Palace Film Festival 2009

Palace Film Festival 2009
palace-film-festival-2009-1
Pokud vám loni akce utekla, pak je třeba zmínit fakt, že Palace Film Festival (dále PFF) je speciální dvoutýdenní akce (od 5. do 18. listopadu), během které mohou návštěvníci pražského Palace Cinemas Slovanský dům (první týden) a brněnského Palace Cinemas Velký Špalíček (druhý týden) navštívit to nejlepší z letošního roku (+ pár doprovodných programů, o nich později), přičemž cena vstupenek je sympatických 99 korun. To nej z letoška je ukryto v sekci  Best of 2009 a pokud jste třeba vynechali na velkém plátně Veřejné nepřátele, nestihli geniální Eastwoodovo Gran Torino, nebo jen chcete znovu vidět úžasný nový Star Trek na velkém plátně, rozhodně neváhejte s nákupem vstupenek (kompletní seznam filmů sekce Best of 2009 zde). Loňský ročník PFF nebyl jen o tom nejlepším z novinek. Nabídl i další sekce, ve kterých si mohli diváci vychutnat kupříkladu legendární Gaunery Quentina Tarantina. Co speciálního si připravili pořadatelé letos?

Trailer: Gran Torino

palace-film-festival-2009-2
palace-film-festival-2009-3
Češi proti proudu obsahují letošní žánrové odvážlivce (Klíček díky bohu chybí), povedené Zoufalce Jitky Rudolfové v předpremiéře, snímek Hrubeš a Mareš Reloaded, který je původní podívanou v novém sestřihu (WTF?) a pár rarit (český exploitation Někdo tam dole mě má rád Romana Vojkůvka, originální Postel Oskara Reifa). PFF dále uvede pětici miniprofilů filmových tvůrců – Dannyho Boylea, Emira Kusturicu, Darrena Aronofskyho, Edwarda D. Wooda juniora a Sachy Baron Cohena. V případě Boylea si mohou diváci nejen znovu užít oblíbeného (leč přeceněného) Milionáře z chatrče, ale též kultovní snímek Trainspotting, do kina naprosto ideální Sunshine, Mělký hrob a rozporuplně hodnocené komediální drama Millions, které nikdy nebylo v české distribuci uvedeno.

Trailer: Zoufalci

palace-film-festival-2009-5
Aronofsky se v nabídce jednoznačně neztratí. Sice má v ohní jen tři polínka a nejprofláklejší je v poslední době ceněným  Wrestlerem, v kině si přesto mnohem lépe vychutnáte jeho dva zbylé kousky – Fontána i Rekviem za sen nabízí hotové vizuální orgie. Jméno Emir Kusturica mnohým divákům nic neřekne, o to cennější je jeho zařazení do PFF nabídky. Bývalý student Otakara Vávry, který se na FAMU dostal díky svým úspěšným amatérským filmům, za něž ho ke studiu u nás doporučila amatérská organizace Bosny a Hercegoviny. Z jeho tvorby PFF nabídne čtveřici titulů - Otec na služební cestě, Dům k pověšení, Život je zázrak a Neviditelné děti. Cohen samozřejmě představí Borata i Bruna a jako bonus i svou třetí slavnou postavu, rapera Ali G, který zaútočil v roce 2002 na plátna kin ve filmu Ali G Indahouse. Snímek se u nás dočkal jen DVD uvedení a fanoušci Cohena tak mají jedinečnou šanci vidět „bílého rapera s velkým nádobíčkem“ v přítmí kinosálu. Pro ty, kteří neměli tu čest se s Alim seznámit, doporučujeme následující video.

Trailer: Fontána

palace-film-festival-2009-6
palace-film-festival-2009-7
No a nakonec legendární Ed Wood. Toho snad ani není třeba představovat. Wood si dodnes drží pověst nejhoršího režiséra všech dob (i když Uwe Boll na tu pozici pravidelně útočí), současně je ale jednou z nejoblíbenějších ikon, protože jestli někdo miloval film, byl to Ed Wood. Jeho filmy jsou tak strašné, až jsou v podstatě geniální. V nabídce PFF najdete čtyři kousky - Glen or Glenda, Bride of the Monster, Plan 9 from Outer Space a Night of the Ghouls – a všechny si zaslouží masivní návštěvnost. Nebo máte pocit, že se vám něco podobného v českých kinech ještě někdy nabídne?

Trailer: Plan 9 from Outer Space

palace-film-festival-2009-8
Na základě hodnocení návštěvníků bude vyhlášen nejlepší titul PFF a vylosovaní hlasující získají od Student Agency poukaz na dvě mezinárodní autobusové jízdenky v hodnotě 9.100 Kč. Na konci ještě připomeneme 99 korun za vstupenku (studenti to mají ještě o dvacku levnější), přičemž rezervace vstupenek je možno provádět na www.palacecinemas.cz/pff nebo na tel. 840 200 240. Doporučujeme jednat rychle. Nabídka je lákavá a sály nejsou nafukovací. Setkáme se u jezera Marsh (modří vědí).