Týdenní VOD tipy: Masakr ve Waco, idylické dětství a Švankmajerova pozoruhodná sbírka umění

Týdenní VOD tipy: Masakr ve Waco, idylické dětství a Švankmajerova pozoruhodná sbírka umění
Masakr ve Waco – vůdce sekty David Koresh | Netflix

Masakr ve Waco (2023)

režie: Tiller Russell, Netflix
Masakr ve Waco
Dokumentární minisérie Masakr ve Waco přibližuje nechvalně známý střet federálních agentů a skupiny náboženských fanatiků v americkém státě Texas. Mezi únorem a dubnem 1993 vyjednávala FBI a národní garda se sektou davidiánů, kterou vedl David Koresh. Americké úřady měly podezření na přechovávání těžkých zbraní, polygamii a sex s nezletilými.
Davidiáni se zabarikádovali v komplexu budov nedaleko města Waco, národní garda je obléhala a nakonec se rozhodla soubor budov zdemolovat tanky a další těžkou technikou. 76 lidí včetně dětí a těhotných žen zemřelo. Incident vyvolal obrovský rozruch, přičemž bez viny nebyli davidiáni ani představitelé národní gardy a FBI. Minisérie Netflixu přibližuje událost pomocí archivních záběrů, výpovědí svědků a dohrávaných pasáží.

Belfast (2021)

režie: Kenneth Branagh, SkyShowtime
Belfast
Černobílé drama Belfast natočil všestranný herec, scenárista a režisér Kenneth Branagh (Hamlet, Popelka, Vražda v Orient expresu), který za scénář obdržel roku 2022 Oscara. Belfast pojednává o autorově životě v Severním Irsku na konci 60. let minulého století, tedy v době, kdy se zrodil nacionalistický konflikt známý jako Troubles trvající dlouhé tři dekády.
Branagh ale sleduje dobu a místo idylicky, pohledem devítiletého kluka, který vidí ve všem především dobrodružství. Někomu v Belfastu bude scházet drama, konflikty a perspektiva dospělých. Jiný si užije snímek o dospívání zkušeného autora, který nostalgicky vzpomíná na své dětství.
V roli pomyslného režisérova otce se ve filmu představí Jamie Dornan, známý ze série Padesát odstínů, babičku si zahrála oscarová Judi Dench (Zamilovaný Shakespeare). Důležitou roli ve snímku plní též dobová hudba.

Zákony vlka (2023)

režie: Marek Najbrt, Prima+
Zákony vlka
Osmidílný kriminální seriál Zákony vlka se věnuje někdejšímu kriminálníkovi, který začne pod hlavičkou policie vyšetřovat vraždy. Herec Stanislav Majer (seriály Případy 1. oddělení, Rapl) se zde představí po boku Lindy Rybové (film Láska na špičkách, minisérie Božena) a kromě temných případů bude řešit i vlastní rány z minulosti.
Zákony vlka se odehrávají v zajímavých lokacích a slibují rozřešení osmi případů. Autorem minisérie je Marek Najbrt, držitel třech Českých lvů za film Protektor a seriál Svět pod hlavou.
Na VOD platformě Prima+ jsou aktuálně dvě epizody z osmi.

Johnny (2022)

režie: Daniel Jaroszek, Netflix
Johnny
Nejsilnější dramata píše sám život. Jedno takové přináší snímek Johnny, který ovládl polské filmové ceny Orly, když uspěl hned ve čtyřech kategoriích. Johnny je teď na Netflixu, hraje v něm polská hvězda David Ogrodnik (Ida, Poslední rodina, Strachy v nás).
Ogrodnik ve filmu ztvárnil kněze Jan Kaczkowského, který pomáhá drobným kriminálníkům poprat se se životem tak, že je seznámí s komunitou nevyléčitelně nemocných. Jedním z jeho věrných je i drobný zlodějíček Patryk (Piotr Trojan), který se chce za každou cenu napravit a skončit s kriminalitou. Ránu mu ale zasadí informace, že jeho duchovní mentor sám onemocněl nevyléčitelnou chorobou.
Johnny je pozoruhodným debutem režiséra Daniela Jaroszeka.

Kunstkamera (2022)

režie: Jan Švankmajer, KVIFF.TV, DAFilms
Kunstkamera
Světoznámý animátor, výtvarník a režisér Jan Švankmajer (Možnosti dialogu, Něco z Alenky, Spiklenci slasti, Lekce Faust) se vždy považoval spíš za surrealistického umělce než za filmaře. K tomu patří též sběratelství, což autor dokládá ve svém dokumentu Kunstkamera, který je výletem po jeho bohaté sbírce všeho možného.
Švankmajerova sbírka umění je výjimečná nejen svým obsahem, stejně výjimečný je i jeho údajně poslední film. Unikátní artefakty a objekty totiž snímá bez jediného slova, nabízí tak publiku podobné možnosti jako návštěva kulturní instituce.
Tuzemské VOD platformy uvádějí Kunstkameru ve 115minutové verzi.
zdroje: Kinobox, Netflix, TV Prima, 3KinoFest

Kinolog: Covid byl srandokalypsa, říká film Velké nic, který vás naštve, jak už to Klusák umí

Pandemie covidu trvala s přestávkami dva roky. S malým odstupem přichází dokument Mariky Pecháčkové a Víta Klusáka o tom, jak absurdní divadlo jsme v Česku zažívali. Bohužel nešlo jen o mediální show, ale i tragédii s desítkami tisíc mrtvých.