Projekty bez záruky

Projekty bez záruky
Hned zkraje se opět musíme věnovat Duši na talíři, která je jednoznačně největším smolařem. Psal se rok 2007 a režisér Milan Cieslar měl jasno - "Pozornost se tentokrát točí kolem Jany, Jana a Františka, Takže se diváci potkají znovu s Tatianou Vilhelmovou, Ondřejem Vetchým a Sašou Rašilovem. Přibude k nim jedna nová postava, ale tu bych zatím nechtěl prozrazovat. Děj téhle trochu černé komedie ze života se bude odehrávat tak jako v prvním filmu v Praze a točit chceme během jediného ročního období - v létě". Točit se mělo začít o prázdninách, jenže se nepovedly sehnat finance. A nedaří se dodnes. Čas od času se tak posune na UFD premiéra filmu a tím to končí. Natočí se někdy Duše na talíři? Můžete tipovat v diskuzi. Dalším věčným ztracencem českého filmového nebe (to nemá být narážka) je Byl jednou jeden polda IV, který byl před třemi lety oznámen na únor 2007. Již samotný nápad oživit sérii, jejíž třetí mimózní díl olizoval filmové dno, zaváněl průšvihem, nakonec se ale možná žádné šílené čtyřky nedočkáme. Pokud ovšem existuje někdo, kdo se na film skutečně těší, prozatím vás musíme zklamat – v tom filmu je míň života než v hrobě.
projekty-bez-zaruky-1
Možná jste si před nějakou dobou všimli, že Lucie Vondráčková natáčela horor Labyrint. Lucie se v něm ujala role Renaty, která žije v podivném domě, kde mizí a umírají lidé a kde se vůbec dějí samé podivné věci. Později se ukáže, že je ve sklepě domu labyrint a od téhle chvíle by to mělo být napínavé. V případě Labyrintu jde o složitější situaci. Snímek byl sice dokončen, ale poté ztratil distributora a premiéra byla odložena na rok 2010 (což v distribuční řeči znamená „možná to někdy půjde v televizi“). V případě Labyrintu jde o čistou smůlu pramenící z toho, že se jistí lidé ve štábu po skončení natáčení pohádali a výsledkem je premiéra v nedohlednu. To snímek Karla Janáka Láska za milion narazil už na předtáčkách. Vánoční romantická komedie, ve které děda Vavřinec slíbí milion eur svému desátému vnukovi a příbuzní proto začnou horlivě pracovat na početí, byla zajímavá minimálně z toho hlediska, že se prvně Janák vzdal teenagerovského dua a nahradil jej Jiřím Langmajerem a Janem Dolanským. Nakonec se však „česká Láska nebeská“ nekonala, protože údajně televize ztratila v té době o žánr zájem. Podle Janáka se začínají v posledních měsících sponzoři ozývat, přesto si osobně myslíme, že tenhle projekt se jen tak oživovat nebude.
projekty-bez-zaruky-2
A ještě jednou Karel Janák, neboť tu kolují i zmatky okolo jeho filmové novinky Ať žijí rytíři. Čtenáři se často ptají, kde se ten projekt „najednou objevil“. A opět je to trochu složitější. Napřed to byl plánovaný televizní seriál České televize, jehož název byl Než se táta vrátí (a cenu pro nejdivnější název historické podívané získává…). Poté se ale zjevilo Jménem krále v kinech, i když ho Nova původně plánovala pro televizi a v ČT si zřejmě řekli, že je to dobrý krok a tak najednou byl ze seriálu film. V tomhle případě nejde tedy o ztracený film, ale ztracený seriál. Doufejme, že výsledek bude profesionálnější, než Jménem krále, na němž je zatraceně vidět, že to nebylo určené pro velké plátno. Dalším pánem na holení jsou Svatoušci, vymodlený projekt Sagvana Tofiho, který by se tímto filmem (k němuž si napsal společně s režisérem Jaroslavem Soukupem i scénář) rád vrátil na stříbrné plátno. O filmu se často nesprávně píše, že půjde o pokračování série Kamarád do deště, přičemž jediným pojítkem je v tomto případě fakt, že by se o hlavní role chtěl Tofi podělit se starým „kamarádem“ Lukášem Vaculíkem. O projektu Tofi prvně básnil na svém webu v roce 2003, kde uvedl, že „shání peníze“. Snímek se pravidelně drží ve výhledu, ale nějaká hmatatelná práce nikde. Fanynky tak zatím „mají po ptákách“. Ale třeba nás Tofi nakonec překvapí.
projekty-bez-zaruky-3
Své polínko v ohni má i režisér Vladimír Michálek, který se už dva roky chystá převést na plátno divadelní představení Akvabely a stále se nedaří. Prý se aktuálně projekt „oživuje“ – ano, počkejme si na první fotky z natáčení a pak se můžeme teprve začít těšit. Na mrtvém bodě je i animovaný snímek Sekec Mazec, o kterém bych osobně ani nevěděl, kdyby se před nedávnem neobjevil ve výhledu UFD. Má počáteční nedůvěra ve film, který „má mít premiéru tento měsíc a nic se o něm neví“ byla správná – snímek samozřejmě do kin nedorazí. Oficiální stránky filmu se už nějaký pátek plácají v informaci "stav: kreativní příprava“ a tím to zřejmě pro projekt hasne. Schválně, jestli se Sekec Mazec někdy skutečně dostane do kin. Takhle by se dalo pokračovat donekonečna, neboť je tu i řada snímků, které sice mají oficiální datum premiéry, to je ale jediná informace, kterou o daném titulu naleznete. Pro pobavení tak doporučujeme sledovat www.ufd.cz. Čas od času se člověk nestačí divit, co se tam vynoří.