Kinocast: Nejlepší filmy o Sisi. Disneyovská princezna, módní ikona i romantická hrdinka Číny

Kinocast: Nejlepší filmy o Sisi. Disneyovská princezna, módní ikona i romantická hrdinka Číny
Reincarnation (2014) | Chanel
Nejslavnější adaptací příběhu Alžběty Bavorské je rakouská filmová trilogie Sisi od Ernsta Marischky, kde byla panovnice ztvárněná jako disneyovská princezna. „Hlavní emoce toho filmu podle mě není harmonie nebo utopie, ale melancholie. Je to film o tom, že ideál, který Sisi ztělesňuje, není dosažitelný,“ říká Šárka. Připomíná, že Marischkova Sisi v podání Romy Schneider je také velkou inspirací pro německé drag queens. „Sisi that walk,“ vzpomíná u toho Tonda na show RuPaul's Drag Race.
Korzet
Korzet (2022)
Film Korzet je naproti tomu příběhem o krizi středního věku. „Sisi si tu nerozumí vlastně s nikým, což je paradox, protože většinou je popisovaná spíš jako vnímavá a citlivá,“ říká Šárka. „Ten film ukazuje, že krize středního věku je nepříjemná věc, i pokud jste rakouská císařovna,“ dodává Tonda.
Šárka a Tonda se pověnovali i německému seriálu Císařovna z produkce Netflixu a také krátkému filmu Reincarnation, kde se do odkazu Sisi pustil módní návrhář Karl Lagerfeld. Nakonec Šárka doporučila navštívit čínský hotel, který je kopií zámku Schönbrunn, a koupit si tamní vaginální krém s portrétem rakouské císařovny. Je vidět, že odkaz Sisi stále přežívá v nejrůznějších kontextech.

Kinolog: Musíme si promluvit o Dominikovi Ferim. Stejně jako o Cosbym a Weinsteinovi

Soudní proces s bývalým politikem Dominikem Ferim je pro Česko podobně významný jako proces s producentem Harveym Weinsteinem v USA. Od počátku hnutí MeToo v roce 2017 jsme se ale už díky desítkám dokumentů dozvěděli mnoho o obětech sexualizovaného násilí. Dá se z nich naučit, co jako veřejnost nemáme dělat a říkat, a čemu naopak věnovat pozornost.