stádo poslušných ovcí, je pro mne nadčasové, aktuální téma. Byl bych rád, kdyby se ani dnešní mladá generace nebála ideálů a našla v sobě odvahu rozmetávat konformismus dnešních čtyřicátníků až šedesátníků, protože je to jediná cesta, jak tu naši zatuchlou kotlinu vytáhnout z bláta."
Film, v němž kromě Anny Geislerové hrají i Martin Myšička, Marek Taclík, Jiří Macháček, Juraj Nvota, Jana Šulcová či Jaromír Dulava, by měl do českých kin dorazit v říjnu 2010.