5 nejbizarnějších online sérií, které děsily mileniály. Nechybí otravné pomeranče ani násilné lamy

5 nejbizarnějších online sérií, které děsily mileniály. Nechybí otravné pomeranče ani násilné lamy
Salad Fingers | David Firth
YouTube a podobné platformy představují pro mnoho začínajících tvůrců audiovizuálních obsahů příležitost, jak si osahat základy řemesla a zjistit reakce publika. YouTube přitom vznikl v roce 2005 a v prvních letech své existence dal vzniknout řadě online fenoménů, jimž propadla spousta tehdejších dospívajících, občas i za cenu klidného spánku. Vedle spousty jednoduše zábavných děl se totiž objevily i velmi znepokojivé seriály, které pod nenápadným a zdánlivě neškodným zevnějškem ukrývaly hodně temné jádro.
Současná popularita kanálu Boisvert, který publikuje černobílé surrealistické animace zaměřené na témata deprese a izolace, je jasným důkazem, že strach je vyhledávanou emocí v online prostoru i dnes. Pokud se i vy občas rádi ponoříte do vnitřní temnoty, následující pětici známých seriálů nejspíš znáte. A pokud ne, je nejvyšší čas doplnit si resty.
5-nejbizarnejsich-online-serii-ktere-desily-milenialy-nechybi-otravne-pomerance-ani-nasilne-lamy-1
Annoying Orange | Dane Boedigheimer

5. Annoying Orange

Na podzim roku 2009 se objevil první díl seriálu Annoying Orange, který skutečně dostál svému názvu. Jeho tvůrce, tehdy jednatřicetiletý filmař Dane Boedigheimer, sám daboval hned několik ovocných postav v čele s titulním otravným pomerančem. Krátkých, obvykle pár minut trvajících epizod dodnes vzniklo necelých 800 a nové stále přibývají. Jejich princip je jednoduchý – Boedigheimer a jeho přátelé dabují různé druhy ovoce a dalších potravin, které v jedné obyčejné kuchyni zažívají různá dobrodružství. Ty však stojí na cringe humoru nevtipného citrusu a také na znepokojivých animacích očí a úst doplněných k realisticky vypadajícímu ovoci.
5-nejbizarnejsich-online-serii-ktere-desily-milenialy-nechybi-otravne-pomerance-ani-nasilne-lamy-3
Happy Tree Friends | Mondo Media

4. Happy Tree Friends

Smějící se zvířátka si hrají v lese a tropí různé skopičiny. Co by se mohlo pokazit? V případě Happy Tree Friends snad všechno. Pět sérií uvedených na internetu a jedna v televizi zahrnují celkem 133 epizod postupně vznikajících v letech 1999 až 2016. Sledujeme v nich zdánlivě neškodný dětský pořad, netrvá však dlouho a skotačení usměvavých zvířátek nabírá tragické obrátky. Dnes už kultovní pořad se proslavil hlavně extrémně detailním zobrazením násilných výjevů, které rozhodně nejsou určené pro dětské diváky a divačky.
5-nejbizarnejsich-online-serii-ktere-desily-milenialy-nechybi-otravne-pomerance-ani-nasilne-lamy-5
Salad Fingers | David Firth

3. Salad Fingers

Anglický animátor David Firth začal s tvorbou seriálu Salad Fingers v roce 2004 a ke zděšení mnohých fanoušků a fanynek s tím dosud nepřestal. Prvních osm epizod s průměrnou stopáží kolem pěti minut vzniklo do roku 2007, od té doby Firth vydal čtyři další – zatím poslední loni v březnu.
Až lynchovsky temné vyprávění sleduje titulní postavu monstra jménem Salad Fingers, které rádo sahá na rezavé lžičky a znepokojuje okolí svým nevhodným chováním. Regulérně děsivé epizody si vyžádaly i psychoanalytické výklady a popularita díla dokonce Firthovi v minulých letech umožnila vyrazit na rozsáhlé turné zahrnující promítání všech epizod a diskutování o traumatické podstatě hlavní postavy.
5-nejbizarnejsich-online-serii-ktere-desily-milenialy-nechybi-otravne-pomerance-ani-nasilne-lamy-6
Llamas with Hats | FilmCow

2. Llamas With Hats

Nezávislý animátor Jason Steele se proslavil obskurním kraťasem Jednorožec Charlie (2005), po jehož úspěchu založil studio FilmCow. Jeho nejvýraznějším dílem se vedle tří krátkých pokračování Charlieho patálií a čtyřicetiminutového finále série z roku 2021 stalo dvanáct epizod seriálu Lamy s klobouky (v originále Llamas With Hats), vzniklých mezi lety 2009 a 2015.
Dohromady pouhých 18 minut trvající série svižně vypráví tragický příběh o přátelství dvou lam – dobráckého Paula a mizantropického sociopata Carla. Paul musí čelit stále vyhrocenějším projevům Carlova násilí, dílo však zaujme nejen důsledným popisem teroru vůči bezbranným lidem, ale i postupným psychickým úpadkem (sebe)destruktivního Carla.
5-nejbizarnejsich-online-serii-ktere-desily-milenialy-nechybi-otravne-pomerance-ani-nasilne-lamy-8
Don't Hug Me I'm Scared | THIS IS IT

1. Don’t Hug Me I’m Scared

Stejně jako další kousky v tomto výběru i Don’t Hug Me I’m Scared (tedy Neobjímej mě, bojím se) karikuje tradiční pořady pro dětské publikum a posouvá zprvu neškodné situace za hranice normálnosti a zdravého rozumu. Tři základní postavy, které můžete vidět na fotce, se většinou oddávají neškodné činnosti jako snídání či konverzaci na pikniku. Nejpozději v polovině pětiminutových epizod se však prostřednictvím chytlavých písniček začne roztomilá situace zvrhávat do tragických a obskurních rozměrů.
Britští tvůrci Becky Sloan a Joe Pelling vytvořili první díl zabývající se kreativitou v roce 2011 a mezi lety 2014 a 2016 přidali dalších pět. Následoval pilot plánovaného šestidílného seriálu pro televizi, který spatřil světlo světa na podzim roku 2022. Okouzlení zdánlivě sympatickými postavičkami, které se v průběhu každého dílu propadají do stále chaotičtějšího surrealismu, tedy rozhodně nekončí…

Kinolog: Houboví lidé chtějí sežrat naše mozky. V The Last of Us nás zachrání Pedro Pavel

Devítidílný seriál The Last of Us, jenž je dostupný na HBO Max, vychází ze slavné stejnojmenné videohry. Povyšuje žánr postapokalyptického zombie hororu z pouhé akční vyvražďovačky na psychologické drama. Obsazení ani celkové provedení nemohlo být lepší.