Ať žijí rytíři jsou jako Narnie a Tolkien. S přičmoudlou pointou

Na postavách je sice znát, že vznikl pro kina sestřihem seriálu, takže vztahy a charaktery se tu odbývají velmi letmo, ale dětem na předpremiéře to zjevně nevadilo; smály se, bály, opakovaly průpovídky "Mazej, ošklivko!" a povzbuzovaly vrstevníky na plátně.

Směr: bitevní finále
Druhý, "dospělácký" úhel pohledu zopakuje, co objevil už při minulých filmech Karla Janáka: bezesporu jeden z nejšikovnějších režisérů mladší generace by si zasloužil stejně šikovného scenáristu. Protože jinak je odkázán na umné zdobení víceméně odvozených historek.

U Rytířů převažují tři zdroje: Letopisy Narnie, Sám doma a Česká televize. Z výbavy skanzenových pohádek ČT pocházejí uniformní dobové "zpívánky" a bodrý lid neboli komparz s koloritem okresních dožínek.

K sérii Sám doma odkazují vynalézavé pastičky, půvabné noční strašení a zbraně dětí vůči vetřelcům. A Letopisy Narnie připomene sestava sourozenců bránících rodnou tvrz před chtivým hradním pánem.

Malé obyvatele tvrze i její prostory představí film nevtíravě při úvodní hře na schovávanou; už z ní je patrné, co platí pro celý film: hodně pohybu a situačních nápadů, méně slovního humoru.

S triem loupežníků v čele s Matějem Hádkem vstoupí na scénu další typický rys filmu: zlo není jen legrační podle české tradice, ale také v souladu s moderním trendem docela drsné; rozhodně hrdiny nešetří jen proto, že jsou dětmi.

Něžně komický prvek přináší i exotický Saracén, zato hradní pán Pavla Kříže jde v úlisnosti až do karikatury padoucha. Světově působí honička ve stylu Divokého západu, bravurně natočená a napínavá tím víc, že nejde o nevinnou hru, nýbrž o život.

Slabší zápletku, kterou ještě zdržují vysvětlivky dospělých postav, vynahrazuje hravost dětských scén, od vtipného přehmatu nejmenší hrdinky s lanem až po duchařské motivy včetně bezhlavého rytíře. Vedle důmyslu dětí vyhlíží přízemní útěk jejich otce z vězení jako autorská stávka.

Příběh logicky směřuje k velkému bitevnímu finále, v němž se režisér znovu předvede, počínaje nočním tažením s následným mračnem šípů za úsvitu málem jako z Pána prstenů a konče efektním dobýváním tvrze za pomoci katapultů.

Bohužel dojem kazí přičmoudlá pointa a la Lucerna s hloučkem jásajících statistů, ovšem děti takové detaily neřeší. Právě díky nim a díky naději, že do seriálové verze se hračičkářské zábavy vejde ještě více, lze hodnocení zvednout z průměrné padesátky na lehký nadprůměr.

Ať žijí rytíři
Režie: K. Janák
hrají D. Prachař, P. Kříž, T. Voříšková, M. Hádek, O. Jirák
HODNOCENÍ MF DNES 60 %