Světlo a stíny spolu podruhé soupeří. Světlonoška začíná ztrácet sama sebe i svou lásku

Světlo a stíny spolu podruhé soupeří. Světlonoška začíná ztrácet sama sebe i svou lásku
Světlo a stíny | Netflix
Po tragickém střetu sil ve Vráse stínu se otřesená griša, světlonoška Alina, po boku své životní lásky, stopaře Mala, vydává do Nové země, kde chce najít druhý umocňovač. Legendární Mořský bič se schovává ve vodách dalekého severu a jeho magická síla jí stejně jako předtím Morozovův jelen může pomoci soustředit více světla a Vrásu jednou provždy zničit. Domnívá se totiž, že vůdce Druhé armády Temnyj padl a že cesta za osvobozením ravského království je volná.
Temnyj však boj ve Vráse přežil a je ještě mocnější než dřív. Ve Vráse se mu podařilo stvořit ničevoje, neporazitelnou armádu nemrtvých stínů, a shromažďuje griši, kteří mu zůstali věrní a vyhnuli se běsnění První armády pod velením ravského korunního prince. Grišové tak po mnoha letech opět stojí proti sobě, jsou pronásledovaní vládou a zabíjení. Musí si vybrat stranu – zda půjdou za světlonoškou, nebo za Temnyjem.

Trailer: Světlo a stíny, 2. řada

Světlo a stíny
Alině se nakonec podaří s pomocí známého korzára a nového spojence Sturmhonda najít a ulovit Mořský bič, ale začíná si uvědomovat, že druhý umocňovač nemusí stačit. Nejlepším řešením by bylo získat i třetí Morozovo bájné zvíře – ohnivého ptáka. Mal je odhodlaný ho najít, což však znamená, že se jejich cesty budou muset opět rozdělit. Alinu zanechá v rukách Sturmhonda a grišů, kteří si v hrozící občanské válce zvolili ji. Mohou jim ale skutečně věřit? A dokáže třetí umocňovač Vrásu i Temnyje porazit? Kombinaci tolika umocňovačů zkusil kdysi jen Morozov a nedopadlo to s ním dobře, Alina tak riskuje nejen ztrátu milovaného muže, ale i sebe sama...
Druhá řada Světla a stínů začíná přesně tam, kde skončila ta první, a pro divačky a diváky opět připravila osm zhruba hodinových epizod. Výprava je stejně bohatá a děj se dělí do tří linek, jejichž směry míří k sobě, aby se ke konci příběhu protly a po finále opět rozdělily, neboť Alinin osud by měla dovršit až třetí sezóna. Ve srovnání s podobným námětem fantasy seriálu Kolo času jsou Světla a stíny určené mladšímu publiku.
Jessie Mei Li, Archie Renaux
Světlo a stíny | Netflix
I knihy spadají do žánru young adult, nejen tím, že jsou všichni hlavní hrdinové a hrdinky na prahu dospělosti, ale protože se dotýkají jim blízkých témat. Patří mezi ně první lásky, strach z budoucnosti, hledání místa ve světě, učení se z vlastních chyb a zrady okolí. Bardugo je balí do magického světa, v němž se odehrává pradávný souboj dobra se zlem v kulisách carského Ruska. Kolo času je dospělejší a drsnější zábavou, kde není tolik místa pro romantiku a naivní touhu a víru ve šťastný konec.
Jedna dějová linie se věnuje Alině, Malovi a jejich spojencům – Strumhondovi a jeho posádce včetně šuhanského sourozeneckého dua grišů a válečníků Tolji a Tamary. Druhá patří Temnyjovi a jeho snahám o ovládnutí Ravky a ve třetí se zločinecký gang Vran pod vedením bystrého a lstivého Kaze Brekkera postupně rozrůstá o nové členky a členy.
Kaz, pistolník Jasper a špionka Inej se snaží vrátit domů a pomstít se vůdci konkurenčního gangu Pekku Rollinsovi, který na ně v jejich nepřítomnosti svalil vraždu a zabral jejich noční klub. Každý se potýká s vlastními démony a problémy, a aniž si to uvědomují, jejich osudy se proplétají a ovlivňují. Všechny milovníky první série jistě potěší fakt, že nedošlo k žádné změně v hereckém obsazení a že se ve druhé řadě daří pokračovat v příběhu ve stejné kvalitě i co se týče triků.
Kostýmy jsou pěkně propracované a odkazují na knižní předlohu, od které se ale samotný děj odchyluje víc než v první sezóně. Největší změnou bylo již začlenění Vran do Alinina příběhu, neboť v Grišaversu jsou pouze součástí spin-offové dualogie Šest vran a objevují se i v dualogii věnované Nilokaji Lantsovovi. Jeho osudy jsou přímým pokračováním Alinina příběhu, takže se otevírá možnost seriálového spin-offu, který by měl předpřipravený ucelený svět.
Lewis Tan, Jessie Mei Li
Světlo a stíny | Netflix
Ve druhé řadě se vyprávění odvrací od předlohy hned v několika podstatných prvcích, ať už je to získání Mořského biče, propojení Aliny a Temnyje, představení Sturmhonda nebo první setkání Aliny s ničevoji. Důležité však je, že s ohledem na všechny tyto změny se tvůrcům daří zachovávat důležité události a dokonce i některé dialogy mezi hrdinkami a hrdiny.
Snad jen vysvětlení nepřítomnosti prvního umocňovače chybí. V knize má Alina na krku náhrdelník, který musí maskovat šátkem, pokud nechce, aby ho někdo viděl. V seriálu je jí jelenovo paroží vpraveno do těla a jednotlivé části z něj vystupují, ve druhé řadě už ne, přesto umocňovač funguje. Naštěstí jde o detail, kterého si mnoho lidí nemusí všimnout. Nicméně vzhledem k tomu, že jsou umocňovače ale pro světlonošku zásadní a neustále se o nich hovoří, zasloužily by více péče.
Jessie Mei Li
Světlo a stíny | Netflix
Co už se ale fandomu bude líbit méně, je vyústění příběhu. Změna je to ohromná, ale dává tvůrcům možnost si s příběhem lépe hrát a aktivněji zapojit Vrány. Bude zajímavé sledovat, co si pro Alinu připravili. A že to nebude nic dobrého, je naprosto jasné z jejího posledního pohledu. Slibuje ale překvapení i pro ty, kteří osud Aliny a Mala již znají. Není tedy potřeba chápat tuto inovaci negativně.
Druhá řada je jen o něco málo horší než ta první. Po vizuální stránce se jí nedá nic vytknout, propojení všech knížek do jednoho celku je originální a promyšlené, ale seriálové zpodobnění Aliny nesedí. Ta knižní je plná pochyb, úzkosti a strachu z toho, co přijde, i propojení s Temnyjem, které je mnohem složitější a poetičtější. Její rozhodování je bolestnější, má tragičtější důsledky a Alina je proto mnohem sympatičtější a silnější.
Což platí vlastně o celém příběhu seriálu, který je odlehčenější a romantičtější. Vztahy mezi postavami odpovídají originálu, ale není pro ně tolik prostoru. Všichni ví, že v sázce je mnoho a že ztráta života není to nejhorší, co se může stát.
hodnocení: 80 %

Kinolog: Co je valentýnský film a proč se tento svátek slaví

Valentýnské filmy nejsou jenom romantické komedie, ale i melodramata. Které z nich jsou světově nejpopulárnější? Musí jít vždy o příběhy mezi mužem a ženou, nemohou tam být i zvířata a stroje? A jak se ubránit kýčovitému dojetí?