HBO bude točit české filmy!

HBO bude točit české filmy!
hbo-bude-tocit-ceske-filmy-1
Proč se české HBO pustilo do hraného filmu?
Nejdřív jsme začali dokumentárními filmy pro náš cyklus Bez cenzury. Chtěli jsme posílit vlastní tvorbu, což je ostatně dlouhodobá strategie HBO ve střední Evropě. Tvůrci Dvojky se na nás obrátili ve chvíli, kdy už jsme přece jen delší dobu shromažďovali náměty a sledovali nově vznikající hrané projekty.
Jak došlo k tomu, že jste na jejich nabídku kývli?
Jarda Fuit s HBO už řadu let spolupracuje. Když se tedy ozval s tím, že má rozpracovaný film, pro který hledá partnera, bylo samozřejmé, že se na ten film alespoň podíváme. Musím se ovšem přiznat, že na začátku jsem k celému projektu byl spíš skeptický. Začínat naši produkční činnost malým nezávislým filmem, který si z vlastních prostředků natočila parta kamarádů někde v Dánsku, do našich představ o vlastní tvorbě příliš nezapadalo. Ale když jsem druhý den po shlédnutí první hrubé verze zjistil, že na ten film ještě stále nějakým způsobem myslím, uvědomil jsem si, že možná máme v ruce něco víc než jen nadšenecký debut.
Co vás na tomto projektu nejvíc zaujalo?
Energie. Civilnost. Soustředěnost. A ochota zabývat se záměrně obyčejným vztahem dvou lidí, bez snahy
o hysterická gesta nebo dramatické efekty, kterým mnoho nezávislých filmů tak snadno podléhá. Při vší té civilnosti přitom ten film sám vykazuje jasnou stavbu, v závěru pozoruhodně graduje a dokáže diváka dokonale vtáhnout do příběhu svých zdánlivě obyčejných hrdinů. Alespoň já jsem se o ně na konci filmu upřímně bál.
Jak film hodnotíte z realizačního hlediska?
Myslím, že je dobrou ukázkou toho, v čem spočívá největší hodnota nezávislé filmové scény: v určitém
momentu se realizační limity stávají pozitivním dramaturgickým principem a pomáhají očistit vznikající film od veškerého balastu a zbytečností. Takhle myslím vznikají všechny ty slavné nezávislé filmy, které pak sbírají ceny na festivalech jako je Sundance.
Připravuje HBO Česká republika další hrané projekty?
V příštím roce bychom měli zahájit výrobu české verze seriálu In Treatment. V současnosti připravujeme tender na produkční společnost, která by jej pro nás měla připravovat. Předpokládám, že to nás na nějakou dobu docela zaměstná, ale už mám představu o projektu, který bychom chtěli realizovat v roce 2011.
Prozradíte, co to bude?
Ne, na to je ještě brzy.