Z české kněžny Libuše je podle Američanů pohanská královna

Už vystřídala tři názvy. Točila se pod titulem Koruna Vyšehradu, v angličtině si teď říká Pohanská královna a do české distribuce vstupuje jako Kněžna Libuše. Aspoň že tak, jinak bychom ji třeba vůbec nepoznali. Namísto vžité představy dobře živené brunetky s copy se plátnem prohání křehká blondýna s rozevlátou hřívou – a také obsah, jak jej tvůrci shrnuli, se vlastivědě lehce vymyká.

Lesbická láska?
Produkce slibuje "historické drama s prvky fantasy" založené na legendě o Libuši, "slovanské královně Čech 8. století" nadané nadpřirozenými silami a prorockými schopnostmi, která věštila i budoucnost "moderního města Prahy". Vládla prý všem kmenům kraje "spolu se svými krásnými sestrami Kazi a Tetou" a také ženské armádě, jejíž velení svěřila "své nejlepší přítelkyni Vlastě".

Když se však mírumilovný rolnický lid ocitl pod tlakem útočných nájezdníků a hrozbou hladomoru, žádal Libuši, aby se provdala – "a zoufalá kněžna za manžela a krále zvolila svého dlouholetého milence, charizmatického oráče Přemysla".

Ten říši brzy řídil pevnou pěstí "zotročující dosud svobodné sedláky"; jen Vlasta, která "Libuši tajně milovala", nového vůdce odmítla a s věrnými ženami ve zbroji vytáhla do bitev proti mužům. Dívčí válku, zdá se, tedy v americkém výkladu rozpoutala skrytá lesbická vášeň.
Herci odevšad
Ale mluvit o čistě americkém projektu se nedá, byť jej v Česku natáčela jako svou prvotinu americká společnost Amok Film ve spolupráci se zdejší produkcí Starlite. Tvůrčí tým totiž vykazuje pestré mezinárodní složení a nevelké zkušenosti, takže zůstává velkou neznámou, co od něj čekat.

Režisér Constantin Werner dosud natočil jediný film, horor Mrtvé listí. Titulní roli hraje americká rodačka Winter Ave Zoli; v jedenácti letech přesídlila s rodiči do Česka, odkud pocházejí předkové jejího otce a kde se mihla v amerických filmech natáčených v Praze od Ligy výjimečných přes Českou spojku a Hellboye až po Tristana a Isoldu.

Hereckou školu studovala v New Yorku, žije v Los Angeles a v roli Libuše mohla uplatnit svou zálibu – ráda jezdí na koni. Přemysla Oráče ztvárnil maďarský herec Csaba Lucas, který zase studoval herectví v Kanadě; uplatnil se tam i v reklamě a práce na dokumentárním seriálu pro americkou televizi jej zavedla do Států.

Je prý prvním maďarským hercem od časů Bély Lugosiho a Zsazsi Gaborové, který v zámoří dostal hlavní roli. Také zkouší režírovat a do svého dalšího snímku obsadil právě svou "Libuši".

Bojovnou Vlastu představuje Lea Mornarová – pro změnu Chorvatka, která však často účinkuje v německých produkcích včetně seriálu Volejte policii 110. Libušina sestra Teta alias Vera Filatova přišla z Ukrajiny, její filmografie z poslední doby zahrnuje třeba hororovou komedii o zabijácích lesbických upírek. A v čele Avarů pustošících Čechy stojí filipínský rodák Kendrick Ong, jenž jako dítě s rodiči emigroval do Kanady.

Co zůstalo Čechům
Na Libušiny potomky zbyly jen vedlejší postavy. Kněžninu sestru Kazi hraje Veronika Bellová, jež debutovala v Kanárkovi, herecké kurzy navštěvovala v New Yorku i Londýně a zúčastnila se českého natáčení hollywoodského filmu Hannibal – Zrození.

Otce sesterské trojice, knížete Kroka, ztělesnil Ivo Novák, jenž vedle amerických produkcí prošel domácími seriály od Ulice přes Zdivočelou zemi po Ordinaci v růžové zahradě. Epizodky pak dostala nejslavnější jména: Pavel Kříž hraje Domaslava a Marek Vašut Vršovce.

Světovou premiéru si tajemná Kněžna Libuše odbyla v září na mezinárodním festivalu fantasy a hororů ve španělské Esteponě; získala tam cenu za nejlepší zvuk. Od půli října bude k vidění v Česku, po Novém roce na Slovensku a na jaře v Austrálii; jenom americká premiéra zatím není hlášena.