Top kina ČR: Antihrdina v zeleném tílku přejel Shazama!, Kocoura v botách i druhého Avatara

Top kina ČR: Antihrdina v zeleném tílku přejel Shazama!, Kocoura v botách i druhého Avatara
Bastardi: Reparát | Bioscop
5. AVATAR: THE WAY OF WATER (USA)
Avatar: The Way of Water | 20th Century Studios
tržby milion 457 tisíc Kč / návštěvnost 6883 diváci / 49 kin
Avatar: The Way of Water ne a ne opustil top 5. Cameronův druhý výlet na Pandoru se v kinech promítá přes tři měsíce, momentálně je pátý a celkově má na kontě milion 438 tisíc platících. V žebříčku nejnavštěvovanějších porevolučních titulů v tuzemských kinech přeskočil prvního Avatara z roku 2009 a patří mu historicky pátá příčka návštěvnosti. V pořadí čtvrtí Černí baroni (1992) jsou na pomyslný dostřel, na kontě mají milion 470 tisíc platících.

4. VŘÍSKOT 6 (USA)
Vřískot 6 | Paramount Network
tržby milion 575 tisíc Kč / návštěvnost 8230 diváků / 55 kin
Po druhém víkendu má šestý díl hororově laděné série Vřískot na kontě přes 30 tisíc platících, čímž se v rámci statistik dotahuje na pátý film v pořadí. Nejnovějšímu Vřískotu se daří též celosvětově, celkem utržil 116 milionů dolarů, přičemž tvůrce vyšel na 35 mega. Režiséři Matt Bettinelli-Olpin a Tyler Gillett, kteří do série naskočili spolu s pátým filmem, mohou být spokojení. Kromě komerčního úspěchu se jim navíc podařilo získat si na svou stranu fanoušky i fanynky série a kritiky.

3. KOCOUR V BOTÁCH: POSLEDNÍ PŘÁNÍ (USA)
Kocour v botách: Poslední přání | DreamWorks
tržby milion 867 tisíc Kč / návštěvnost 11 171 divák / 94 kina
Tři měsíce se u nás promítá animovaný rodinný film Kocour v botách: Poslední přání, který je vedle Avatara: The Way of Water komerčně nejúspěšnějším titulem posledních měsíců v tuzemských kinech. Kocoura vidělo už 450 tisíc platících, kteří v pokladnách nechali skoro 76 milionů korun. Celosvětově snímek utržil 470 milionů dolarů, předchozí film z roku 2011 má na kontě 555 mega. Návrat po dlouhých jedenácti letech tak vyšel na jedničku.

2. SHAZAM! HNĚV BOHŮ (USA)
Lucy Liu, Helen Mirren, Zachary Levi, David F. Sandberg, Meagan Good, Grace Caroline Currey | Warner Bros.
tržby 2 miliony 924 tisíce Kč / návštěvnost 16 204 diváci / 178 kin
DC komiks Shazam! startoval o premiérovém víkendu v roce 2019 v tuzemských kinech s 37 tisíci platícími, dvojka měla nástup víc než o polovinu slabší. Podobná situace byla také v USA, kde jednička před lety o premiérovém víkendu otevírala za 53 miliony dolarů a dvojka nyní za pouhých 30. Nedávno komerčně selhal třetí Ant-Man studia Marvel, teď podobně narazil druhý Shazam! z konkurenční stáje.

1. BASTARDI: REPARÁT (Česká republika)
Bastardi: Reparát | Bioscop
tržby 3 miliony 26 tisíc Kč / návštěvnost 17 585 diváků / 91 kino
Čtvrtí Bastardi Tomáše Magnuska navázali po dlouhých jedenácti letech na svého předchůdce a překvapivě ovládli žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin. Shazam! Hněv bohů měl téměř dvakrát tolik promítacích sálů, Reparát rozjel silnější marketing. V rámci série se nejnovější čtvrtí Bastardi umístili druzí za druhými Bastardy, na které v roce 2011 vyrazil o premiérovém víkendu 21 tisíc platících.
Bastardi sice žebříček ovládli, herec Zdeněk Godla ale osočil síť kin CineStar z rasismu, neboť odmítla snímek promítat. Na to reagoval výkonný ředitel společnosti Jan Bradáč pro zpravodajský server Romea. „Postoj naší společnosti k celé záležitosti je velmi prostý. CineStar provozuje kina ve standardu, který se z pozice vrcholového managementu snažíme držet na námi stanovené úrovni a jsme zcela soukromým subjektem. Je naším svobodný právem rozhodnout se, co na plátnech našich kin budeme od českých distributorů uvádět a co nikoliv.”
Ze sériového vraha bílým spasitelem. Mesiášský komplex Tomáše Magnuska je na Netflixu
Recenze15. 7. 2023
Ze sériového vraha bílým spasitelem. Mesiášský komplex Tomáše Magnuska je na Netflixu
Uplynulý víkend se vyznačoval mimořádně nízkou návštěvností, na komerčně nejúspěšnějších pět titulů přišlo jen něco málo přes 60 tisíc platících. Z premiér se nedařilo zaujmout pozornost takovým titulům jako historickému dramatu Služka (13. místo za 3135 diváků a divaček) Mariany Čengel Solčanské nebo dokumentu Velké nic Víta Klusáka a Mariky Pecháčkové (2127 platících na šestnáctém místě).
Pokles návštěvnosti kin je mimořádně znepokojivý. Zdá se, že v budoucnu už zaujmou pouze silné značky a pokračování hollywoodských blockbusterů. Světlou výjimkou je dlouhodobý úspěch Kocoura v botách, který vytrvale skládá korunku ke korunce, dolar k dolaru.
zdroje: Unie filmových distributorů, Kinomaniak, Box Office Mojo, Romea

Kinolog: Komerční rasista Tomáš Magnusek natočil další hnusek a nepoživatelný filmový separát

Čtyřdílná série Bastardi líčí katastrofální stav českého školství a problematické soužití bílých Čechů s Romy. Filmy samotné mají ale především katastrofální uměleckou kvalitu. Problematické je nejvíc to, že ukazují spoustu nesmyslů, které se nemohou stát.