Oscarový rekordman Guillermo del Toro chystá Frankensteina. Počítá s hereckými hvězdami včetně nové hororové ikony

Oscarový rekordman Guillermo del Toro chystá Frankensteina. Počítá s hereckými hvězdami včetně nové hororové ikony
Frankenstein (1994) | TriStar Pictures
Guillermo del Toro je jedním z nejvěhlasnějších tvůrců, kteří poslední dobou přesídlili na streamovací služby. Kromě Pinocchia natočil pro Netflix rovněž hororovou antologii Kabinet kuriozit a momentálně píše scénář k Frankensteinovi, jenž pro stejnou platformu také zrežíruje.
Nová adaptace románu Mary Shelley zatím nemá oficiální herecké obsazení, ale del Toro se dle webu Deadline sešel s Oscarem Isaacem, Miou Goth a Andrewem Garfieldem, kteří o svou účast projevili velký zájem. Isaaca si pamatujeme z nové trilogie Star Wars, Duny nebo z oceňovaných seriálů Scény z manželského života a Moon Knight. Garfield si zahrál Spider-Mana v sérii Amazing Spider-Man. Tuto roli si zopakoval v marvelovce Spider-Man: Bez domova a chystá se na natáčení filmu We Live in Time s Florence Pugh.
X
Mia Goth – X | A24
Za poslední rok se ale nejvíc píše o Mie Goth, která se díky filmům X a Pearl od režiséra Ti Westa etablovala jako nová hororová královna. Goth, která se před sedmi lety vdala za problémového herce Shiu LaBeoufa, zazářila také v kontroverzním snímku Infinity Pool od Brandona Cronenberga (syna Davida Cronenberga) a s Ti Westem připravuje horor MaXXXine, který završí jejich společnou trilogii.
Filmové adaptace Frankensteina mají u mainstreamového publika úspěch od roku 1931, kdy James Whale natočil slavnou verzi s Borisem Karloffem. O čtyři roky později navázal Frankensteinovou nevěstou, již řada lidí považuje za vůbec nejlepší zpracování dané látky. Povedla se také kultovní parodie Mela Brookse Mladý Frankenstein z roku 1974. O dvacet let později si monstrum hledající špetku lidskosti zahrál Robert De Niro v oceňovaném snímku Kennetha Branagha.
Karel Roden
Frankensteinova armáda
V novém tisíciletí se Frankenstein objevil v nesourodém akčním blockbusteru Van Helsing nebo v kritickém propadáku Viktor Frankenstein. Jako inspirace posloužil také béčkovému akčňáku Frankensteinova armáda s Karlem Rodenem. Nyní je na del Torovi, aby klasické literární látce vrátil filmovou důstojnost.
Netflix se k novinkám zatím nevyjádřil, takže nevíme, zda režisér zasadí příběh do minulosti, nebo jestli nabídne jeho moderní převyprávění. Už v oscarové Tváři vody ale dokázal, že k nepochopeným bytostem umí přistupovat citlivě a budovat kolem nich netradiční romantické zápletky. Netflix mu jistě zajistí lukrativní pracovní podmínky a del Torův Frankenstein by tak mohl být velkou událostí nejen díky vybraným hercům a herečkám.

Kinolog: Brendana Frasera nepoznáte. V Hollywoodu by měli přestat používat „tlustoobleky“

Herec Brendan Fraser si v životě prošel těžkými krizemi. Nyní se vrací v roli o tlustém učiteli literatury, který se snaží usmířit s odcizenou dcerou. Jak jsou dnes ve filmech zobrazovaní tlustí lidé a jaká klišé se k tomu vážou?