Tip videotéky O2 TV: Tobruk

Tobruk
Země původu: ČR / SR
Rok vzniku: 2008
Délka: 100 minut
Režie: Václav Marhoul
Hrají: Jan Meduna, Petr Vaněk, Robert Nebřenský, Kryštof Rímský a další…


Druhá světová válka, podzim roku 1941. Do Němci a Italy obleženého města Tobruku v severoafrické Libyi jsou odveleni vojáci 11. východního československého praporu. Mezi nimi i mladý voják Jiří Pospíchal. Jeho naivní a idealistické představy o hrdinství a válce jsou syrově konfrontovány s nesnesitelným peklem africké pouště, dennodenním ohrožením života a všudypřítomnou smrtí. To vše si u něj vybírá svojí krutou daň ? postupnou ztrátu vlastní sebeúcty a odvahy. Odvaha je síla vůle, které žádný muž nemá nazbyt. Když se používá, brzy se vyčerpá. Odvaha je kapitál, který postupně utrácíme. Poslední rozkaz pak může být příkazem k výplatě z konta, které se blíží nule. (Oficiální text distributora)

02 TV Video

Trailer

Zajímavosti

- Tobruk se s rozpočtem 80 milionů Kč zařadil mezi nejnákladnější porevoluční filmy.

- Ve filmu účinkuje jen něco okolo 30 komparzistů, kteří na plátně díky spojení záběrů vytvářejí mnohem početnější skupinu vojáků (takto byla natočena například scéna vylodění v Tobruku).
- Veškerá nákladní auta, která jsou vidět ve filmu, jsou originály, které si bojem opravdu prošly.
- Na rozpočtu se též podílelo Ministerstvo obrany České Republiky. Do projektu též vstoupila Česká televize částkou, jakou do českého filmu ještě nikdy neinvestovala.
Více informací a zajímavostí k filmu Tobruk naleznete na kartě filmu.
Více informací o O2 TV naleznete zde.
Související články:
Tip videotéky O2 TV: Vy nám taky, šéfe!
Tip videotéky O2 TV: Kozí příběh - pověsti staré Prahy