Kinolog: Komerční rasista Tomáš Magnusek natočil další hnusek a nepoživatelný filmový separát

Kinolog: Komerční rasista Tomáš Magnusek natočil další hnusek a nepoživatelný filmový separát
Bastardi: Reparát | Tomáš Magnusek s.r.o.
Pořad se snaží ukázat základní rozpor celé tetralogie. Podle Tomáše Magnuska jsou tyto filmy údajně ze života a dělané podle vlastní zkušenosti, nicméně právě celá zápletka s vraždou, znásilnění nebo napadáním učitelů nemá oporu v Magnuskově zkušenosti.
Série navíc líčí zavádějícím způsobem tyto činy jako nepotrestatelné kvůli nízkému věku pachatelů, což je v rozporu s legislativou i běžnou soudní praxí. Na filmech zbývá jako autentický pouze jazyk romských žáků. Magnusek je ovšem líčí odpudivě všechny, spojuje je s těžkými zločinci a vytváří averzi vůči celému romskému etniku. Poslední díl pak stojí na tom, že máme odpustit učiteli, který umučil k smrti či jinak zavraždil tři žáky a měl by mít údajně právo znovu učit.
Pořad se snaží jemněji odlišit, že zakořeněný rasismus nemusí být vedený pouze nenávistí a projevovat se násilím. Někdy stačí i pocity nadřazenosti nebo automatické nedůvěry v něčí schopnosti a neposkytnutí prostoru pro hlas "těm druhým" a jejich vlastní perspektivu.

PŘEDCHOZÍ DÍL KINOLOGA

Covid byl srandokalypsa, říká film Velké nic, který vás naštve, jak už to Klusák umí

Pandemie covidu trvala s přestávkami dva roky. S malým odstupem přichází dokument Mariky Pecháčkové a Víta Klusáka o tom, jak absurdní divadlo jsme v Česku zažívali. Bohužel nešlo jen o mediální show, ale i tragédii s desítkami tisíc mrtvých.