Protektor boduje v zahraničí

Protektor boduje v zahraničí
protektor-boduje-v-zahranici-1
Snímek režiséra Marka Najbrta Protektorvypráví příběh rozhlasového reportéra Emila, který musí během německé okupace čelit nečekanému problému – židovskému původu své manželky. Klíčová je otázka, co vše je ochoten zradit pro lásku? Na ni hledali naposledy odpověď diváci na prestižním filmovém festivalu Starz Denver Film Festival (SDFF) v americkém Coloradu. Snímek soutěžil o cenu Krzysztofa Kieslowského v sekci nejlepší hraný film a s přehledem porazil svých sedmnáct konkurentů. "Pro nás je to radostná zpráva, každé ocenění může našemu filmu prospět a pozitivně ovlivnit jeho další pouť světem. To mě na tom právě baví, že věc pak žije sama o sobě, vzbuzuje reakce a my jako autoři už u toho ani nemusíme být," konstatoval zasloužené vítězství Najbrt. Hlavní cena je pojmenována na počest polského režiséra Krzysztofa Kieslowského. Od roku 1996 uděluje porota od roku ve spolupráci s polským velvyslanectvím a vdovou po slavném filmaři.
Protektor tak pokračuje v úspěšném tažení světovými vodami. Zadaří se mu i na prestižních Oscarech? Nechme se překvapit. Šance dle nadšených zahraničních reakcí rozhodně má.
P.S. Marku Najbrtovi nejen gratulujeme k ceně, ale též mu přejeme vše nejlepší k dnešním narozeninám (pro ty, kteří jeho tvář na titulce nezaregistrovali).

Trailer: Protektor

Související články:
Protektor dostane šanci bojovat o Oscara (EXKLUZIVNÍ rozhovor)
Související videa:
39 týden: Premiéry s Protektorem
Dobovej film se točí čím dál tím hůř