Avatar 3 má mít devět hodin. Cameron to možná zužitkuje pro svou první televizní sérii

Avatar 3 má mít devět hodin. Cameron to možná zužitkuje pro svou první televizní sérii
Avatar: The Way of Water | 20th Century Studios
Avatar: The Way of Water je v kinech od poloviny prosince a stále sbírá finanční drobky, za které je větší část nabídky vděčná už o prvním víkendu. James Cameron potvrdil pověst hitmakera a inovátora, jenž tvoří populární a nadčasové hyperblockbustery. Avatar 3 půjde do kin v prosinci 2024, přičemž se natáčel souběžně s druhým dílem. Herečka Zoë Saldana se nedávno svěřila Entertainment Tonight, že produkce je kompletní ze 70 % a štáb se na potřebné dotáčky sejde v létě.
Cameron se nechal slyšet, že třetí díl představí nový kmen domorodých Na’vi, který vládne ohněm a není tak kladný jako ostatní obyvatelé Pandory vzdorující lidským kolonizátorům. Kompletní sestřih má zabrat devět hodin, přičemž Cameron nehodlá vizuální efekty ochudit ani o minutu. To není obvyklou praxí – obvykle se triky dodělávají do kompletní podoby až u finálního sestřihu.
James Cameron, Joel David Moore, Sam Worthington, Sigourney Weaver
James Cameron | Twentieth Century Fox
Tyto zprávy přiživili moderátoři podcastu The Hot Mic Jeff Sneider a John Rocha. Tvůrce Terminátora podle nich pošle do kin celovečerní verzi, kdežto devítihodinový sestřih posléze poputuje na Disney+ jako bonusová série. Něco podobného už ostatně zkusili u Warnerů s Ligou spravedlnosti, která si roku 2017 po vynuceném odchodu režiséra Zacka Snydera v kinech vysloužila kritický výprask. Snyder poté dokončil vlastní čtyřhodinový sestřih a uvedl jej na HBO Max pod názvem Liga spravedlnosti Zacka Snydera. Ten měl ohromnou sledovanost a velmi dobré ohlasy fanouškovské základy, byť řada lidí nabyla dojmu, že původní materiál vylepšit ani nešel, celá práce byla zbytečná a výsledek rozvleklý.
„Vedle kinosestřihu Avatara 3 budou mít ještě eso v rukávu. Kdybyste mi řekli, že něco nepoužitého skončilo na podlaze střižny, rozhodně bych to bral jako podnět ke zhlédnutí limitované série,“ vysvětlil v podcastu Sneider. Vše se pohybuje ve fázi spekulací, ale Cameron na výrobě filmů skutečně nešetří. A pokud opravdu pořídil tolik materiálu, k němuž chce dodělat náročné efekty, nechat ho ležet ladem by byla hloupost.
Giovanni Ribisi, Sigourney Weaver
Avatar | Twentieth Century Fox
Svět Pandory a kompletní futuristická vize jsou obsáhlé, o čemž svědčí hutné knižní publikace jako The World of Avatar: A Visual Exploration, zasvěcené popisu fiktivního ekosystému a zvyků Na’vi. Cameron chystá zkompletovat pět filmů a několikrát potvrdil, že nápady chová i směrem k šestce a sedmičce.
Málokoho by tedy překvapilo, kdyby se nechal unést k devítihodinové verzi Avatara 3; neúměrně dlouhé hrubé sestřihy ostatně nejsou nic výjimečného, týkaly se řady velkofilmů jako Apokalypsa nebo Blade Runner 2049. Podobně poslední film Quentina Tarantina Tentkrát v Hollywoodu měl nejprve hodně přes čtyři hodiny, než byla uvedena dvouapůlhodinová kinoverze.
V tuto chvíli není vůbec jasné, jak dlouho verzi Avatara 3 Cameron hodlá uvést do kin. Zda se dostane na svých standardních 190 minut jako u Titanicu a Avatara jedničky a dvojky, nebo jestli zkusí překročit psychologickou hranici únosnosti s 200 minutami či více.
Dále se můžete podívat na přehled nejlepších filmů na Disney+.

Kinolog: Avatar 2 je nejlépe udělaný film všech dob. Proč to většina lidí neuvidí?

Po 13 letech přichází pokračování 3D sci-fi Avatar. Je podobně technicky revoluční jako jednička, ale rozdílů si všimne jen trénované oko. Nadšení brzdí, že i druhý díl vychází z podobně problematických dějových konceptů.