Jirka Mádl bude díky studentům FAMU umírat na AIDS

Jirka Mádl bude díky studentům FAMU umírat na AIDS
jirka-madl-bude-diky-studentum-famu-umirat-na-aids-3
Proč si režisér Jan Kobler, v současné době student FAMU, vybral pro svůj nový krátký film právě téma homosexuality? "Pohled na lidskou sexualitu je pořád v některých kruzích ještě na úrovni středověku, byť situace ve světě se rapidně zlepšuje. Je zde stále hodně zmatku. Svým filmem chci přispět k tomu, aby diváci našli trochu více porozumění, klidu a začali aspoň trochu přemýšlet nad tímto tématem. V česku jsem zatím zaregistroval jen jediný výraznější seriózní film na toto téma za poslední dobu - Venkovský učitel. Vzhledem k tomu, že čím dál tím víc lidi si uvědomuje, že s jejich sexualitou to není tak jednoduché, jak se to učí ve školách, je dobré toto téma konfrontovat... nejlépe bez snah po rychlých řešeních a soudech, které můj film rozhodně neposkytuje," řekl k výběru látky serveru CFN.cz Jan Kobler.
jirka-madl-bude-diky-studentum-famu-umirat-na-aids-4
Naděje vypráví příběh mladého kluka - bývalého profesionálního běžce - Martina (Jiří Mádl), který umírá na AIDS. Bolestivou situaci by Martin rád ukončil euthanasií, o čemž jeho starostlivá matka (Vilma Cibulková) nechce ani slyšet. Zato otec (Miroslav Etzler) zachovává spíše neutrální postoj, neboť svému synovi nikdy neodpustil románek s homosexuálním přítelem (Tomáš Klus), od kterého se nakazil a který spáchal sebevraždu. Hlavní postava tak má o čem přemýšlet a zcela jistě i představitel hlavní role Jiří Mádl, pro kterého jde o jednu z nejkomplikovanějších postav jeho dosavadní kariéry. „Honza na mě šel dobře. Řekl něco jako že to můžu zahrát jenom já, čímž mi účinně polechtal ego. Navíc má rád sebe, svoje spolupracovníky a svojí praci, kterou se snaží dělat pořádně a nestydí se za to. To vše máme společný,“ komentoval svou účast na studentském filmu Jiří Mádl.
Snímek by měl být hotov někdy koncem roku. Odvážné téma, pečlivý výběr herců a profesionální webové stránky dávají tušit, že by Kobler rád překročil práh „pouhého studentského kraťasu". Celý projekt budeme pečlivě sledovat a můžete se tak těšit na rozhovor s Janem Koblerem i Jirkou Mádlem.
Více informací a fotek z filmu Naděje naleznete na kartě filmu.